A hollandok is félnek a víztől

Az IBM bejelentette a Digital Delta program elindítását, amely hatékony Big Data elemzéssel járul hozzá az árvízvédelem fejlesztéséhez és a holland vízgazdálkodási rendszer optimalizálásához.

A kezdeményezés célja a katasztrófák és a környezetkárosodás megakadályozása, de a rendszer 15 százalékkal csökkentheti a vízügyi feladatok költségeit is.

A holland lakosság 55 százaléka veszélyeztetett területen él. Egy-egy árvíz az állampolgárok mindennapi életén túl hatással lehet a vállalkozásokra, a mezőgazdaságra is. Az országban évente akár 7 milliárd eurót is elköltenek vízügyi feladatokra, az árvizek, az aszály vagy épp az alacsony vízállás kezelésére. Ezek a költségek gyors intézkedés hiányában további 1-2 milliárd euróval nőhetnek 2020-ig.

A hathatósabb védekezés és eredményesebb megelőzés érdekében jött létre a június végén bejelentett Digital Delta program – az IBM, a holland Vízügyi Minisztérium, a Delflandi Vízügyi Igazgatóság, a Deltares Tudományintézet, valamint a Delfti Egyetem együttműködésével. A program célja a vízgazdálkodás fejlesztése a különféle forrásokból származó vízügyi adatok integrálásával, elemzésével és megosztásával. Alapját egy intelligens, felhőalapú rendszer alkotja, amely az IBM Intelligent Operations for Water szoftverére és Smarter Water Resource Management megoldására épül.

Integrált adatok, intelligens vízgazdálkodás

A program során felálló új felügyeleti rendszer olyan problémákra keres megoldást, mint az ivóvíz minőségromlása, a szélsőséges időjárás, vagy az árvíz- és aszályveszély. Pontos modelljei abban segítik a holland hatóságokat, hogy optimális döntéseket hozzanak például a víz tárolásával, elvezetésével kapcsolatban, vagy megakadályozzák a sós víz és szennyezések ivóvízbe szivárgását, illetve a szennyvíz túlfolyását.

A rendszer fontos jellemzője, hogy az adatok azonnal megoszthatók a szervezetek és hivatalok között, a vizuális adatmegjelenítés és a részletes elemzések valós idejű információkat biztosítanak a vízügyi szakemberek számára. A hatóságok megakadályozhatják a katasztrófákat vagy a környezetkárosodást, koordinálhatják a szükséges lépéseket, és akár 15 százalékkal csökkenthetik költségeiket. A Digital Delta hosszú távon a teljes vízgazdálkodás hatékonyabb működését teszi majd lehetővé.

digital delta

Okos árvízvédelem a világ bármely pontján

„Az IBM a Big Data lehetőségeit kihasználva globális példát mutat a vízminőség javítására, az árvízek és aszályok következményeinek enyhítésére, e mellett további fejlesztéseket ösztönöz ezen a kulcsfontosságú technológiai területen.” – mondta Michael J. Dixon, az IBM Global Smarter Cities kezdeményezésért felelős vezérigazgatója. „Mivel az árvizek világszerte egyre nagyobb problémát jelentenek, azt reméljük, hogy a Digital Delta a világ bármely pontján alkalmazható lesz a vízgazdálkodás fejlesztésére.” – tette hozzá Jan Hendrik Dronkers, a Rijkswaterstaat főigazgatója.

A programban résztvevő partnerintézmények célja, hogy maximálisan kihasználják az új technológiákat. A Delfti Műszaki Egyetem számára az IBM Intelligent Water szoftver biztosít majd hozzáférést az időjárás-előrejelzésekhez, a valós idejű érzékelők adataihoz, a domborzattal és az általános infrastruktúrával kapcsolatos információkhoz. Így pontosabban és gyorsabban ütemezhetők a karbantartási munkák, csökkennek a költségek és megakadályozhatják az alagutak, épületek és utcák víz alá kerülését.

A vízügyi minisztérium és a helyi vízügyi hatóságok feladata lesz a vízháztartási adatok kezelése, megosztása és a víztárolás javítása a száraz időszakokban, hogy megelőzzék a mezőgazdasági károkat. A HydroLogic kutatócsoport az IBM a Delflandi Vízügyi Igazgatósággal együttműködve egy méretezhető, korai áradásra figyelmeztető módszert fejleszt ki, amely integrálja a valós idejű mérési adatokat, az időjárási és vízrendszer-szimulációs modelleket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .