BlogzineHazai pálya

Biofizikai Kongresszus a Pannon Egyetemen

A Magyar Biofizikai Társaság a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és az MTA Veszprémi Területi Bizottsága társszervezésével augusztus 27. és 30. között rendezi meg XXIV. Kongresszusát Veszprémben mintegy 130 rangos kutató részvételével.

 

A rendezvény célja a hazai biofizikai műhelyek tevékenységének megismertetése, valamint a nemzetközileg jelentős visszhangot kiváltó legújabb tudományos eredmények bemutatása. A kongresszuson kiemelt figyelmet kapnak a fiatal tehetségek, akik számára lehetőséget biztosítanak kutatásaik bemutatására.

Az ünnepélyes megnyitón Ormos Pál (MTA SZBK Biofizikai Intézet) köszöntötte a részvevőket, és örömét fejezte ki, hogy a régi és új kutatók témáikkal biztosítani tudják a Kongresszus stabilitását és folytonosságát. Brányi Mária, Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy a város büszke tudományos és kulturális múltjára és jelenére, amely megteremti e rangos közösségnek a megfelelő helyszínt. Gelencsér András rektori megbízott a Pannon Egyetem nevében köszöntötte a jelenlévőket, és beszédében kitért a biofizikai kutatások jelentőségére az intézmény életében. Závodszky Péter akadémikus, a Magyar Biofizikai Társaság elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az ilyen rendezvények kiváló lehetőséget adnak arra, hogy a különböző területeken dolgozó, de hasonlóan gondolkodó szakemberek egy szakmai fórum keretében igazi közösséggé kovácsolódjanak. Az ünnepélyes megnyitó keretében tartották a fiatal biofizikusok számára meghirdetett Ernst Jenő pályadíjak eredményhirdetését, a díjazottak előadás keretében mutatják be pályamunkáikat a kongresszuson.

Az idei díjazottak: Szilágyi Orsolya (Debreceni Egyetem), Madas Balázs Gergely (MTA Energiatudományi Kutatóközpont), Bankó Sarolta (MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont), Nagy Gergely (MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont).

A világon az elsők között szerveződött meg a Magyar Biofizikai Társaság 1961-ben 111 taggal, amelynek alapító elnöke a Szent-Györgyi Albert tanszékén tevékenykedő Ernst Jenő fizikus volt. Mára már számos biofizikai műhely működik az egyetemeken és a kutatóintézetekben, a jelentős egyetemi városokban. Az elnök kiemelte, hogy a rendezvényen különös hangsúlyt kap az életjelenségek fizikai hátterének molekuláris szintű megértése, ami új utakat nyithat számos betegség kezelésében. A konferencia helyszínének megválasztása elismerés a Vonderviszt Ferenc professzor által létrehozott és vezetett veszprémi biofizikai tudományos műhelynek.

A konferencia nyitóelőadását a Zürichből hazalátogató Vörös János professzor tartotta, aki nemzetközi hírnevet szerzett a mikro- és nanotechnológiai eszközök orvos-biológiai kutatásokban való alkalmazása területén. Szöllősi János, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára plenáris előadásában a receptor tirozin kinázok kutatásáról számolt be, amelyek gyógyszer támadáspontként való alkalmazása ígéretes lehetőség a tumorterápiában.

A konferencián 42 tudományos előadás hangzik el az alábbi hat szekcióban:

Orvosfizika, sugárbiológia és radioökológia

Biológiai membránok, ioncsatornák és membránfehérjék

Modern biofizikai módszerek

Makromolekuláris biofizika

Bioenergetika és fotobiológia

Bioszenzorika és bio-nanotechnológia

Az eseménynek otthont adó Pannon Egyetemen több intézetben is folytatnak biofizikai kutatásokat, fejlesztéseket. A konferencia szervezőbizottságának elnöke Dr. Vonderviszt Ferenc egyetemi tanár, a Magyar Biofizikai Társaság elnökségi tagja, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Bio-Nanorendszerek Kutatólaboratóriumának vezetője. A professzor elmondta, a kutatólaboratórium tagjai aktívan részt vesznek a társaság Molekuláris Biofizikai szekciójának munkájában, s jelentős eredményeket értek el az önszerveződő biológiai rendszerek tanulmányozásában és nanotechnológiai alkalmazásában. Radioökológiai és sugárvédelemi területen Somlai János egyetemi docens vezetésével folyik magas színvonalú kutatási tevékenység a Mérnöki Kar Radiokémiai és Radioökológiai Intézetében.

Megosztás