Blogzine

A legújabb trendek a tévé- és videónézési szokásokban

Már a 60 éven feleülieknek is 40 százaléka néz video on demand tartalmakat.

Az Ericsson ConsumerLab legújabb jelentéséből kitűnik, hogy a televíziózás terén egy egészen új hozzáállás kezd kibontakozni. A vállalat negyedik televíziós fogyasztói trendeket vizsgáló éves jelentése szerint a válaszadók 72%-a legalább hetente használja mobileszközét videó megtekintésére, és 42%-uk az otthonán kívül néz videó-tartalmakat okostelefonján, tabletjén. A felhasználók 75%-a egyszerre több feladatot is végez a mobilkészüléke használatával, miközben TV-t néz.

Szintén új trend, hogy a felhasználók ugyanazt a tartalmat több helyről és több alkalommal is megtekintik. Az Ericsson ConsumerLab ezt a típusú megtekintést „helyeltolásos megtekintésnek” nevezte el. Érdekes eredmény, hogy már a 65 és 69 év közötti válaszadók 41%-a is heti több alkalommal tekintett meg igény szerinti (VoD) vagy időeltolásos tartalmakat.

image003Anders Erlandsson, az Ericsson ConsumerLab vezető kutatója szerint: „Amikor a TV-iparág először vetette fel a mobil televíziózás lehetőségét, mindenki úgy gondolta, hogy ez elsősorban professzionálisan létrehozott, rövidebb videoklipeket jelent majd. Most azonban egy igen érdekes fordulat van kialakulóban. A felhasználók valóban rövidebb videó részleteket néznek, de ezeket a videóklipeket saját maguk hozzák létre azáltal, hogy teljes hosszúságú TV-műsorokat és filmeket saját igényeik szerint állítják le, majd indítják újra.”

A felhasználók folyamatosan újraértelmezik a televíziót és a videót. Az emberek 82%-a legalább havi rendszerességgel használja a YouTube-ot vagy hasonló szolgáltatásokat, kérdés tehát, hogy például egy recept online megtekintése a konyhában csupán csak „utasítások” végigkövetése vagy esetleg már televíziózásnak számít.

Valójában a válaszadók több mint fele azt állította, hogy a számítógépük és az internetcsatlakozás szerves részét képezi a TV- és videónézési szokásaiknak. Ezek az eszközök lehetővé teszik a nézők számára, hogy kiválasszák és kombinálják, mit, hogyan és mikor kívánnak megnézni – hasonlóan ahhoz, ahogyan egy étteremben is választ az ember.

 „Megindult a verseny az első egyszerűen használható „à la carte” televíziós megoldásszolgáltatói pozíció eléréséért, amely szolgáltató megoldást kínál az összes fogyasztói televíziózási és videózási igényre. A fogyasztók az à la carte TV-kínálatot a TV- és videónézési élmény szempontjából az ötödik legfontosabb tényezőként sorolják fel.”

Ugyanakkor mindent összevetve még nem jött el az idő, hogy búcsút mondjunk a hagyományos televíziózásnak. „A lineáris televíziózásnak továbbra is fontos szerepe van a fogyasztók életében, és nem tapasztalható visszaesés a használat gyakoriságában. Beszédes példa, hogy a válaszadók 36%-a érzi még mindig úgy, hogy a televíziózási szokásaik igen fontos része az élő sportesemények megtekintése” – mondta el Erlandsson.

A felmérésre Brazíliában, Kanadában, Chilében, Kínában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Mexikóban, Oroszországban, Dél-Koreában, Spanyolországban, Svédországban, Tajvanon, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban került sor. Összesen 30 otthoni interjúra, valamint 15 ezer szélessávú felhasználókkal készített onlineinterjúra került sor. Az Ericsson ConsumerLab az emberek viselkedését és az általuk fontosnak tartott tényezőket vizsgálja, beleértve azt is, hogyan vélekednek az IKT-termékekről és szolgáltatásokról. Az Ericsson e felmérések segítségével alakítja ki hálózati megoldásait és szolgáltatásait, hogy a mobilszolgáltatók a megfelelő szolgáltatásokat kínálhassák az ügyfeleik számára.

Megosztás