Az otthoni szélessávú sebesség hat a háztartás jövedelmére is

Átfogó nemzetközi kutatás tárta fel az összefüggést.

Az Ericsson nyilvánosságra hozta, az Arthur D. Little tanácsadó-céggel és a göteborgi Chalmers Műszaki Egyetemmel közös felmérése eredményeit, amely  a szélessávú sebesség háztartásokra tett jövedelemnövelő hatását vizsgálta.

A háztartási szinten végzett (mikro) felmérés bebizonyította, hogy az otthoni szélessávú sebesség már a háztatások jövedelmeire is hatással van, és feltárja, hogy melyek azok a minimális sebességi küszöbértékek, amelyeket biztosítani kell, hogy statisztikailag szignifikáns hatást lehessen elérni a jövedelmekre. Ezek a küszöbértékek országonként eltérhetnek. A kutatás az OECD  és a BIK-országokban (Brazília, India, Kína) vizsgálta meg e számokat.

A jövedelem abszolút értékben mért szintje (PPP-ben, azaz vásárlóerőparításon), magasabb az OECD-országokban, ami alátámasztja azt az elméletet, hogy a szélessávú technológiából fakadó nyereség növekszik, ha az adott országban több, fejlettebb szolgáltatás érhető el szélessávú hozzáférésen keresztül.

A főbb eredmények:

  • A háztartási jövedelem átlagos növekedése 4-ről 8 Mbps-re növelt szélessávú sebesség hatására havi 120 dollár az OECD-országokban
  • A BIK háztartások esetében a legnagyobb növekedést a sebesség 0,5 Mbps-ről
    4 Mbps-re történő emelése hozta, havi 46 dollárral

image010

Sebastian Tolstoy, az Ericsson alelnöke szerint: „Az eredmények összhangban vannak a korábbi felmérésünkkel, amely a szélessávú sebesség növekedések hatását számszerűsítette 33 ország bruttó Nemzeti termékére nézve. De összhangban vannak az általunk áttekintett számtalan egyéb tanulmánnyal is. Mind azt jelzik, hogy a szélessávú hozzáférés pozitív hatással van a gazdaságra. Tudjuk, hogy a sebesség számít, és a szélessávú sebesség további növelésenek pozitív hatása van. Most be is bizonyítottuk mindezt számszerűleg, nagy adatminták használatával, még a háztartások szintjén is.”

Martin Glaumann, az Arthur D. Little munkatársa szerint: „Egyre gyűlnek a bizonyítékok, hogy a szélessávú sebesség a gazdasági növekvés fontos hajtóereje. Mégis számos országban – nem kevésbé az EU-országaiban – a szabályozás visszafogja a teljes növekedési potenciált.. A szélessáv lehetővé teszi a háztartások számára a készségek és termelékenység javítását e-tanuláson és üzleti szolgáltatásokon keresztül, ugyanakkor új fogyasztási helyszínekhez is hozzáférhetnek.”


image004Erik Bohlin, a Chalmers University of Technology professzora szerint: „Ez az egyike azon tanulmányoknak, amelyek a szélessávú sebesség háztartásokra tett hatását vizsgálják. A szigorú tudományos modellek és az átfogó adatok alapján a tanulmány képes kimutatni, hogy a nagyobb szélessávú sebesség növeli a jövedelmet, ami számos fontos szakpolitikai és stratégiai vonatkozással jár.”

A tanulmány számos fontos forrásra épített, beleértve az Ericsson ConsumerLab 2010-es felmérési adatait, amely több mint 19 ezer háztartást fedett le.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .