BlogzineHazai pályaKülföld

Beindult a Gombold újra! nyerteseinek karrierje

A Gombold újra! Közép-Európa győztes tervezőinek karrierje elindult: Csík Orsolya BEDCLOTHES 2014 elnevezésű kollekciója nagy sikerrel mutatkozott be a Prague Fashion Weekend-en, Kovács Ágnes legújabb kiegészítői, a TORII kollekció darabjai pedig a Design Hét Budapesten debütáltak.

A Design Terminál egyedülálló kezdeményezésének, az idén immár harmadik alkalommal meghirdetett Gombold újra! pályázatnak célja a fiatal magyar divattervezők támogatása. Ebben az évben a pályázat nyertesei számára a szervezők olyan szakmai díjcsomagot állítottak össze, mely hatékony segítséget nyújt önálló vállalkozásuk elindításához, valamint hazai és nemzetközi piacra lépésükhöz.

Csík Orsolya, a Gombold újra! Közép-Európa Newcomer öltözék kategóriájának győztese, a wonderLAB új projektje, az INQ concept részére tervezte új kollekcióját, mely döntős pályázata, a BEDCLOTHES 2014 továbbgondolása. A minikollekció a népművészethez szorosan kapcsolódó tisztaszobák magasra vetett dunnás ágyaiból inspirálódott, amelyből most hétköznapi viseletre alkalmas új kollekció született. A darabokon a natúr fehér különböző árnyalatai és a sötétkék dominálnak, melyhez különleges fával és bőrrel kombinált kiegészítők párosulnak.

csík orsolya

A Gombold újra! fődíjaként Viszlay Márk divatfotós – aki a legnevesebb hazai divatfotósok közé tartozik, számos magyar és nemzetközi szakmai díjjal, rangos publikációkkal büszkélkedhet – izgalmas kampányképeket készített a kollekcióhoz. Olo Křižová, a Prague Fashion Weekend művészeti igazgatójának meghívására, aki egyben a Gombold újra! Közép-Európa tervzsűritagja volt, a Prague Fashion Weekenden debütált nagy sikerrel a kollekció szeptember 19-én. Magyarországon pedig november 9-én a JOY Deluxe Fashion Daysen láthatja először a hazai közönség az őszi-téli darabokat.

„Az volt a legjobb az utóbbi időszakban, hogy végre igazi kollekciót tervezhettem, három éve vártam egy ilyen lehetőségre. Öltözékkollekciót készíteni nagyon költséges beruházás, én egyedül a mintadarabok elkészítésébe sem tudtam volna belefogni. Ha nagyon negédesen szeretnék fogalmazni, tulajdonképpen minden, amit eddig csináltam, azért volt, hogy egyszer egy ilyen kollekciót készíthessek. Mondanom sem kell, mennyire várom, hogy belefogjunk a tavaszi ruhák tervezésébe, ami a régió legjelentősebb szakvásárán, Brnóban fog debütálni februárban.” – mondta Csík Orsolya.

Elkezdődött az értékesítés is a wonderLAB üzletében, ahol már bárki számára elérhetőek és megvásárolhatóak a darabok. Kovács Ágnes, a Newcomer kiegészítő kategória győztese is összeállította új, TORII elnevezésű kollekcióját, melyet letisztult, elegáns vonalak és tökéletes kivitelezés jellemez. A Gombold újra! Newcomer díj részeként Viszlay Márk divatfotós igazán különleges, a fekete különböző árnyalatait hangsúlyozó kampányfotókat készített, amelynek a tervező szerint kubista vonatkozása van, hiszen a fekete szín használata a törzsi művészet újraértelmezésére utal. A fekete szín valójában kiemeli az anyagminőségek különbözőségét, ezzel is hangsúlyozva a kiegészítőket. Kiss Miklós grafikus közreműködésével a márka új arculatot kapott, mely illeszkedik a márka központi gondolatához: az egyszerűség és a bőr szépségének kiemeléséhez. „Nagyon elégedett vagyok az elmúlt időszak termésével, hiszen az elismerés mellett a nyeremények is segítenek abban, hogy tiszta, de határozott képet alakíthassak ki termékeimről. Az arculatfrissítésnek köszönhetően most már egyértelműen látszódik a logómon is az, amit a tárgyaim képviselnek.”- emelte ki Kovács Ágnes. A TORII a Design Hét keretében, a Black Box Concept Store-ban rendezett bemutató eseményen debütált október 3-án.

A Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezői verseny idei újdonsága volt, hogy átlépve az országhatárt, a pályázóknak közép-európai szellemi és tárgyi értékekből, hagyományokból inspirálódva kellett a mai trendeknek megfelelő, kimagasló színvonalú ruhákat és kiegészítőket készíteniük. A pályázat zárórendezvényén, a Central European Fashion Daysen a döntőbe jutott legjobb minikollekciók mellett a régió legkiemelkedőbb divattervezői is felvonultak június 22-én, a Millenárison.

Megosztás