Blogzine

Így váltsd pénzre az uniós ígéreteket!

A KKV-knak óriási lehetőség a 2014-2020-as EU források érkezése, így a brüsszeli Horizon2020 források is. A lehetőségek maximális kihasználásához már most (!), 2013 év végén szükséges megkezdeni a felkészülést.

 

A vállalkozások – és különösen a KKV-k – számára óriási finanszírozási segítséget fognak jelenteni a 2014-2020-as Európai Uniós források. Ez igaz mind a hazai mind a Horizon2020 pályázati lehetőségekre. Nem győzzük azonban hangsúlyozni annak a fontosságát, hogy a lehetőségek maximális kihasználásához már most (!), 2013 év végén szükséges megkezdeni a felkészülést.

 

Jelen pillanatban egyértelműen kimutatható, hogy a hazai vállalati innovációban a KKV-k és főleg a kisvállalkozások a kívánatosnál jóval kisebb mértékben veszik ki a részüket. Ezen mindenképpen változtatni kell, és ez a központi szándék határozattan ki is vehető a következő hétéves ciklusra vonatkozó tervekből. Igaz ez mind a brüsszeli, mind a hazai támogatási tervekre.

A korábban tapasztalt, innovációs tartalmat teljes mértékben nélkülöző, mindösszesen a technológiai fejlesztést ösztönző támogatások fokozatosan kiszorulnak a palettáról. Annak érdekében, hogy ez a kis létszámmal működő fiatal vállalkozásokat ne érintse kellemetlenül, feltétlenül szükséges, hogy a következő évekre kézzelfogható bizonyítékkal tudjanak szolgálni arra vonatkozólag, hogy márpedig igenis, ennél a cégnél átgondolt és stratégiába illesztett innovációs folyamatok zajlanak.

online_OTP_HP_logo_sz

Rendben, de hogyan mérjük?

Felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet ezt objektívan megítélni, illetve elfogadtatni. Nos, erre jó az IMP3rove. Az IMP3rove rendszer integrálásával a kisebb méretű vállalkozások számára is elérhető egy, az egész Unióban elfogadott innováció-menedzsment rendszer, ráadásul ennek a költség-, valamint időráfordítás igénye egészen minimális. Különösen ahhoz viszonyítva, hogy milyen előnyökkel jár.

Kézzelfogható, de hogyan?

Először is az IMP3rove egyfajta belépőjegyként funkciónál azokhoz a már említett, jövőre megnyíló pályázati pénzekhez, amelyek megkövetelik a vállalati innovációt. Pusztán az értékelés és elemzés megléte már bizonyítja, hogy a cégünk egyrészt rendelkezik vállalati innovációt követő szemlélettel, másrészt átgondolt és elfogadott módszertan szerinti innovációs stratégiát vezetett be, amely a vállalkozás minden releváns működési területét átfogja. (Ez pedig nyilván hatalmas előny egy uniós pályázat elbírásánál.)

Másrészt igen fontos, hogy a cég vezetése visszajelzést kap a társaság működéséről, amelynek segítségével optimalizálhatja a jövőbeli fejlesztéseket. Ez szintén nem elhanyagolható szempont, hiszen jó dolog a fejlesztés, de leginkább csak akkor, ha azokra a területekre koncentráljuk, amelyek valóban rászorulnak. Ezzel egyúttal megoldottuk azt az állandó problémát is, amivel akkor kell szembenéznünk, ha felmerül a kérdés a finanszírozó részéről: szép és jó ez a projektötlet, de igazából miért is van erre szükség?

Nos, ilyen esetben lehet felmutatni az IMP3rove értékelés alapján készített vállalati innovációs stratégiát, ami feketén-fehéren kimutatja mérhető adatok alapján, hogy miért is kell például az IT háttér fejlesztésére koncentrálni mondjuk a humánerőforrások javításával szemben, vagy éppen fordítva.

 

Az idő fogy! Érdemes minden szükséges előkészületet meglépni már idén, annak érdekében, hogy ki tudjuk használni a jövő év egyedülálló lehetőségeit!

(x)

 

Megosztás