Külföld

LIVE – ‘Hi Szilícium völgy! Megjöttem!!

Másodszor vagyok itt és más arcát mutatja. Végre szabadnap!  A tanulásból kiszabadulva egy másfajta Szilícium völgy (SI) nyílik meg előttem. Döbbenetes! … ha nem vagy „SI philiás”, NE olvasd!!

Szombat. No meló. Végre körül lehet nézni! Végre eldöntöttem, hogy megnézem azokat a helyeket élőben is, amiről évek óta álmodozom… Olyan lesz vagy más? Jaj. Végre előttem az SI!

ELŐZMÉNY: BERKLEY ÉS SAN JOSÉ

Itt elmondom, hogy döbbenetesen klassz és tanulságos 4 napon vagyok túl. Szakmailag. Hétfőn egy oktatást kaptunk a Berkley-en, start-up-okból és VC történelemből. Király volt! Mindenkinek kellene hallania. Biztosan drága lehetett. Az EU fizette. Az oktatást Isaac Newton, Berkley-s tanár tartotta – hát nem győztem jegyzetelni. Aztán részt vettünk 4 EU-országgal közösen a Cleantech Open Global konferencián, ahol két díjat is elhoztunk (a hollandok és a németek). De erről majd külön írok.

És ma végre szabadnap és neki lehet indulni a Szilícium völgynek! Éljen!

INDULÁS SAN MATEO-BAN

Az első utam persze a „Mindenek Szilícium völgyébe”, Palo Altoba és San Mateo-ba vezetett és megnéztem pár inkubátort, de ez nem volt annyira izgalmas. Olyan, mint itthon, talán az egyetlen exremitás ez az inkubátor volt, akik nagyon nemzetköziek és egy ilyen recepciós pult fogadott… Ők az újak, róluk még fogunk hallani egészen biztosan. Most még üres volt:

Hiper díszletek egy tavaly indított inkubátornál, amely most az egyik leggazdagabb itt... épületek felvásárlásával kezdte... és mint a recepciós pult is mutatja, az egyik nagy sikersztori első befektetője volt! Nagy pálya!
Hiper díszletek egy tavaly indított inkubátornál, amely most az egyik leggazdagabb itt… épületek felvásárlásával kezdte… és mint a recepciós pult is mutatja, az egyik nagy sikersztori első befektetője volt! Nagy pálya!
Ja ez a közösségi terük és felette befektetők laknak a 2. szinten... durva díszletek. A kertben medence. Mindez a Youtube "szülőháza" mellett.
Ja ez a közösségi terük és felette befektetők laknak a 2. szinten… durva díszletek. A kertben medence. Mindez a Youtube „szülőháza” mellett.

 

ITT MÁR LECSENGETT AZ INKUBÁTOR LÁZ

Kínai kísérőmmel (aki egyben új kollégám is, éljen!!) benéztünk több helyre, és ugyan szerinte az inkubátor láz itt már nagyon lecsengett, és ciki inkubátort csinálni, nagy tömegeket láttunk több helyen is… Az igazat megvalva lehet abban vmi igaz, amit mondott, mert ezt én is éreztem a „tömeges” helyek láttán: 

1 – szerinte leáldozott a nagy közösségi helyeknek, mert azok csak a start-up-okból élnek, és erre a tehetségesebbek már rájöttek és nem mennek ilyen helyre.

2 – a lényeg ugyanis nem a bulizás, hanem az, hogy a dolog eljusson a befektetőkhöz. És ezzel kapcsolatban az a szomorú itteni tapasztalat, hogy aki nagy bulikat rendez, az valójában semmit nem tud a befektetőkhöz elvinni, mert azok nem a „buli hangulat alapján” döntenek… hanem másképpen döntenek (ezt majd leírom máshol, hogy miként – de röviden haverság és ismerettség alapján)

3 – ő azt is észre vette, hogy pár meghatározó inkubátor „csendesebb” bizniszre váltott. Például az egyik nagy Google-partner inkubátor a korábbi „mansion” működés helyett jövőre egy csendesebb és eldugottabb helyen folytatja a munkáját… (lásd ennek az is oka lehet, hogy a mansion melletti helyeken lakók mind befektetők voltak és elegük lett az állandó bulizós ricsajból… és elintézték, hogy „abbahagyják” a szomszédban…)

4 – aztán viccesen elmondta azt is, amikor a highway-en hazafelé vittem, hogy a tinédzserek itt már régen nem gamingelnek, meg mobiloznak, hanem igazából már a tizenévesek is a start-up lázban égnek. Mert ezt „cool” csinálni és unalmas mobilozni egésznap. (persze ő ezt könnyen mondja, mert a Stanfordra jár… Kínából vették fel!! és már a dalai lámával is találkozott!!)

AZ ÁLLAMI PROGRAMOK HELYSZÍNE

Íme egy ilyen „nem mansion”, de mágis eléggé tömeges hely, ahol rengeteg kelet EU ország jelen van, de ezek szerint minek… Íme, biztosan felismeritek. Éppen a Dél Koreai kormány 14 db (jobbára mobilos) start-up-ja tartott prezentációt. Szóval itt már eleve kormány szinten nyomják. De a kísérőm / munkatársam szerint ennek semmi értelme. Mert az igazi befektetők nem „kormányokkal”, hanem tehetségekkel tárgyalnak és úgyis karizma és kapcsolat kérdése. Íme egy régi-vonalas hely, amit bírnak a kormányok:

 

No persze itt is Tesla áll a parkolóban, éppen töltésben. Mi pedig "benzin zabáló" verdánkkal csak a befektetőknek fenntartott helyre tudtunk beállni.
No persze itt is Tesla áll a parkolóban, éppen töltésben. Mi pedig „benzin zabáló” verdánkkal csak a befektetőknek fenntartott helyre tudtunk beállni.
A recepciós pultnál ez fogadott: Slovakia, Ukrajna stb... de ez okés?
A recepciós pultnál ez fogadott: Slovakia, Ukrajna stb… de ez okés?
Amúgy nagyon kedvesek lettek, amikor elmondtam, h csaknekm 20 start-up-ot inkubálok... és tudnám idehozni. Egyből bevittek egy demo day-re, ahol éppen a Dél Koreai kormány start-upjai pitcheltek. Hát nagyon profik voltak...
Amúgy nagyon kedvesek lettek, amikor elmondtam, h csaknekm 20 start-up-ot inkubálok… és tudnám idehozni. Egyből bevittek egy demo day-re, ahol éppen a Dél Koreai kormány start-upjai pitcheltek. Hát nagyon profik voltak…
Kínai kísérőmmel megkajáltunk és a tömeges start-up kantinban az élet nagy dolgairól beszéltünk: dalai láma, Neil Fergusson, oktatás a Stanfordon - a kaja gyengus volt, de a kantin nagy és közösségi
Kínai kísérőmmel megkajáltunk és a tömeges start-up kantinban az élet nagy dolgairól beszéltünk: dalai láma, Neil Fergusson, oktatás a Stanfordon – a kaja gyengus volt, de a kantin nagy és közösségi

 

AZ IGAZI DEAL-EK HELYSZÍNE!

Aztán visszavittem Palo Altoba és meglátogattunk két kávéházat, amelyek történelmiek. Az egyik San Mateoban van és nem híres. „Csak” a Youtube-ot indították el előtte egy házban, amire semmi nem utal és alig tudnak róla.

Hátul a Tesla mögötti épület az! Ez volt a Youtube szülőhelye és mi szemben ültünk a kávézóban, ahol ők is anno...
Hátul a Tesla mögötti épület az! Ez volt a Youtube szülőhelye és mi szemben ültünk a kávézóban, ahol ők is anno…
A Youtube kávéházában megivott "machiato", ami nem is az. De Amerikában keverik a kávé neveket, mint a másik alaphelyen is megtudtam
A Youtube kávéházában megivott „machiatto”, ami nem is az. De Amerikában keverik a kávé neveket, mint a másik alaphelyen is megtudtam

 

PALO ALTO JÖN!

Aztán irány San Mateo-ból Palo Alto-ba (lásd Stanford Campus) és leghíresebb kávéház, ahol a legnagyobb deal-ek történnek. Addig amíg a Youtube-os kávéházban alig volt turista, bizony a Coupa tele volt turistával és ehhez az egyetlen női/férfi WC is kevés volt. Jó nagy sorban kellett állni egy „exit-fast-round”-ra.

Plusz milliárdos deal-ek ide-vagy-oda, a venezuelai hátterű kávézóban alig beszéltek a felszolgálók angolul és ha két kávét kértünk, azt is „Triple Capuccinonak” értették. Ami kiderült, hogy közelében sincs a rendelésünknek, ami két machiato volt, ami Amerikában nem ugyanaz, mint nálunk… (lényegében tejes kávé…). Szóval a Coupa kissé csalódás volt, de hát a legendás helyeknek már csak ez a sorsa (a répa torta pedig felért egy „kalória bombával”, szörnyen édes volt): 

20131123_121714
A Ferrari háta, majd a fehér kutyus feneke mögött én vigyorgok ott a teraszon. Bejött a dolog! Coupa végre :-))

 

Belül "deal"-nek nem láttuk nyomát... persze lehet csak szombat volt.
Belül „deal”-nek nem láttuk nyomát… persze lehet csak szombat volt.

 

VÉGÜL AZ ÓCEÁN!

Aztán belefáradva a nagy SI-túrába elindultunk az óceánt megnézni. És itt tényleg turista fotók jönnek, bocsánat. Annyiból „szakmailag” is érdekes volt, hogy az óceán parton semmi szemétnek nem láttuk nyomát, holott rengetegen sétáltak gyerekkel, kutyával vagy csak magukban. Fantasztikus volt. Ez már a „cleantech” világ :-))

 

Amíg kerestük az óceánt, furcsán színes utcákon mentünk keresztül... Klassz volt, leengedett tető és novemberben 20 fokos hő, hiper napsütéssel.
Amíg kerestük az óceánt, furcsán színes utcákon mentünk keresztül… Klassz volt, leengedett tető és novemberben 20 fokos hő, hiper napsütéssel.

 

Aztán meglett az óceán is! Gyönyörű volt!
Aztán meglett az óceán is! Gyönyörű volt!

 

A 2. rész ITT olvasható!

Megosztás