Vegyünk céget olcsó MNB hitelből!

Felpörgetheti a cégfelvásárlások piacát a Növekedési Hitelprogram, amely 2,5%-os kamattal csábít.

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának második szakaszában is jelentős érdeklődés mutatkozik a cégek részéről a hitelek iránt, ez azonban csekélyebb, mint amilyen az első szakasz kereslete volt. A jegybank szakértői szerint az év második negyedévétől várható nagyobb érdeklődés, amelynek jelei azonban például a cégfelvásárlások piacán már most tapasztalhatóak. A felvehető kölcsön felső határának növekedése, vagy a tulajdonosi részesedés hitelből történő megvásárlása a piac élénküléséhez járul hozzá a Niveus Consulting Group M&A üzletágának szakértői szerint.

 

A Magyar Nemzeti Bank 2013. október 31-én elindította a Növekedési Hitelprogram második szakaszát. Ennek keretében, az első szakaszhoz hasonlóan, az MNB 0%-os kamatozású refinanszírozási hitelt nyújt a kereskedelmi bankoknak, amelyek ezt legfeljebb 2,5%-os maximális kamattal adhatják tovább a hazai kis- és középvállalkozások számára. A kereskedelmi bankok szabadon dönthetnek a hitelkihelyezés minősítési feltételeiről, így ezek a hitelt folyósító banktól függően különbözhetnek. A hitel beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, és EU-s támogatás előfinanszírozására is felhasználható.

 

A második szakaszban fontos változást jelent, hogy a kkv-k által felvehető kölcsön felső határa 3 milliárd forintról 10 milliárd forintra emelkedett. Ez a várakozások szerint a rendelkezésre álló keret könnyebb kihelyezését teszi majd lehetővé, amely beindulása azonban lassabb, hiszen egy milliárdos beruházást alapos tervezési és előkészítési folyamatok előzik meg. Az M&A piac szempontjából fontos tényező, hogy a beruházási kölcsön magyar kkv tulajdonrészének megvásárlására is igényelhető. „A maximálisan igénybe vehető hitel mértékének növekedése, valamit az, hogy tartós tulajdonosi részesedés megvásárlására is lehet már hitelt igényelni, nagyban hozzájárul ahhoz, hogy már most élénkülést tapasztalunk az M&A piacon.  Az elmúlt időszakban több olyan értékesítendő vállalkozással is találkoztunk, amelyek méretük, valamint a bennük rejlő potenciál ellenére nem találtak még vevőre. Várakozásaink szerint azonban erre is megoldást kínálhat a beruházási hitel, amely belföldi székhelyű, 2013. augusztus 31-e előtt alapított vállalkozásban történő, legalább 10 százalékot elérő tulajdoni hányadot eredményező részesedés elérése céljából is folyósítható.” – nyilatkozta Veréb Tamás, a Niveus Consulting Group M&A üzletágának tanácsadója.

 

A hazai vállalkozások tíz éves futamidejű kölcsönt kaphatnak egy másik magyar kkv tulajdonrészének megszerzésre, amely azonban csak valóban működő, termelő cég lehet. „A Növekedési Hitelprogram azért is bővítheti az eddig szűkös keresletet, mert az önerő mellett alacsony költségű hitelből finanszírozott üzletrész-vásárlás lehetővé teszi, hogy a beruházó a saját tőkéjén nagyobb hozamot érjen el, illetve a hitel fedezete akár a felvásárolt cég, vagy annak eszközei is lehetnek.” – tette hozzá Veréb Tamás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .