Magyar big data megoldás

A Kürt Zrt. a LogDrill megoldásával a világpiacra tart.

A LogDrill Kft. nagy mennyiségű adat kezelésével és elemzésével kapcsolatos kihívásokra kínál a cég közlése szerint innovatív és költséghatékony megoldásokat. A cég 2011 decemberében jött létre, a KÜRT csoport szoftverfejlesztéssel foglalkozó tagjaként. Legelső projektje a KÜRT naplóelemzési szolgáltatásából származó kutatási eredmények termékesítése volt Európai Uniós támogatással.

A LogDrill Kft. a hazai és a nemzetközi piacok meghódítását tűzte ki célul: a német, angol és skandináv piacokat követően a Közel- és Távol-Keleten kíván terjeszkedni. A kiemelkedően rugalmas és biztonságos adatmenedzsment-infrastruktúrájú rendszerek a ma elérhető csúcstechnológiára épülnek.

letöltés

A Big Data története, fejlődése

A világon keletkező adatmennyiség négy évtizede exponenciálisan növekszik, azonban nem egyedül ennek a tényezőnek köszönhető, hogy az információmenedzsmenttel foglalkozó szakembereknek és üzleti vezetőknek új gyakorlatokat kell alkalmazniuk. A „Big Data jelenség” másik két sajátossága az adatok egyre nagyobb varianciája és gyorsuló elavulási sebessége (3V – volume, velocity, variety). Az egyik legnagyobb gond ezek kapcsán, hogy az adatok elérési sebessége szűk keresztmetszetté vált. Ma már egy fejlettebb informatikával rendelkező vállalat esetében több GB adat keletkezhet naponta, amit a feldolgozási célokhoz kell átalakítani, lekérdezéseket futtatni, és ezek hagyományos eszközökkel órákig tartó műveletek – de az adatokban rejlő információra és a kontextusba helyezésére azonnal szükség lehet: erre ad választ egy megfelelő Big Data megoldás.

A LogDrill termékcsaládról

A KÜRT Zrt. szakemberei lassan két évtizede kínálnak információbiztonsághoz, IT üzemeltetéshez kötődő szolgáltatásokat, többek közt informatikai naplóelemzést (logelemzést) is. A termékcsalád névadó szoftvere, a LogDrill, pontosan azért született meg, mert a piacon elérhető termékek hiányosnak bizonyultak: nem támogatták a naplóállomány-formátumok sokszínűségének kezelését, a lekérdezések lassúk és nehézkesek voltak, sokáig tartott például az adatvesztési incidensek vizsgálata, a jogosultsági engedélyek ellenőrzése vagy a tranzakciók elemzése. Ezzel szemben a LogDrill ezeket a problémákat könnyedén megoldja: valós idejű ad-hoc lekérdezéseket futtat extrém méretű adathalmazokon, valamint képes összekapcsolni és együtt elemezni a különböző forrásból származó adatokat, azok bármilyen formátummal rendelkeznek is.

Néhány évnyi működés alatt bebizonyosodott, hogy a szoftver egyes elemeire külön is igényt tart az IT piac, így a LogDrill Normalizáló és LogDrill Anonimizáló beépülő technológiai komponensként vált elérhetővé a társaság technológiai partnerei számára.

A cég legújabb fejlesztése a PetaPylon appliance, amely már nem csak a naplófájlok elemzését teszi lehetővé, hanem sokrétű, nagy sebességű és költséghatékony Big Data adatmenedzsment-megoldást nyújt a felhasználók számára. A PetaPylon megoldja az adatok megbízható, nagy rendelkezésre állású, decentralizált, analitikus célú tárolását Hadoop alapokon, ráadásul úgy teszi lehetővé az adatok valós idejű elemzését, hogy rugalmasan skálázódik az egyre növekvő adatmennyiségek függvényében. A PetaPylon sztenderd SQL interfésszel rendelkezik, így bármely ezt támogató BI megoldás alatt

rendkívül hatékonyan használható. PetaPylon alapokon egyszerre és valós időben válnak elemezhetővé az informatikai rendszerek naplóállományai és a tranzakciós adatbázisok adatai. A megoldás már legkisebb kivitelében is több mint 20 TB-nyi adatot tarthat párhuzamosan elemezhető állapotban, így lehetőséget nyújt a hozzá illesztett BI eszközben további elemzési logikák megvalósítására, melyek növekvő komplexitásuk révén egyre pontosabban képesek megválaszolni az üzleti oldal kérdéseit.

Tervek

A LogDrill termékcsalád egyes elemei mára több nagyvállalatnál is napi használatban vannak. Jelenleg elsősorban a pénzügyi és a telco szektorban történtek termékbevezetések compliance és IDM rendszervalidációs célokra, de több iparvállalattal is folynak tárgyalások gyártás optimalizációs és üzemeltetés támogatási célokra történő bevezetésekről.

A Big Data problémakörére egyelőre a legnagyobb gyártók nem kínálnak valóban átfogó és könnyen hozzáférhető megoldásokat, ezért a LogDrill a magyar piacon túl nemzetközi sikereket is elérhet. Jelenleg is folynak nemcsak külföldi végfelhasználókkal, hanem viszonteladókkal is azok a tárgyalások, ahol iparág-specifikus megoldások kidolgozása történik az agrárinformatikától a szenzoradat elemzésig. Mindezek alapján a LogDrill Kft. célja már rövid távon is nemzetközi viszonteladói hálózat építése.

A cég jelenleg több mint harminc főt foglalkoztat, a munkatársak között nemzetközi szinten is kiemelkedő, széleskörű iparági tapasztalatokkal rendelkező szakemberek találhatók. A LogDrill Kft. ügyvezetője, dr. Nagy Zsolt, több mint tíz éve foglalkozik innovatív informatikai technológiákkal, többek között szerepet vállalt a hazai elektronikus hitelesítési szolgáltatási piac megteremtésében. A cég által elsőként kifejlesztett szoftvert, a termékcsalád nevét adó LogDrill-t az anyavállalat naplóelemzési szolgáltatásainak korszerűsítési igénye hívta életre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .