A Puli Space Finnországból kap támogatást

A Google Lunar XPRIZE magyar versenyzője, a Puli Space csapat immár egy finn céget, a Tuxera Inc-t is támogatói között tudhat. A Tuxera, a fájlrendszerek és streaming technológiák szegmensében piacvezető vállalat a Puliban rejlő innovációs lehetőségek, az izgalmas űrkutatási képesség és nem utolsó sorban a ‘meg tudjuk csinálni’ hozzáállás miatt választotta a magyar csapatot.

Puli Space 2010. óta fejleszti holdjáróját és célja, hogy az első magán forrásból finanszírozott csapatként elérje a holdat. A 30 millió dollár összdíjazású Google Lunar XPRIZE verseny célkitűzése, hogy megihlesse a kutatókat, gondolkodókat, mérnököket egy alacsony költségekkel fejleszthető, robotizált felderítő egység kialakításához. A győzelemhez egy holdjárót kell küldeni a Hold felszínére, ahol legalább 500 métert kell megtennie és nagyfelbontású videó és képanyagot hazaküldenie a Földre. A nemzetközi verseny 29 indulójából mára csak 18 csapat maradt versenyben; céljuk, hogy 2015 végéig teljesítsék a küldetést.

“A verseny egy életreszóló lehetőség, hogy új technológiákat fejlesszünk ki és ezáltal lehetővé tegyük a rendszeres űrutazást a Holdra. Új területeket fedezünk fel és minőségi szolgáltatásokat kínálunk az űrben rejlő üzleti lehetőségek iránt érdeklődő befektetők számára. A sikerhez a kiváló csapat mellett, az igen jelentős anyagi hátteret is meg kell teremtenünk és további szakmai együttműködőket kell találnunk.” – mondta Dr. Pacher Tibor, a Puli Space alapítója és a csapat vezetője. “Nagyon örülünk, hogy a Tuxera felismerte ezt a lehetőséget és partnereink között tudhatjuk.”

Az 1970-es évek amerikai-szovjet űrversenye óta, csupán egyetlen eszköz landolt a Holdon – a kínaiaké. A politika már nem foglalkozik azzal, hogy újra elérjük a Holdat; ez most már rajtunk múlik.” – nyilatkozta Mikko Välimäki, a Tuxera vezérigazgatója.

Az űripar éves volumenjét több mint 314 milliárd dollárra becsülik. A kapcsolódó kereskedelmi ágazatok – űrkutatási alkatrészek, termékek és infrasturktúra gyártása – ennek közel háromnegyedét teszik ki, ezáltal ezek a fejlesztések mozgatórugói.

“Izgalmas lehetőségnek tartjuk a Puli Space támogatását mind a versenyben, mind az űrkutatásban. Mi itt a Tuxeránál űrrajongók vagyunk, ezért reméljük tudásunkkal is támogathatjuk a Puli csapatát.” – mondta Szakacsits Szabolcs, a Tuxera elnöke és műszaki igazgatója. “A Puli elsőrangú mérnökcsapatával karöltve történelmet szeretnénk írni az első magánforrásból finanszírozott holdraszállás megvalósításával.”

Puli Space

A Puli Space Technologies küldetése olyan új technológiák kifejlesztése, melyek lehetővé teszik űrjárművek rendszeres indítását a Holdra, ezáltal új dimenziókat megnyitva és minőségi szolgáltatásokat biztosítva a jövőbelátó befektetők számára, akik a világűr üzleti lehetőségeinek kihasználása iránt érdeklődnek. Először azonban demonstrálni kívánjuk képességeinket azzal, hogy legkésőbb 2015-ben saját készítésű egységet küldünk a Holdra, ezzel teljesítve a Google Lunar XPRIZE kihívását. Egységünk leszállás után felderíti a közeli területeket és nagyfelbontású képeket és videókat küld a Földre a helyszínről és önmagáról. A GLXP tapasztalataira alapozva a felfutóban levő űripar meghatározó résztvevőjévé szeretnénk válni. A Puli Space Technologies kiemelten fontosnak tartja, hogy népszerűsítse a tudományos gondolkodásmódot és bátorítsa a diákokat, hogy természettudományos / műszaki pályát válasszanak. További információk: www.pulispace.com

Tuxera

A Tuxera piacvezető azon fájlrendszerek fejlesztésében, amelyek lehetővé teszik zenefájlok, képek, videók és más tartalmak mobiltelefonokon, tableteken, otthoni szórakoztató-elektronikai rendszereken, ipari vagy bármilyen más elektronikai egységen történő elérésére. A cég iparáganként sztenderdizált fájlrendszer-megoldásait Android, Linux, Mac OS X és más operációs rendszerekre, platformokra több száz milliós nagyságrendben használják világszerte. Az iparágak piacvezetőivel történő együttműködés biztosítja a megbízható kompatibilitást, a magas színvonalú teljesítményt és alacsony energiafelhasználást a beágyazott és mobilmegoldások számára. További információk: www.tuxera.com.

A Google Lunar XPRIZE

A harmincmillió dollár összdíjazású Google Lunar X PRIZE példa nélküli verseny, amely a világ minden táján kihívás elé állítja és inspirálja a mérnököket és a vállalkozókat, hogy kifejlesszék a robot alapú űrkutatás olcsó metódusait. A Google Lunar XPRIZE győztese az a magánerőből finanszírozott csapat lesz, amely sikeresen felküld a Holdra egy robotot. Ennek legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre. Az első csapat, amelynek ez sikerül, elnyeri a húszmillió dolláros fődíjat, a második csapat pedig ötmillió dollárt kap. Egymillió dollárban részesül az a csapat, amely ösztönzi a sokszínűséget az űrkutatás területén, és négymillió dolláros bónusz díj jár azoknak a csapatoknak, amelyek további technikai feladatokat teljesítenek, például tízszer távolabbra jutnak, túlélik a dermesztő holdi éjszakát, vagy meglátogatják a korábbi holdmissziók helyszíneit. A Google Lunar XPRIZE-t 2015 végéig lehet elnyerni. További információkért látogassa meg a http://www.googlelunarxprize.org honlapot.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .