Lemaradóban Magyarország orvosi k+f-ben?

Lengyelországban négyszer, Csehországban kétszer akkora az orvosi és egészségtudományi ráfordítások összege, mint nálunk

A közép- és kelet európai régióban Lengyelországban zajlott a legtöbb klinikai kutatás a múlt évben, szám szerint 2927, őt követi Csehország 2063 kutatással, majd Magyarország, ahol összesen 1954 regisztrált klinikai kutatás volt folyamatban – derül ki az Egyesült Államok-beli National Institutes of Health (NIH, Nemzeti Egészségintézet) által működtetett ClinicalTrials.gov adataiból.

„A környező országok között nagyon intenzív verseny zajlik az orvostudományi innováció vezető szerepéért a régióban, vagy más megközelítésben, a nemzetközi befektetők megnyeréséért. A versenyt a nagyjából hasonló adottságú országok között az döntheti el, hogy ki fordít nagyobb figyelmet a befektető- és kutatásbarát környezet kialakítására, illetve ki képes felismerni és kiaknázni az egészségügyi rendszerében rejlő specifikus előnyöket” – mondja Dr. Lakner Géza, a Klinikai Kutatási Iránytű (KKI) orvos-igazgatója.

Untitled

Forrás: www.clinicaltrials.gov

A Klinikai Kutatási Iránytű szakértői szerint Lengyelország vezető szerepét egyfelől a hatékony betegtoborzás és a klinikai kutatások megvalósításának magas szakmai színvonala, másfelől a nagy népességszám magyarázza. Ugyanakkor nagyon beszédes az is, hogy az OECD statisztikái szerint Lengyelországban 2009 és 2012 között körülbelül átlagosan négyszer akkora összeget fordítottak az orvosi és egészségtudományi kutatás-fejlesztésre, mint hazánkban, és ez a különbség még akkor is figyelemre méltó, ha a statisztika nem kizárólag a klinikai kutatásokra vonatkozik. Rendkívül érdekes továbbá, hogy a versenytárs Csehországban is átlagosan valamivel több mint kétszer akkora a kutatás-fejlesztési ráfordítások összege.

Orvosi és egészségtudományi K+F-ráfordítások Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon
(2009-2012)

Év Csehország Lengyelország Magyarország
2009 187 millió € 232 millió € 75 millió €
2010 190 millió € 270 millió € 83 millió €
2011 194 millió € 296 millió € 80 millió €
2012 232 millió € 456 millió € 105 millió €

Forrás: OECD

Ugyanakkor a Klinikai Kutatási Iránytű szakértői úgy látják, hogy hazánknak, a magyar egészség- és gyógyszeriparnak számos olyan tulajdonsága van, amelyek miatt a klinikai vizsgálatok szempontjából vonzó ország lehetünk, a klinikai kutatási tőkevonzó képességünk erősödhet. Ezek egyike, hogy a gyógyszeripari kutatásoknak komoly múltja van nálunk, és majdnem az összes nagy gyógyszergyártónak van leányvállalata hazánkban. Fontos előnyünk, hogy a klinikai kutatásokhoz kapcsolódó kapacitás nagyjából harmada a fővárosban van, ami jelentősen segíti a betegeknek a vizsgálatokba való bevonzását; ezt segíti az orvosok és a betegek közti, a nyugat-európainál nagyobb mértékű bizalom is. Specifikus előnyünk számos régiós versenytársunkhoz képest, hogy a hazai egészségügyi szakszemélyzet kiváló képzettségű, akiknek szakmai és financiális érdekeltsége erősebb, mint a nyugati egészségügyi dolgozóké. Végül fontos szempont az is, hogy hazánkban a kutatási költségek viszonylag alacsonyak.

„Nemzetgazdasági érdek, hogy egy olyan innovációigényes területen, mint az egészségügy, lépést tartsunk a régió vezető országaival, már csak azért is, mert az adottságaink megvannak hozzá. A klinikai kutatások számának további növekedéséhez az szükséges, hogy a befektetésösztönző lépések mellett felszámoljuk a kutatások jogi környezetében jelen levő hiányosságokat és ellentmondásokat, valamint kiemelt fontosságú feladat a klinikai kutatásokhoz szükséges szakmai kompetenciák beépítése az orvosi, egészségügyi szakdolgozói képzésekbe is” – zárja gondolatait Dr. Lakner Géza, a Klinikai Kutatási Iránytű (KKI) orvos-igazgatója.

Klinikai Kutatási Iránytű (KKI)

A Klinikai Kutatási Iránytű (www.kutatasiranytu.hu) a fejlesztés alatt álló diagnosztikus-kezelési lehetőségek széleskörű társadalmi megismertetését célzó program, amelynek segítségével a betegek információkhoz juthatnak a klinikai kutatásokról, és konkrét javaslatokat kaphatnak az egészségi állapotukhoz illeszkedő orvostudományi kutatásban való részvételre. A Klinikai Kutatási Iránytű a betegeket, orvosokat és a kutatások helyszínéül szolgáló egészségügyi intézményeket kapcsolja össze, annak érdekében, hogy a betegek olyan kezelésekben részesülhessenek, amelyek hatékonyabbak és/vagy kevesebb mellékhatással járnak, mint azok, amelyekhez a hétköznapi egészségügyi ellátásban férnek hozzá, miközben a klinikai kutatásokban való részvételükkel új terápiás eljárások kifejlesztéséhez járulnak hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .