Magyar embert reptető drón az internet sztárja

A Flike készítői alig egy éves fejlesztés után embert reptettek!

A Bay Zoltán Nonprofit Kft. Flike megoldása egy hobbiprojektként indult, de a befektetők érdeklődését már felkeltette. Tavaly nyáron kezdtek beszélgetni arról a kutatók, hogy meg lehetne-e tervezni egy olyan drónt, ami egy embert is tud reptetni? Azt olvasták ugyanis, hogy ez lehetetlen. Egy kis számítás után arra jutottak, hogy ez elméletileg megoldható, és ha már így van, akkor bele is vágtak a fejlesztésebe. Videójuk alapján sikeresen, hiszen az áprilisi teszten már több mint egy percet levegőben is tudták tartani, és 240 kg összsúlyt tudtak megemelni. A videójukat már 400 ezernél is többen látták.

Három dupla légcsavarral működik a Flike, mind a három karon két propeller van. Ezek közül az egyik fordulatszáma változtatható, ezzel lehet iránytani az égi jetskit. A fejlesztés több nemzetközi portál figyelmét is felkeltette, többek között a Popular Science is írt róla. Kétség nem férhet hozzá, hogy szinte mindenki szívesen kipróbálná a trikopter (?), az már más kérdés, hogy gazdaságosan előállítható-e, és lenne-e iránta valós piaci igény is. Sajnos egyelőre még becslést sem láttunk arról, hogy mennyibe kerülne egy ilyen menő kütyü. A végleges, elektromosan működő, a propellereket védőburkolatba rejtő verzió kifejlesztése is még hosszú idő lehet, de talán a magyar humán drón lesz a tengerpartok kedvelt játéka néhány éven belül, amiről akár fejest is elehet majd ugrani a tengerbe.

flike

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .