Magyar startup kutatói nyertek San Franciscóban

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. és magyar informatikusok módszereire épülő munka nyerte el idén a Nemzetközi Anyagcsere Társaság (Metabolomics Society) és a Springer Tudományos Kiadó legjobb közlemény díját. A díjat a Metformin daganatok előfordulását gátló, deutériumcsökkentést is magában foglaló mechanizmusának tisztázásáért adták. A HYD Kft. vezető kutatója, Dr. Somlyai Gábor, huszonöt éve foglalkozik a deutériummegvonás kutatásával, az eljárás mára új nemzetközi daganatterápiás irányt képvisel. A kutatásokhoz 10 éve csatlakozott Boros G. László, a Kalifornia Egyetem professzora, közös kutatásaik eredményeit először 2006-ban, éppen a Metabolomics Society − Harvard Egyetemen megrendezett − második kongresszusán mutatták be Bostonban. A most díjazott eredeti közlemény már két év alatt maga mögött hagyta az anyagcsere témában megjelent három éves díjazási periódusra nevezett munkákat is.

A Metformin (Glucophage) kezelés jelentősen csökkenti a daganatok előfordulását anyagcsere-betegségben (metabolikus szindrómában) szenvedő betegekben. Ennek − a természetes deutériumcsökkentést is magában foglaló − anyagcsere okait tisztázta Prof. Dr. László G. Boros, a Kalifornia Egyetem tanára, az Arizona Egyetem kutatóival együttműködve. A deutériumdepléció kutatásában élen járó, az eljárást bevezető HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., illetve magyar informatikusok módszereire is építő munka elnyerte a Metabolomics Society legjobb közlemény díját a kiadó (Springer) által biztosított nyitott felületen (Open Access) végzett közvetlen olvasatok és letöltések számát tekintve 2014-ben.

A munka újszerűségét mutatja, hogy a most díjazott eredeti közlemény a letöltési szám tekintetében már két év alatt maga mögött hagyta az anyagcsere témában megjelent három éves díjazási periódusra nevezett munkákat is. Az elismerést 2015. július 2-án, a Metabolomics Society XI. Nemzetközi Konferenciáján vette át Boros G. László professzor San Franciscóban prof. Dr. Ute Roessner elnök asszonytól. A díj átadása során az elnök hangsúlyozta a munka kiemelkedően nagy keresettségét a több mint 1 100 regisztrált résztvevő előtt.

A 2004-ben, a Harvard Egyetemen alapított Anyagcsere Társaságnak több mint 700 regisztrált tagja van közel 25 országból. Hivatalos szakmai kiadványa, a Metabolomics, 4,7-es öt évre vetített impakt faktorral** és évente 266 bírált (peer reviewed) új közleménnyel a világ egyik vezető anyagcserét átölelő publikációs felülete.

A most díjazott kutatómunkát a Los Angelesben működő, Hirshberg Nemzetközi Hasnyálmirigy Betegségek és Rák Alapítvány finanszírozta (Hirshberg Foundation for Pancreatic Cancer Research – www.pancreatic.org).

A Hirshberg Alapítvány saját híranyagában külön megköszöni a díjazott kutatóknak, hogy egy mellékhatások nélküli, deutériumot is csökkentő anyagcsere-mechanizmus mentén ható olcsó és hatásos rákterápiát azonosítottak.

A munka Bíró Péter Csaba (SZOTE hallgató) kísérletes, valamint Csikós Mária, Geri Ana, Geri Csaba és Nádudvari Ferenc informatikai munkáját köszöni és dicséri (Acknowledgments). A munka további szerzői Dr. Mary Jo Cantoria a Texas Egyetem Déli Orvosi Központjából (University of Texas Southwestern Medical Center) és Dr. Emmanuelle J. Meuillet, az Arizona Egyetem Rákkórház, Tucson (University of Arizona Cancer Center) és a franciaországi ITAV (Institute of Advanced Technologies in Life Sciences, Toulouse, FR) kutatói.

Bővebb információ a díjról: http://metabolomicssociety.org/awards/publication-awards

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .