Blogzine

Az intelligens közvilágítás rendszerével ismerkedtek a győriek

Pár hete Győrben intelligens közvilágítási bemutatót tartottak, ahol a résztvevők megismerkedhettek a „smart city” avagy az intelligens település fogalmával, valamint annak részeként az intelligens közvilágítás rendszerrel.

Utóbbi megvalósulásában a magyar Prolan Zrt-nek meghatározó szerepe van, hiszen világszinten is újnak számító technológiai megoldásuknak köszönhetően teljes egészében szabályozhatóvá és felügyelhetővé válik a települések közvilágítási hálózata. A rendszer bemutatásán Borkai Zsolt, Győr polgármestere is részt. 

Pár hete, június elején bemutatták Győrben a ”smart city” koncepció részeként az intelligens közvilágítási rendszer működését. Ez az „intelligens település” elnevezés azokat a városokat jelöli, amelyek a legmodernebb technikát alkalmazva képesek hatékonyan felhasználni erőforrásaikat, ami által csökkentik azok működési költségeit és mérséklik energiafelhasználásukat. Az intelligens közvilágítás e programnak egy igen jelentős területe. Ez, a Prolan által fejlesztett megoldás valamennyi LED-esítési projekt során alkalmazható. Mindez lehetővé teszi a lámpatestek fényerejének távolról történő beállítását, miközben egyetlen központból felügyelhető a közvilágítási hálózat állapota. Ennek köszönhetően nem csak a szolgáltatás színvonala nő, de a közvilágítás költsége is jelentősen mérsékelhető a település számára és a fényszennyezettség is csökken. Egy ilyen LED-esítési beruházás jellemzően 5-8 év alatt térül meg, 60%-ot meghaladó mértékben csökkentve a költségeket. „A PROLAN Eclipse nagy előnye, hogy alkalmazásával javítható a közvilágítási LED-esítési projektek megtérülése, sőt a megtakarítás helyzete pontosan nyomon követhető, illetve szükség esetén korrigálható is”- hangsúlyozta Mráz Dániel, a Prolan Zrt. stratégiai igazgatója.

smart_city1

Győrben eddig az AUDI Aréna parkolójába, valamint az Aqua Sportközpont előtt lettek elhelyezve olyan lámpák, amelyek az új technológia segítségével rendszerként üzemeltethetők. De a Prolan Zrt. együttműködésével már több településen, többek között Csornán és Budapesten is megkezdődött az intelligens közvilágítási rendszer kiépítése. A mintatelepülés azonban Hejőkeresztúr, itt már két és fél éve üzemel az energiahatékonyságot javító felügyeleti rendszer.

A Győrben tartott rendezvényen a résztvevők testközelből is megfigyelhették a világszinten is újdonságnak számító technológián alapuló rendszer működését. A bemutató keretében a rendszer kipróbálására is lehetőség nyílt a résztvevő önkormányzatok számára.

 

Megosztás