Blogzine

Beléptünk az ESA-ba

Nemzetközi lehetőség magyar fejlesztők előtt: sikeresen működő technológia transzfer modellt hoz Magyarországra az Európai Űrügynökség.

Magyarország belépésével új taggal bővül az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) technológia transzfer hálózata, amely egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is hasznosíthassuk. A csatlakozással hazánk is részesévé válik a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezet munkájának.

A hazai szerepvállalást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő Magyar Űrkutatási Iroda a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Wigner Fizikai Kutatóközpontjának bevonásával valósítja meg.

Dr. Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára elmondta: „Az űrtechnológiának olyan, hétköznapi problémákra kell választ adnia, amelyekkel itt, a Földön találkozunk. Az ország biztonsága, az ipari termelés hatékonyságának növelése az elsődleges feladat, az űripar mindehhez csak eszköz. A hazai vállalkozások számára most lehetőség nyílik arra, hogy csúcstechnológiát képviselő fejlesztéseiket – itthon és külföldön – e célok szolgálatába állíthassák.”

A programhoz való csatlakozás jótékonyan hat a gazdasági szereplőkre és a mindennapokra, hiszen az együttműködések olyan dinamikusan fejlődő területeket is érintenek, mint a műholdas navigáció, a távközlés, a meteorológia, a gyógyászat vagy a környezetvédelem.

A technológia transzfer hálózat olyan szakértőkből áll, akik tudásukkal, kapcsolatrendszerükkel és szakértő csapatukkal segítik a nemzetközi tapasztalatcserét, emellett olyan új fejlesztéseket is felkutatnak, melyek során a cégek az űriparból átvett csúcstechnológiát alkalmazzák. A nemzeti technológiai transzfer pontot az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban nyitják meg.

Lévai Péter, a Kutatóközpont főigazgatója hangsúlyozta, hogy az „ESA döntését az alapozta meg, hogy a Wigner FK kutatói évtizedek óta sikeresen vesznek részt különböző űrprogramokban a Magyar Űrkutatási Iroda támogatásával, így széles körű tapasztalattal rendelkeznek az űrtechnológia egyes területein. Párhuzamosan a kutatóközpont innovációs tevékenysége jelentős mértékben megerősödött az utóbbi években, s így kellő tapasztalattal rendelkező szakemberek segíthetik a technológia transzfer során fellépő problémák megoldását”.

Az első körben hároméves együttműködés célja, hogy szakértőink minél több olyan kezdeményezést és induló projektet kutassanak fel és támogassanak – akár anyagilag is -, melyek használni tudják az űrkutatási eredményeket. Ezzel igyekszik a hálózat elősegíteni a magyar vállalkozók nemzetközi piacra jutását, valamint hozzájárulni az ország gazdasági fejlődéséhez, üzleti eredményeik erősítéséhez, munkahelyteremtéshez és új vállalkozások elindításához.

Az ESA nemzetközi technológia transzfer programjának főbb elemei a következők:

  • szabadalommal védett űrtechnológiai fejlesztésekhez való hozzáférés biztosítása,

  • a 16 európai országban, köztük a már Magyarországon is működő hálózat üzemeltetése: űrtechnológiai információk, különleges anyagok, tudás- és szolgáltatás közvetítése és felhasználása ipari célra,

  • start-up cégek támogatása,

  • befektetési lehetőségek megteremtése.

Aude de Clercq, az ESA Technológia Transzfer Program Iroda képviselője elmondta, hogy az ESA egy kipróbált és sikeres modellt hoz hazánkba. „Ez a program Magyarországot hozzásegíti az űrszektoron belüli és azon kívüli nemzetközi együttműködéshez, új üzleti lehetőségeket teremt, összeköti az országot és mindkét iparágat más ESA tagországok tudástárházával, egyúttal erősíti a magyar innovációs és technológiai transzfer kapacitást.” – emelte ki az ESA képviselője.

A program sikerét számos nemzetközi eredmény bizonyítja: egy francia vállalkozás például már több mint 15 francia és külföldi egészségügyi intézménynek értékesítette azt az ultrahangos távgyógyászati megoldását, amit eredetileg a Föld körül keringő űrhajósok vizsgálatára dolgoztak ki, így akár várandós anyáknak vagy más pácienseknek sem kell több száz kilométert utazniuk a szakorvoshoz.

 

Megosztás