Blogzine

Ilyen a női vezetők helyzete!

A Mastercard Női Vállalkozói Indexe idén is megvizsgálta a női vezetők helyzetét világszerte.

A Mastercard Női Vállalkozói Indexe második alkalommal vizsgálta a világ országainak női tulajdonú, vagy nők által vezetett vállalkozásait. A kutatás kimutatta, hogy a fejlett országokban sokkal több forrás és lehetőség áll a nők rendelkezésére, ide értve a tőkét, a pénzügyi szolgáltatásokat és a felsőoktatási programokat is.

A kutatás szerint az erős alappal induló, új női vállalkozások világszerte fejlődést mutatnak, mindezt annak ellenére, hogy jelentős akadályokkal kell megküzdeniük, amelyeket a nemi alapú hátrányos megkülönböztetés állít eléjük a különböző társadalmakban.

A Mastercard kutatása összesen 5 régióban, Ázsiában, Európában, Amerikában, a Közel – Keleten és Észak – Afrikában, ezeken belül pedig 57 országban követi a női vállalkozások fejlődését és eredményeit.

„A nők figyelemreméltó lépéseket tettek a világ üzleti vállalkozásainak tulajdonosaiként, de továbbra is rengeteg kiaknázatlan lehetőség van bennük. Mi ezekre az erőfeszítésekre hívjuk fel a figyelmet és hisszük, hogy ezáltal támogathatjuk őket abban, hogy még sikeres vállalkozásokat vezessenek, és gazdagabb, teljes értékű életet élhessenek.”- mondta Martina Hund-Mejean, a Mastercard pénzügyi igazgatója.

Mastercard Női Vállalkozói Index – A legjobb 10 ország, ahol a nők kedvező helyzetből indíthatnak vállalkozást

1. Új-Zéland – 74.2
2. Svédország – 71.3
3. Kanada – 70.9
4. Egyesült Államok – 70.8
5. Szingapúr – 69.2
6. Portugália – 69.1
7. Ausztrália – 68.9
8. Belgium – 68.7
9. Fülöp-szigetek – 68.0
10. Egyesült Királyság – 67.9

Magyarország az összesített index 41. helyén végzett. Ez az eredmény több alpontszámból áll össze, ezekben pedig felemás eredményeket jeleznek a magyar mutatók. A női vállalkozások aránya hazánkban 28,1 százalék, vagyis szinte minden harmadik üzlet tulajdonosa vagy vezetője nő. E mellett sok női vezető is van a vállalkozások élén. A női tulajdonú vagy nők által vezetett vállalkozások magas arányának köszönhetően ebben a tekintetben a 12. helyen szerepelünk világviszonylatban. Ám nem olyan jó a helyzet, ha például azt vizsgáljuk, hogy a nők a férfiakhoz képest mennyire könnyen jutnak pénzügyi támogatáshoz, mennyi megtakarításuk van, vagy segítik-e őket vállalkozói programok. Ebben a tekintetben Magyarország a 43. helyen áll a listában.

Az index arra is rámutatott, hogy az erős támogatói háttérrel rendelkező fejlett országokban is tetten érhető a nők hátrányos megkülönböztetése. Új-Zélandon például a társadalom kevéssé elfogadó a női vállalkozókkal szemben, akik ennek ellenére az Index legelső helyéig emelték az országot immáron második éve.

A kutatás szerint a vállalkozók lehetőségei nem feltétlenül vannak összefüggésben az adott ország gazdasági fejlettségével. Az olyan fejlődő országok, mint Ghána (46.4 százalék), mely egyike az Index új vizsgált országainak – Malawi és Nigéria mellett, vagy Uganda (33,8 százalék) és Vietnám (31,3) esetében magasabb a női vállalkozók aránya több fejlettebb országéhoz képest is. Ezekben az országokban a nők a szükségtől vezérelve vállalkoznak, őket a pénzügyi tőke és a támogató szolgáltatásokhoz való hozzáférés hiánya mellett a túlélés is ösztönzi.

Női tulajdonú vállalkozások aránya az összes vállalkozáson belül – A legjobb tíz ország

1. Ghána – 46,4%
2. Oroszország – 34,6%
3. Uganda – 33,8%
4. Új-Zéland – 33%
5. Ausztrália – 32,1%
6. Vietnám – 31,3 %
7. Lengyelország – 30,3%
8. Spanyolország – 29, 4%
9. Románia – 28,9%
10. Portugália – 28,7%

A kutatásról szóló teljes riport a következő linken érhető el: http://mstr.cd/2D6AhNZ

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük