Blogzine

Végre beindult a győri startup élet – ez a 11 projekt megmutatta…

A Quantum Leap inkubátor május elején tartott győri Demó Day-én nem kevesebb mint 11 projekt mutatkozott be. Nézzük a győzteseket (is)!

Aki csak régebben járt Győrben (nyitóképünkön a Rába folyó Y elágazása a belvárosban, az Egyetemhez közel), talán rá sem ismerne a műszaki karokban legendásan erős, mérnökközpontú győri egyetemi campusra.

Én, aki sokszor voltam ugyan Győrben, de először jártam az egyetem területén, bizony a rengeteg új, modern épület közt kavarogtam vagy negyedórát, mire a Quantum Leap inkubátor versenyét, pontosabban „demó-napját” megtaláltam.

Mondhatom, érdemes volt keresgélni, hiszen az amerikai stílusú Quantum Leap Demo Day-en nem kevesebb, mint 11 projekt mutatkozott be, egyik izgalmasabb, mint a másik.

Persze, ha kukacoskodni akarunk, akkor elmondhatjuk: a legtöbb ötlet erős volt, de jobbára nem nagyon haladták meg a „jól kidolgozott, megkutatott ötlet” fejlődési fázisát. A prezentációk ehhez képest eléggé meggyőzőek voltak, látszott, hogy profi volt a fiatalok felkészítése.

Persze a zsűri tagjai is tapasztalt, profi, főként befektetési területről érkezett szakértők voltak. Mikesy Álmos, a Hiventures Zrt, inkubációs területének befektetési igazgatója mellett ült Boris Mihály, a GB Partners társ-alapítója és tag volt még Miskolczy Csaba a Quantum Leap vezetője és Benkő Vilmos, a Quantum Leap vezető testületének tagja is.

Az ötletek szinte kivétel nélkül jók, gondolkodásra serkentők voltak, ám a projektek közül azok nyertek, akik azért fel is tudtak mutatni megvalósított elemeket, esetleg bevételt is termeltek már, illetve az alapítók korábbi munkái révén a csapat az átlagnál erősebbnek, ígéretesebbnek tűnt. Pedig nekem kifejezetten tetszett a Polypen projekt zseniális ötlete, amelynek megálmodói egy élelmiszer-minőséget ellenőrző kis kütyüt álmodtak. Ez bárki számára jelezni tudná egy adott kaja cukortartalmát vagy egy ital alkoholtartalmát. Itt azonban valóban nagyon korai a fázis, mert a prototípus fejlesztése is az elején tart – de ne szaladjunk ennyire előre.

Nézzük a nyerteseket: az első a Nefáradj projekt lett, amelyben a Győri Egyetem Mobilis tanszékén dolgozó kutatók egy olyan, babakocsira (is) felszerelhető szervomotort álmodtak meg, amely „önvezető módban” képes a kocsit ide-oda tologatva a babát altatni. Itt készült prototípus is, és a zsűriben ülő befektetők is adtak tippeket a továbblépéshez.

A második helyen az iBookR projekt végzett, amely a „könyvelés Uber-je” kíván lenni. Lényege, hogy teljesen automatizálni képes az egyszerűbb könyvelési feladatokat, például az áfa-körön kívüli KATA-s kis cégek egyszerűbb könyvelését. A könyvelőknek így marad idejük a valóban kreatívabb dolgokra, illetve 2-3-szor több céget tudnak ugyanannyi idő alatt lekönyvelni. A KATA-sokat ráadásul jobbára ingyen könyvelnék, pénzt a bonyolultabb, például áfás, illetve más, kettős könyvvitelt vezető cégektől kérnének – pontosabban az ezzel dolgozó könyvelőktől. Partnerük a projektben az ismert Barion, illetve bankokkal is tárgyalnak.

Jöjjenek akkor a projektek pár mondatban, a megjelenés sorrendjében.

1,

CarraBona

Győrbe és környékére terveznek carsharing szolgáltatást, olyat mint a budapesti GreenGo vagy MOL Limo, elektromos autókkal. A keresletet mesterséges intelligencia térképezné fel.

2,

Hotel Info

Különdíjat kapott a Hiventurestől. Céljuk, hogy digitalizálják a hotelszobákban kapható sok-sok papír alapú szórólapot, reklámújságot. Ezeket egy QR kódra cserélnék, ráadásul a hotel például a masszázs-szolgáltatás és egyebek üres helyeit így betöltheti, pl. akciós áron odaadhatja.

3,

I Book R

A „könyvelés Uber-je” kíván lenni. Lényege, hogy teljesen automatizálni képes az egyszerűbb könyvelési feladatokat, például az áfa-körön kívüli KATA-s kis cégek egyszerűbb könyvelését. A könyvelőknek így marad idejük a valóban kreatívabb dolgokra, illetve 2-3-szor több céget tudnak ugyanannyi idő alatt lekönyvelni. A KATA-sokat ráadásul jobbára ingyen könyvelnék, pénzt a bonyolultabb, például áfás, illetve más, kettős könyvvitelt vezető cégektől kérnének – pontosabban az ezzel dolgozó könyvelőktől. Partnerük a projektben az ismert Barion, illtve bankokkal is tárgyalnak.

4,

Phonix

Egy maglev, azaz a mágneses lebegő vasút alapon működő elektromos meghajtás-rendszer terve kamionok számára. A feltalálóra a Climate Launchpad rendezvényen is felfigyeltek. A cél 60 tonnás kamionok meghajtása.

5,

Partnear

A mérnöki tervezés során a prototípus és alkatrészek gyártása nehézkes, sok selejt keletkezik. Ez egy platform, ami a megrendelők és gyártók közti kommunikációt teszi gyorssá, csökkentve a selejtet. 3D-s tervek megosztására is alkalmas.

6,

ProgIT.info

Gyermekek, 10-14 évesek programozás-tanulását segítő platform. Hasolnó az ismert Scratch rendszerhez és klónjaihoz, de sokkal fejlettebb funkcionalitással.

7,

Boardo

Szervezetfejlesztést segítő szoftver-platform, nem csak vállalati tanácsadóknak.

8,

Polypen

Egy élelmiszer-minőséget ellenőrző kis kütyü, ami bárki számára jelezni tudná egy adott kaja cukortartalmát vagy egy ital alkoholtartalmát és más – főként káros – összetevők jelenlétét.

9,

CubeCont

A villanykapcsolók és konnektorok helyére illeszthető moduláris IoT eszköz, ami biokompozitból van.

10,

Nefáradj

Egy olyan, babakocsira (is) felszerelhető szervomotor, mely „önvezető módban” képes a kocsit ide-oda tologatva a babát altatni. Itt készült prototípus is, és a zsűriben ülő befektetők is adtak tippeket a továbblépéshez.

11,

Smarter Bench

Egy olyan okos és dizájnos köztéri bútor, amely képes tölteni az okos eszközöket, laptopokat, egyebeket.

A projektek magukért beszélnek, úgyhogy én végezetül csak azt tudom mondani, hogy érdemes figyelmet fordítani Győrre, mert az autógyártáson túl is nagy kincseket tartogat ez a város. E fiatal tehetségek pedig még csak most kezdik bontogatni a szárnyukat…

 

És akkor néhány kép a Demo Day-ről:

***
***
És íme a teljes csapat :)
Megosztás