Blogzine

Programozó gondolkodás a mindennapokban

Sokszor elfelejtjük, hogy minden alkotás, ötlet mögött emberek, emberi tudás van. Éppen ezért gyakran mondogatjuk, hogy ma már mindent számítógépek vezérelnek, ami nyilván nem igaz, vagy legalábbis nem ebben a formában. Végső soron minden azoknak az embereknek a kezében van, akik a számítógépeket programozzák. Ma már szinte nincs is olyan ötlet, technológia, amelynek megvalósításához ne lenne szükség valamilyen szintű informatikai támogatásra.
Ezért is fontos a programozói gondolkodásmód. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ha már a programozás a szakmánk, hogyan is hasznosíthatjuk ezt a mindennapokban?

Megoldásközpontú gondolkodásmód és kitartás

Amikor valaki programozásra adja a fejét, gyorsan megtanulja, hogy egy összetett problémát nem lehet egyszerre, gyorsan megoldani. Ehelyett kis lépésekben kell haladni egészen addig, amíg el nem érjük a kívánt célt. Ha esetleg valami nem úgy működik, ahogy szeretnénk – ami bizony gyakran előfordulhat ebben a szakmában – , akkor egyet, vagy többet vissza kell lépni, aztán újra és újra próbálkozni addig, amíg ismét jó irányba haladnak a dolgok. Ez a módszer, hozzáállás a mindennapi életben, a hétköznapi gondok megoldásában is nagy segítségünkre lehet.

Tudásmegosztás a fejlődés kulcsa

A számítógépek őskorában, a programozás kezdetekor még kis start up vállalkozásként indultak a ma már ismert nagyvállalatok. Köztudott, hogy sokszor együttműködtek egy-egy probléma megoldásában, a haladás érdekében. A mai értelemben vett digitális világ nem létezne, ha a programozók nem osztották volna meg a tudásukat és az általuk fejlesztett szoftvereket a világgal. A nyílt forráskódú, szabadon elérhető rendszerek ma is a programozás alapvető kellékei. Minden fejlesztő vesz át kódrészleteket másoktól, a legjobb megoldásokat pedig általában közzéteszik a megfelelő platformokon.

Szabálykövetés

A programozás nem más, mint egymásra épülő, vagy egymásból következő szabályok sorozatának megalkotása. A számítógép nem mérlegel, nem hoz döntéseket, nem bírálja felül a parancsot, egyszerűen végrehajtja azt, legalábbis egyelőre. A programozóknak pedig ehhez kell igazodniuk a munkájuk során. Ráadásul magának a programozásnak is megvannak a saját szabályai. Előfordulhat, hogy csak egyetlen apró írásjel hiányzik egy több száz soros kódból, és máris összeomlik, vagy értelmezhetetlenné válik a rendszer.

Ahol a hibák elismerése pozitívum

Mint ahogy mindenki számára tökéletes ember, úgy tökéletes program sem létezik, ezért sok szoftvert eleve úgy adnak ki, hogy az esetlegesen előforduló hibákat és a probléma megoldásához szükséges lépéseket is részletezik, levezetik. A hibák jelentése, elemzése és javítása a programozás elengedhetetlen része.

Kitartás és türelem, mint a programozók legfőbb erényei

Tudjuk, hogy a programozás nem könnyű feladat. Még a legegyszerűbbnek tűnő alkalmazás is olyan összetett, hogy általában nem lehet „csak egy kis” módosítást, helyreigazítást végezni rajta. Ha valaki bele akar nyúlni, akkor tudnia kell, hogy ez egy sor újabb problémát generálhat, amit szintén meg kell oldani. A programozás elsajátítása során azonban az ember tűrőképessége is fejlődik. A programozás nem egyszerűen egy programkód megírásából áll – mert elsőre szinte soha nem sikerül tökéletesen működő programot írni. Az ember ehelyett gyakran csak próbálkozik, lefuttatja a kódot, aztán módosít rajta egy kicsit, újra próbálkozik, és így tovább, amíg egyszer csak úgy kezd működni a dolog, ahogyan azt elképzelte. Néha még utólag sem egyértelmű, hogy hogyan sikerült megcsinálni, csak az eredmény számít. Bármilyen meglepő, de a legjobb programozók képesek akár éveken át egyetlen szoftver fejlesztésére koncentrálni.

Játszva dolgozni

A programozók gyakran napokig megfeszítve, koncentráltan dolgoznak egy-egy problémán. Néha egyszerűen muszáj szünetet tartani, amire a játék kiváló megoldás. Ezért is található több techcég irodájában többféle, kikapcsolódást segítő játék. Emellett sok fejlesztő hivatásszerűen foglalkozik játék programozással. Rájuk pedig méltán mondhatjuk, hogy egész nap „csak” játszanak.

Hétköznapok egy programozóval

Nem említettük még, de nagyon sok előnye lehet a szimpla hétköznapokban is annak, ha programozók vagyunk, vagy esetleg a partnerünk dolgozik ebben a szakmában. Elég, ha csak a műszaki cikkek gombjainak, programjainak állítgatásáról beszélünk. Még a háztartásban is jól jön a megoldásközpontú gondolkodásmód!

Megosztás