Lehet a Jeremie-ben ingatlanba fektetni? (frissítve)

Ugyan már nem sokakat érdekel a Jeremie, mint tőke befektetési forma… azonban a napokban furcsa PR-cikket jelentettünk meg egy friss Jeremie-s befektetésről. Jól olvasom?  A cikk arról szól, hogy egy Jeremie-s tőkealap ingatlanfejlesztésbe fektetett? Vagy rosszul gondolom?  Egy kikötő “ingatlannak” minősül? Ha igen, akkor…

Előkerestem az annak idején (a pályázat előtt közzétett) publikus támogatói szerződést, amely egyik pontja szó szerint ezt írja (idézet következik):

“3.2.        A Támogatásból kizárt felhasználások

 • A Közös Növekedési Alap Alprogram keretében nem nyújtható Támogatás (azaz a Közös Növekedési Alap által végrehajtott tőkebefizetés a Kedvezményezett által nem használható fel) az alábbi célokra:

(i)      a Kedvezményezettel, illetve az Alapkezelővel Ellenőrzési viszonyban álló gazdasági társaságban történő részesedés-vásárlás;

(ii)     hitelintézettel és más üzletszerű finanszírozással foglalkozó intézménnyel szemben fennálló kötelezettség, illetve az Országos Mikrohitel Alapból folyósított hitel, tagi kölcsön, illetve más, nem üzletszerű finanszírozással foglalkozó intézménytől származó kölcsön visszafizetésének;

 • kereskedelmi (azaz ingatlan-értékesítési) célú ingatlanfejlesztési tevékenység; illetve
 • az Európai Unió működéséről szóló szerződés 1. számú mellékletében (Annex I.) szereplő termék előállításának

finanszírozására.”

Persze nálam az a verzió van meg, amit a pályázat kihirdetésekor közzétettek. És lehet, hogy a tőkealapokkal megkötött verzióban ez a feltétel már nem szerepelt. Ez mondjuk érdekes lenne, de nem kizárható.

—-

Most akkor az ingatlanfejlesztés = kikötő beruházás? Most már teljesen tanácstalan vagyok. Nem értem, hol vagyok… Szerintek?

A korábbi cikk ITT olvasható.

Vélemény-cikkünkre reagált az érintett X-Ventures cég vezetője, Zsembery Levente.

Alábbiakban közüljük levelét:

“Egy kollégám átküldte, hogy egy b’ajkonour nevű kollégátok azt írja az Insideren, hogy ingatlanba fektettünk, amikor beszálltunk a kikötőkbe, és ez ellentétes a Jeremie-szabályokkal.

Ez így téves információ. Gondoltam célszerű felhívni a figyelmeteket arra, hogy – ahogyan a közlemény is fogalmazott –  mi a kikötőket üzemeltető Balaton Dockban szereztünk részesedést, az ingatlanokban, illetve az azokat tulajdonló és fejlesztő társaságokban nem vagyunk tulajdonosok.

A Balaton Dock foglalkozik a kikötők üzemeltetésével (takarítás, hajók ápolása, javítása, kikötői szolgáltatások), üzemelteti a szállodákat, éttermeket, kölcsönöz hajókat, stb. (Emellett több magas hozzáadott értékű kiegészítő szolgáltatást tervezünk, de arról egyelőre még tárgyalások folynak, nem tudtuk közzé tenni.)

A közvetítői szerződés tehát nem tiltja az ingatlan vételét, fejlesztését, csak annak értékesítés céljából történő fejlesztését. Így tehát nem sértettük meg a Jeremie szabályokat.”

2 thoughts on “Lehet a Jeremie-ben ingatlanba fektetni? (frissítve)

 • 2015. december 24. csütörtök at 13:10
  Permalink

  A kikötő a Nemzeti vagyontörvény szerint nem minősül ingatlannak, INyT-ben bejegyezni nem lehetséges. Egyébként nem is a kikötőkbe fektetett, hanem egy üzemeltető cégbe, a jeremie program pedig nem zárja ki a kikötőbe való befektetést, a továbbértékesítési célú ingatlanberuházás a tiltott. Ennyit a szaértő és tájékozott újseggírókról…

  Reply
 • 2015. december 24. csütörtök at 15:34
  Permalink

  Köszi Drbubo a pontosítást. Máskor, ha prudens akarsz maradni, akkor inkább hagyd ki az utolsó pár szavadat…

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .