Forbes a régiós start-up-okról

A hazai start-up világban tavaly tűnt fel és azóta sikert sikerre halmoz az InVendor és Szabó Balázs, a cég egyik vezetője. Balázsnak legutóbb egy cikke jelent meg a Forbes-ban, amelyet 4 nap alatt csaknem 6.000-en olvastak. Éljen és gratulálunk, ez igen!

Balázs a cikk elején kiemeli a magyar tudományos tudásban rejlő potenciált. Majd felsorolja a régió start-up sikersztorijait, akikről még alig hallottunk, de nem árt tanulni gondolom: Nordeus (Szerbia), Filestube (PL), BitDefender és Soft32 (RO). És akik számomra is ismertek: AVG és Avast (CZ) + magyarok (utóbbit nem sorolom fel… már unásig tudjuk).

Majd megemlíti az észt világsiker a Skype-ot és kihangsúlyozza, hogy a Skype alapítói visszaforgatták sikerük hozamát az új belépőkbe és a helyi ökoszisztémába. Azt hiszem ezt itthon még nem mondhatjuk el, igaz – a LogmeIn kivételével – egyik sikersztorink sem csinált még exit-et. A LogmeIn csinált egy nagy tőzsdei kibocsátást (Nasdaq) és ugyan támogatja a Budapest Bridge ösztöndíjas programot, de más jótéteményéről vagy közösségi tetteiről nem tudunk. Sőt többen is számos közösségi eseménnyel kerestük már meg, és egységes tapasztalat, hogy folyamatosan elzárkózott azok támogatásától… A Prezi és Ustream folyamatosan támogat ilyeneket, az IndexTools-ról nem tudunk, őt még szerintem “cégként” senki nem látta itthon.

A cikkben a magyar szerző a legfontosabb kihívásnak a mentalitás megváltoztatását nevezi. És ebben számos nyilatkozót megszólaltat. Szerintem ebben itthon nagy szerepe lehetne a “nagy triumvirátusnak” is. Legalábbis, ha a Skype mintájára akár a befektetésekben és a napi szintű közösségi aktivitásokban is szerepet tudnának vállalni. Persze ha a napi üzlet mellett még marad idejük. (A Skype alapítóinak maradt.)

Szóval klassz a cikk és javaslom mindenkinek elolvasni. A szerzőnek gratulálunk, szuper ilyet olvasni! Hajrá és várjuk a folytatást!

A Forbes cikk olvasható: ITT.

 

6 thoughts on “Forbes a régiós start-up-okról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .