Kutatás

Netmami és a 18+ probléma

Vajon mi köze van a startup világnak az Index új címlapjához? Talán az, hogy végre egy startup indult, amely a szolgáltatásával „szót emelt” a családos olvasók jó-érzését bántó 18+ tartalmak hazai publikálási gyakorlata ellen… A neve: Netmami!

Naivitásnak és talán prűdségnek tűnik itthon, ha olvasóként az ilyen tartalmakat nehezményezzük? Íme néhány példa (ja és bocs, akarattal nem a Velvetről szemezgettünk képet, mert az ezerszer durvább…):

Képernyőfotó 2013-01-07 - 22.25.39

 

Mindez az Index "felnőtt barát" címlapjáról... A 2. képen a Netmami automatikus kitaarásai látszódnak. (Illusztráció forrása a prezentációjuk)
Mindez az Index „felnőtt barát” címlapjáról… A 2. képen a Netmami automatikus kitaarásai látszódnak. (Illusztráció forrása a prezentációjuk)

De az USA-ban és a nálunk fejlettebb tech- és médiavilágban más típusú gondolkozás dívik és sem a Google-ben, sem a Facebook-on nem láthatunk még véletlenül sem felnőtt tartalmakat.  Sőt az ilyenek publikálása azonnali retorziót vált ki a tartalomtulajdonos részéről: a FB kitilt minket, a Gugli pedig black-listre tesz. Nem játék! És ez már az említett piacvezető oldalak „startup”-os indulásakor is így volt!

adutlNem azért, mert bárki prűd lenne, hanem egyszerűen ezt diktálja a józan ész és a befektetői logika is. No meg szerintem a startup szellemiség is, amely felelősséget képes vállalni társadalmi szinten is, és nemcsak innovál, hanem közösségi felelősséggel bír. Hiszen milyen étterem tulajdonos lenne az, aki pornó képeket aggatna a falára, hogy jobban menjen a bolt? Vagy milyen áruház lenne, ahová csak a fedetlen keblű eladók miatt térnénk be vásárolni? Vagy milyen startup lenne az, aki úgy csábítaná az első felhasználóit, hogy peepshow kuponokat kaphatnak a belépésükér az új rendszerbe? – ugye meglepődnénk és elborzadnánk az ilyen piaci gyakorlaton.

ÉS mégsem háborodik fel senki, ha itthon mégis mindez a legnagyobb online médiatermékek része lehet és amolyan „mindennapi pénz keresetet szolgáló” eszközként működik nap-mint-nap. Talán ez befektetői szemmel is észre lehetne venni. Legalábbis szerintem ez a laptulajdonosoknak és az érintett befektetőknek fel kellene, hogy tűnjön… Vagy rosszul gondolom?

A fenti gondolkozás miatt volt üdítő érzés, amikor a Netmami nevű, pár hónapja indult startup alapítói, Mezei Péter és Tóth Laci megkerestek Debrecenből, hogy segítsek nekik tőkét szerezni. Először furcsa volt az ötletük, hogy egy olyan netes site-ot és szolgáltatást csinálnak majd, amely éppen az ilyen +18-as tartalmakat szűrik. Egyből arra gondoltam, hogy itthon rengeteg munkájuk lenne (gondoljunk csak az Index címlapra, vagy a Videa oldalaira). Meg arra gondoltam, hogy itthon biztosan nem kellene senkinek ez az egész, ha eleve naponta együtt élünk vele mondjuk az Index címlapon… Oké, persze ezzel semmi gond nincs is, hiszen akkor úgyis nemzetközi piacra kell lőni. Ott pedig szeretik az ilyesmit – gondoltam. Aztán az angyal klubos bemutatkozás után más lett a véleményem.

Nevezetesen amikor a II. Üzleti Angyal Klubon nagy sikerrel mutatkozott be a Netmami, akkor a klubon résztvevő befektetők rengeteget kérdeztek tőlük, és azóta is nyitottságot látok a projekt iránt befektetői körökben. Mondjuk nagyon mulatságos volt, amikor a hallgatóságban jelen lévő Docler Investments-es (lásd +18-as világszintű portál tulajdonos cége) befektetési menedzser kolléga kérdésre megerősítette, hogy „őket egyelőre ilyen szűrési célzatból nem érdekli a rendszer…” Aztán egy másik néző felvetette, hogy a Doclernek vagy másoknak éppen a szolgáltatás „inverze” lenne az érték! No erre hatalmas vidámság kerekedett a befektetői közönség soraiban. Hiszen a Netmami éppen azt csinálja, hogy kitakarja a felnőtt tartalmakat, vagy kifedi a csúnya és obszcén szavakat. Ehelyett képzeljünk el csak egy olyan szolgáltatást, amely éppen a normális tartalmakat takarja ki és a pont felnőtt dolgokat emeli ki. Érdekes fityisz lenne ez a világra :-))

Ez persze csupán mulatságos intermezzo volt a Netmami bemutatkozásában, hiszen a befektetői kérdéseken látszott, hogy mindenki komolyan vette az egyszerű online eszköznek tűnő szolgáltatást. Mindezen szakmai komolyság mögött pedig az volt, hogy a Netmami valódi társadalmi mikro-problémát talált telibe! A teremben lévők között ennek kapcsán heveny vita alakult ki arról is, hogy ki-miként neveli kiskorú gyermekét? Engedi-e szabadon internetezni és nem félti-e az ilyen jellegű pornográf tartalmaktól?

lost boobsTehát a kérdés fölöttébb időszerű. Amikor ma azt olvastam, hogy az Index címlap megújult, akkor azonnal a Netmami szolgáltatására gondoltam. Talán érdemes lett volna őket bekapcsolni az új címlapra és a segítségükkel kiszűrni a sok olvasót zavaró, és a kiskorúakat veszélyeztető tartalmakat. Ha már az Index befektetőit, vagy az oldalon hirdetőket és az őket kiszolgáló ügynökségeket nem érdekli az ilyen tartalmak szűrése, akkor legalább egy startup vette magának a fáradtságot, hogy erre üzletet alapítson. És nekem erről szólhatott volna egy „igazán új címlap”…

 

A Netmami ügye tehát startup-szemmel példaértékű, hiszen ezzel valamilyen társadalmi problémát orvosol.

A másik kedvenc ilyen ügyem a Müller Tamás vezette Grundfoci startup, amely lassan egy éve azon dolgozik, hogy itthon megszervezze az amatőr foci mozgalmat. Mindezt egy startup hitével és ötleteivel, egyelőre angyal tőkével teszi. És lasan 10 ezer tagot számlálnak, folyamatosan erősítik a hazai amatőr focizást. Ezzel ők is példát mutatnak!

Tehát javaslom az Index tulajdonosainak, befektetőinek, hogy tanulmányozzák egy kicsit a startup világ működését és gondolkozzanak el azokon az elveken, amelyek mentén külföldön még nagyobbak lehettek a Google, vagy a Facebook jellegű site-ok. Talán akkor az Indexből is lehetne regionális médiabirodalom, de addig szerintem nehezen.

És persze éljenek azok a hazai startup-ok, amelyeket társadalmi felelősség és megoldóképesség is vezeti! Hajrá Netmami és Gründfoci, a példátok legyen követendő itthon is!

—-

KIEGÉSZÍTÉS: Konrád blog.hu-s blogjában a kommentek között ugyanez a probléma előkerült és Karotta, az új Index címlap tech-vezetője elmondta róla, tanulságos…

Ardó 2013.01.07. 10:19:43

@Nínó Karotta: karotta, teged egy orszag kedvel,de sztem te is tudod a mondast h ha a kupi nem mukodik, akkor nem a butorokat kell lecserelni!

remelem nem mondok ujat: az index a hitelessegget a p-0rnoval (folyamatos 18+) es a bulvarcimekkel (amelyekhez borzalmas minosegu cikkek tartoznak) veszitette el.
ha 18+ra vagyok kivancsi akkor nezek adult oldalt. ha hirekre akkor meg hiroldalt. az index hiroldal volt regen. perpill ott tartunk h adultnak meg, hiroldalnak mar szar.

Nínó Karotta · http://www.facebook.com/karotta 2013.01.07. 10:24:44

@Ardó: Ehhez én itt nem tudok hozzászólni, nem ez a dolgom. De az Index egy portál, autókkal, pénzüggyel, babaruhával és hát időnként szakadt pornósokkal, de a pornó egy Velvet nevű, jól láthatóan külön területén van, hatalmas karikával megjelölve. De mondom, ez nekem nem dolgom, csak az, hogy jól lehessen rajta olvasgatni a mindenfélét. Minél többfélét, minél jobban.

 

Megosztás

7 thoughts on “Netmami és a 18+ probléma

 • ardó

  hat eletemben nem gondoltam volna, h mi meg valaha beszelgetunk :) sok erdekeset tudnek meselni, ill allovizet felkavaro (konferencia) temakat feldobni. kuldj mailt.

  ardó azaz devizakozep voltam.

  Reply
  • prospero

   Hát ezt én sem gondoltam, welcome! hogy keveredtél ide? jó látni régi arcokat… welcome!

   Reply
 • kata

  Végre egy újabb debreceni startup! Sok sikert!
  Nem tudjátok hol lehet elérni ezt a szolgáltatást? Szívesen kipróbálnám, mint gyakorló anyuka.

  Reply
  • prospero

   Majd szólok a srácoknak, egyelőre nem publikus, de már sokan jelezték ezt

   Reply
  • Laci

   Sziasztok!

   Nemsokára kész a publikus béta! Ha szeretnétek ingyenesen kipróbálni, és az elsők közt lenni, akik használják, akkor írjatok nyugodtan a toth.laszlo@netmami.com címre.

   Üdv, Tóth Laci (a NetMami egyik alapítója)

   Reply
 • Pingback: Hogy építsünk egy sikeres startup közösséget Debrecenben? | Debrecen Bár

 • Pingback: Egy debreceni startup sztorija….. | Debrecen Bár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük