Hazai pálya

EPC döntő: a konnektor nyert!

Ellátogattam a II. Elevator Pitch Competition (EPC) döntőre. Az eseményt nagyon vártam, mert tavaly az Ybl palotában tartott rendezvény fölöttébb impozáns volt: az akkori belső szökőkút mellett, anno maga a befektetői network is pezsgő volt. Idén másként alakult a dolog, de miként?

A MEZŐNY ÉS A ZSŰRI

A tavalyi szökőkút

A tavalyihoz hasonló szökőkút nem volt ugyan, de az Ötker igazán klassz és ünnepélyes helyszínnek bizonyult a döntő számára. A szórakozóhely elkülönített átriuma megtelt a befektetőkből és startupokból álló közönséggel. Maga a zsűri is részrehajló volt az elődöntőből bejutott vállalkozásokkal szemben, és ők voltak a döntő versenyzői:

  • NOISPOT – Zsigó Dávid lehengerlő előadásában egy szórakozó helyekre kitalált mobilos zenegép applikáció, amit a zsűriből egyedül talán Molnár András, a Portfoliontól értékelt igazán, amikor elmondta, hogy az 1. fordulóban még csak az ötlet volt meg, de mostanra már több országos hálózatról beszélnek (pl. Belgium, Ausztria) és ez igen respekt! Mert egy befeketetőnek nagyon számít, ha az első találkozástól kezdve mindig lépeget és halad előre egy startup. Ez az életkéességét mutatja. Andrásnak ebben nagyon igaza volt és eddig ezt nem hallottam egyik elődöntőn sem!
  • EASYLING – amelyet Faragó Péter adott elő, aki rendszeres fellép különböző projektekkel és aki kapcsán Zsembery Levente (Biggeorge’s) viccesen megjegyezte, hogy igazából lassan már „startup istállót” működtet, mert minden versenyen ott van. Nos félretéve a viccet, az Easyling ötlete egy olyan webrendszer, amely képes a lokális website-ok többnyelvűsítésére. A hogyan igazából nekem nem volt világos (de a zsűrinek sem). Azért ismét szép és profi prezentáció volt, tekintve, hogy a közönség legnagyobb meglepődésére csupán félperces volt. Ez nagy derültséget okozott és igazán frappáns speech. Erre Bruckner Zoltán meg is jegyezte, hogy ez a „liftben a 2. emeletig felérve is betalált volna”
  • ISB ház – előregyártott betonelemek, amiből 4-5 nap alatt házat építhetünk… bár  nekem személyesen nem kellene ilyen, hiába földrengés álló. De a zsűri szerintem részben nyitott volt a technológiára. A zsűri egyik kérdésére maga a feltaláló elmondta, hogy főleg azért aktuális a dolog, mert a múlt héten Ausztriában is tornádó volt… persze az nem derült ki, hogy az mennyiben versenyelőny, ha egy ház képes a földrengés mellett a tornádónak is ellenállni, és, hogy ez mennyire példaértékű a hagyományos lakóházakban évezredek óta hívő (nem startup centrikus) őslakosok között…
  • OMIXON – a génkutató szisztéma hozta a formáját és ismét profi volt, nálam ők lettek volna a befutók. A lényege (az én amatőr felfogásommal) az, hogy a gyógyszerkísérletekben fennmaradó adatmennyiségre kidolgoztak egy szoftveres cloudbeli megoldást, amely ezeket a maradvány adatokat is feldolgozza és értékes kalkulációs eredményt ad belőlük… Ha jól értettem.
  • SMARTSOCKET – a konnektor, ami intelligens és amelyet szerintem semelyik ingatlan beruházó nem fog használni, mert hiába a megtakarítás a rákapcsolt nyomtatókkal, ha az ingatlanos vagy irodaházas üzemeltetőnek nem ebből származik a bevétele. Egyébként érdekes volt, hogy az ingatlanos befektetők (pl Biggeorge’s) eleve szkeptikusak voltak az ötlettel szemben – persze mégis valahogy ez nyert. (Bocsi, a szubjektumért, de nálam ez annyira nem jött be!)

A NYERTES

A döntés előtt gyors és remélhetőleg halk közvéleménykutatást végeztem a nézők között és a többség a Omixonra és a Smartsocketre tippelt, mint nyertesre. A nyertes a Smartsocket lett. Gratulálok!

Bruckner Zoltán, zsűri tag

Bruckner Zoltánnak (Primus Capital) az értékelésében abszolút igaza volt, hogy klassz versenynek lehetünk tanúi, amelynek nem is a név szerinti nyertese lesz a fő „nyertes”, hanem az, aki később befektetéshez jut. SZÉP VOLT FIÚK: Nagy Péter és Bakó Zsolt szervezők olyan startup versenyt hoztak létre immár másodszor, amelyen igazán színvonalas versengés alakulhatott ki. Igaz ennek hagyományait megtaláljuk a

Nagy Péter, főszervező

SUU-ban (2008-tól) és a web 2.0-s Barcamp versenyben (2009-től), de ettől még az EPC az egyik meghatározó közösségi startup élménnyé vált mindannyiunk számára. Idén kb. 100-an, 120-an vettünk részt a döntőn, de ez nem mérvadó ahhoz a fejlődéshez, amit a szervezők, az EPC-s fiúk kitűztek maguk elé. A versengést záró előadásukban ugyanis ünnepélyesen bejelentették, hogy mától elindult a szintén általuk gründolt COLABS startup központ, amely az Írinyi utcában, mintegy 600 m2-en (!) fogja fogadni a csírázó startupokat.

BEJELENTÉS: COLABS KÖZPONT INDUL!

Az esemény háttérbeszélgetésein kiderült, hogy a szervezők által megálmodott startup központhoz néhány olyan befektető dobta össze a pénzt, akik nemcsak az EPC döntőkön vállaltak szerepet, hanem magánvagyonukból is áldoztak arra, hogy a hazai kezdő ötletek igazi sikersztorivá fejlődhessenek. A networkingbeli pletykák alapján a következők szálltak be a COLABS megalapításába tőkével:

  • Állítólag a Central Fund vezetője Varga Zoltán (a zsűri tagja volt), Kovács Zoltán (Kirowski), Gerő Viktor és Jankovich Ilona (Randstad vezető) és a többiek, bár ezt nem tudtuk megállapítani a beszélgetésekből és pletykákból

COLABS 2.0, MINT HAZAI MÉRFÖLD!

Colabs 2.0 (új iroda, azaz reloaded)

Szerintem ez viszont a hazai startup világ születésének egyik mérföldköve! Olyan induló lépés, amelyen a hazai angyaltőke hitet tett a csírázóban lévő (azaz seed vállalkozások) támogatása mellett. Azok a befektetők és angyalok, akik most hisznek a Colabs sikerében, egyúttal hisznek a hazai startup vállalkozások sikerében is! Ezzel példát mutatnak és komoly progressziót vállalnak olyan módon, hogy akár magán vagyonuk egy részét kockáztatják a hazai startupok érdekében. Köszönjük! Nekem a mai verseny inkább erről a „közös” eredményről, és nem is a versengésről szólt!

Egy új mérföldről a hazai startup világban! Várjuk a következő!

Megosztás

One thought on “EPC döntő: a konnektor nyert!

  • Szerintem a konnektoros jó cég. Még kell érlelni az eladási modellt, de a zöld jelzővel szerintem ez is nagyon ígéretes.
    Én szvsz unom a 26-ik és a 126-ik közösségi webes startup fejlesztést.

    Tetszett az ISB ház is, bár sales modellt ott is szerintem jogos kritika érte.

Comments are closed.