BlogzineHazai pálya

Hazai hírek: Októbertől Jeremie II., Valley Connect Demo Day, Ivanka sikere

Az Insiderblog bennfentes információi szerint Jeremie II. tőkebefektetési program pályázati anyagát az Ernst and Young tanácsadó cég írja. Úgy tudjuk, hogy a kiírás októberben jelenik meg. A tőkealapok létrehozását és új hazai startup befektetéseket stimuláló, Európai Unió által támogatott pályázatra már igen nagy az érdeklődés nemcsak a korábbi Jeremie I-et elnyerő alapkezelőknél, hanem azóta új alapkezelőket indító befektetőknél. Várhatóan a kiírásban megjelenik a seed, azaz magvető fázist is támogató feltétel, amely révén végre itthon is tőkehez juthatnak az első inkubációs házak vagy azokat támogató befektetési modellek. Ennek során talán itthon is megindulhat a 3-10 millió forintos nagysegrendű tőkét kihelyező kockázati befektetések.

+++

Az IVANKA luxus-betonkészítő startup új divatkollekcióval  jelentkezett, amelyet szeptember 22-25. között mutatott be, a londoni TENT Design Kiállításon. A jobbára nemzetközi piacon értékesítő cég ősszel tervez befektetési projekt révén, amely segítségével az olasz disztribútoruk a 14 ORA ITALIANA részére készített egyedi dekor betonpaneljeit fogják gyártani. Az IVANKA története mutatja, hogy a hazai startup világban komoly építőipari innovációk indulhatnak el.

Az IVANKA néhány
Az IVANKA néhány dizájnos terméke

+++

Megtartotta az első hazai Demo Day-t a Valley Connect nevű inkubátor ház, amely 2011. márciusban indult és júniustól elsőként kezdte meg a 10 millió forint alatti inkubációs befektetést hazánkban. A Demo Day-ek hagyománya a Szilícium Völgyben leghíresebb és meghatározó Y-Combinator Inkubációs háztól származik. A Y-Combinator 2005 óta félévente tartja meg az inkubációban résztvevő startup-jai számára azokat a bemutatkozási lehetőséget, ahol befektetők és a nagyközönség előtt prezentálják prototípusaikat. A szeptember 20-én megtartott első hazai Demo Day-en, a Valley Connect színeiben a Webee mutatkozott be először. A Webee a Facebook és más közösségi média oldalak tartalmaiban keres, illetve azokat mutatja meg egy látványos timeline-ban. A másodikként bemutatkozó Distinction kft, 7 tehetséges mobil applikáció fejlesztő cége, amely jobbára a nemzetközi Microsoft részére készít referencia applikációkat. A Distinction applikációi a Windows Mobile Store-ban az első 10 alkalmazás között szerepelnek, sikertermékük a fizetős Cocktail Flow, amelyet már 35 ezren töltöttek le. Harmadikként a márciusi Startup Weekend nyertes Tagomo mutatkozott be, amely hamarosan a bétatesztjét is elindítja. Az első hazai Demo Day-en csaknem 100 néző volt kiváncsi az újonnan elinduló startupokra.

+++

A hazai startup közösségi térként induló Colabs Center (www.colabs.hu) a nyári megnyitót követően szeptember 22-én ismét jó hangulatú megnyitót, úgynevezett Grand Openinget tartott. A Colabs mögött Varga Zoltán, ismert kockátzatitőke befektető és cége a Centech áll, továbbá számos angyal befektető támogatja: az egykori ProfiPower alapító Jankovich Ilona, Gerő Viktor a Vatera korábbi ügyvezetője, Kovács Zoltán a Kirowski vezérigazgatója, Kovács László a Pont Rendszerház alapítója, vagy az amerikai piacon is sikeres WebLib alapítói, Jóföldi Endre és Kása Károly. Hosszabbtávú céljuk, hogy ősszel olyan pályázatot indítsanak, amely révén 5-6 darab, kimondottan technológiai vagy IT-irányú startup mentorálását és pénzügyi támogatását tudják adni. A Colabs-ban „felnevelt” új technológiai startupok várhatóan 2012. első negyedévében mutatkozhatnak be és indulhatnak el még nagyobb befektetésért.

Megosztás