BlogzineKülföldPiaci füles

Az Oracle rámozdul a HP-ra?

A Nasdaq fő indexe 36 százalékot zuhant január óta. Három hónap alatt pedig 35 százalékot esett az iparág egyik zászlóshajójának, az Oracle papírjainak jegyzése is. Pedig a friss híresztelések szerint Larry Ellison Oracle vezér a HP felvásárlásának tervével kacérkodik…

A tőkével kitömött Oracle a Sun Microsystems 4,7 milliárd dolláros felvásárlása után most akár a hatalmas HP-re is szemet vethet, derül ki a New York Post

http://www.nypost.com/p/news/business/it_unprintable_OCkB6QLsQpe24xzRece8hO

és a Forbes

http://www.forbes.com/sites/ericsavitz/2011/08/22/thinking-the-unthinkable-is-oracle-considering-buying-hp/

friss cikkeiből.

Az ok az lehet, hogy a nagy konkurens IBM-mel szemben az Oracle a hatalmas HP-vel karöltve veheti csak fel a versenyt. A HP részvények viszont pár nap alatt 20 százalékot zuhantak, miután az óriás eladta PC üzletágát és 10 milliárd dollárért felvásárolta a brit Autonomy nevű vállalati szoftverekkel foglalkozó céget. Míg az előbbi tetszett a befektetőknek, az utóbbi döntést súlyos hibának tartják e recessziós környezetben. Az egyelőre csak találgatás szintén létező Oracle-HP deal azonban a háttérben húzódó jelentős átrendeződéseket, a felvásárlási láz fokozódását sejteti. Igaz az IBM-nél sincsen minden rendben: a mamutcég növekvő árbevétel mellett is 34,4 milliárd dolláros adósságot kénytelen görgetni maga előtt.

A CNN Money szerint a potenciális nagy volumenű felvásárlók közé tartozik a Microsoft, a HP, a Google és az Apple is. Az alapvetően a hitelválságból adódó zuhanás nem kedvez viszont a részvénycserés megállapodásoknak, hiszen e felvásárlásoknál a készpénz mellett (vagy sokszor a helyett) a nagy cégek rézvényekkel fizetnek a bekebelezett cégeknek. A nagyok első számú célpontjai pedig azok az innovatív kis- közepes vállalkozások vagy inkább startupok, amelyek potenciális növekedési mutatókkal, de likviditási, finanszírozási problémákkal küszködtek.
A Fortune elemzése értelmében a fenti nagy körből két vállalatcsoport kínálkozik a nagyágyúk célpontjául. Egyrészt az elmúlt években sorban alakult, internetes video-szolgáltatásokat kínáló cégek, amelyek bevétellel még nem rendelkeznek, hitelhez nem jutnak, de növekedési kilátásaik óriásiak. (Még akkor is, ha olyan ismert modelleket másolnak, mint a Netflix.) A másik célcsoport azok a nagyobb társaságok, amelyek nemrég még a tőzsdére készültek tőkeszerzés céljából, de a Nasdaq zuhanása visszavetette ezeket a reményeket.

Hogy az egyre hatalmasabb cégóriások vesznek-e majd kis és közepes cégeket is pár év múlva, az nem kérdés. Rövid távon azonban lehet, hogy az óriás felvásárlásokkal lesznek elfoglalva, hiszen a recesszió újabb hulláma nem csak a részvénycseréknek, de a hitelből történő felvásárlásoknak sem kedvez. Sebaj, vigasztalódjunk azzal, hogy a startupoknak lesz pár évük kiforrniuk magukat, a pénztelenség pedig sok innovatív ötlet melegágya lehet.

Megosztás