BlogzineKülföld

Startupok az arab világban

Nem csak az arab társadalmakat, hanem az üzleti életet is felforgatja az internet, de azért békésebben. Mától Bejrutban tartják az Arabnet konferenciát.

A mostani Arabnet konferencián már sikeres informatikai cégek is bemutatkoznak, mégpedig női vállalkozók is, mint például a SuperMama.me oldalt igazgató és elindító  Yasmine El Mehairy. Az új üzleti modellek a hagyományos társadalmi szerepeket is átalakítják, hiszen szinte bárki alakíthat a neten jól működő céget. A régióban egy további előny van: a Közel-Keleten és Észak-Afrikában is ugyanúgy arabul beszélnek, és bár a hétköznapi életben igen különböző dialektusokat használnak, írásban az irodalmi nyelv azonos, ezért több százmillió fogyasztóhoz lehet elérni. További előny, hogy a térségben egyre bővül a középosztály és a fogyasztási kedv az alacsonyabb jövedelmű országokban, míg az olaj- és gázvagyonnal ellátott Perzsa-öböl menti országokban a fizetőképes keresletre és a növekedésre nem lehet panasz.

A helyi start-up életet segíti, hogy a TechCrunch mintájára már megalakult az ArabCrunch, ami az ottani vállalkozókat és befektetőket segít összekötni. A Wamda nevű site is a régió kezdő vállalkozóit informálja és köti össze. De az igen szigorú és konzervatív vallási szabályairól ismert Szaúd-Arábia is nyitott az üzleti innovációkra: az állami King Abdullah University of Science and Technology is versenyt hirdet kezdő vállalkozásoknak. A fejlődés ellenére azért érezhető a lemaradás: Egyiptomban például most indul útja az első online árösszehasonító oldal, a B-Kam. Szintén egyiptomi start-up az egyszerű online bolt készítő oldal, az ematajer.com. Dubajban a Reidin.com nevű kezdő vállalkozás a fejlődő országok ingatlanpiacáról készít másképp nehezen elérhető adatbázist megkönnyítve a befektetők dolgát. Bejrútból a listen2myradio indult világhódító útjára, ami ingyenes internetrádiózási szolgáltatást kínál, és akár videósugárzást is lehetővé tesz. Akinek pedig felkeltette az érdeklődését az arab startup világ, és szeretne autentikus forrásokból tájékozódni, az Arabicollage oldalon belekezdhet a nyelv elsajátításába.

A régió egyes országaiban természetesen nem mindenhol tapasztalható egyformán az internetes vállalkozások terjedése, ez főként az internethasználók araányával van arányban, ami nagy eltéréseket mutat. De ha még sok helyen alacsony is a penetráció, a fejlődés rohamos.

Megosztás