Blogzine

Tüdőbetegeknek segít a 3D

Kockázati tőke segítségével tart a világpiac felé egy magyar tudományos újdonság. A Humeltis Kft. 3D-s modellje révén pontosabb diagnózist, hatékonyabb terápiát lehet alkalmazni a tüdő betegségeinek kezelésekor.

A módszer komoly segítséget nyújt a gyógyszerkutatásnak, áttörést jelenthet a személyre szabott gyógyászatban, és lehetővé teszi a környezeti veszélyek, például a légszennyezés hatásának elemzését. Az egész világon újdonságnak számító technológiába az X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. összesen 175 millió forintot fektet.

 Magyar tudós fejlesztette ki az első 3D-s mesterséges tüdőszövetet, amely átütő kutatási eredménynek számít a biotechnológiában. Ilyen modell eddig csak agy, máj és bőr esetén született az Egyesült Államokban. A technológiát hasznosító Humeltis Kft-t Pongrácz Judit, aPécsi Tudományegyetem professzora alapította márciusban.

 

Olcsóbb és pontosabb technológia

A Humeltis fejlesztése azért jelent újdonságot, mert a gyógyszerkutatásban, diagnosztikában eddig elterjedt, 2D modellek csupán a sejtekben zajló reakciókat képesek felmérni. A világszerte még újdonságnak számító 3D-s keretrendszer viszont a szöveti szintű reakciókat is képes bemutatni, számos új információhoz juttatva ezzel a kutatót.

A gyógyszerkutatás ezt eddig csak állatkísérletekben tudta vizsgálni, viszont az állatokban mérhető reakciók eltérnek az emberi szervezetben tapasztaltaktól, így a klinikai kipróbálás sok kockázatot rejt a betegek számára. A 3D emberi tüdőmodell csökkenti ezt a kockázatot, mivel ha ebben a fázisban sikeres a próba, akkor következnek csak az emberen végzett tesztek. Mindez jelentős költségmegtakarítást is jelent.

 

Áttörés a tüdőrák kezelésében?

„A gyógyszeripari cégek például új tüdőgyógyászati hatóanyagok fejlesztésekor pontosabb és több információt kaphatnak arról, hogy a fejlesztés alatt álló gyógyszer milyen hatást vált ki daganatos, gyulladásos vagy fertőző tüdőbetegségekkel szemben. Így a Humeltis révén 2-3 év versenyelőnyre tehetnek szert” –. mondja dr. Nyíri Viktor, a vállalkozásba első körben 75 millió forintot, összesen pedig 175 millió forintot fektető X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési partnere.

A 3D modellel a személyre szabott gyógyászatban is kiváló eredményeket lehet elérni, akár a számtalan mellékhatással járó kemoterápiás kezelések során a megfelelő gyógyszerkiválasztásnál.

„A 3D-n alapuló technológia felhasználása sokrétű lehet: terápiában, diagnosztikában is hasznos lehet, mivel olyan humán reakciók is vizsgálhatók (pl. környezetszennyezés hatása), amelyekről a mai eszközökkel nincs elegendő információnk” – teszi hozzá dr. Pongrácz Judit.

 

A Humeltis piaca

A szolgáltatás célcsoportja Miért érdekes?
Daganatos betegek Hosszabb távon előre jelezhető, hogy a betegnek szánt készítmény milyen hatást gyakorol rá.
Alapkutatással foglalkozó egyetemi intézmények A 2D modell révén elért eredmények megerősítése.
Gyógyszerfejlesztési cégek Új információkat nyerhetnek az eddigi eljárásokhoz képest.
Tüdővel foglalkozó kutatócégek Számos kórkép (pl. daganatos betegségek) gyakorisága ellenére is kevés információ.
Veszélyes munkaanyagot használó szervezetek Anyagok (könnygáz, füst) tüdőre gyakorolt hatása vizsgálható.

Forrás: X-Ventures

 

Alig van versenytárs

A cég a Pécsi Tudományegyetem ún. spin-off vállalkozása, az intézmény eszköz- és laborbérleti lehetőségekkel segíti a társaságot, amely royalty (felhasználási jogdíj) ellenében kizárólagosan hasznosítja majd az egyetem által beadott szabadalmat. Az X-Ventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. figyelmét azért keltette fel a Humeltis fejlesztése, mert a 3D-s modellek mind inkább terjednek a gyógyszeriparban, kutatásban, de most még kevés a versenytárs. „A technológia ráadásul fejleszthető, hosszú távon a személyre szabott orvoslásra is alkalmas lehet” – indokolja a döntést dr. Nyíri Viktor.

Megosztás