Blogzine

Agrár Innovációs Díj a Szőlőőrnek

Az utóbbi évek során a SmartVineyard / Szőlőőr rendszerrel nemzetközileg is terjeszkedő QuantisLabs Kft. az elmúlt két évben az alkalmazottak számát és a bevételét is duplázni tudta. 

A Parlamentben rendezett ünnepélyes ceremónián a Földművelésügyi Minisztérium Agrár Innovációs Díját Árendás Csaba, a QuantisLabs Kft. ügyvezetője vette át a Szőlőőr / SmartVineyard rendszerért. A Szőlőőr rendszer nem csak agrár, hanem környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő fontosságú, hiszen a permetszer-optimalizálásnak köszönhetően segít elkerülni a túlzott vegyszerhasználatot.

DSC_0159

A szőlőfertőzések előrejelzését lehetővé tevő SmartVineyard szenzorhálózat a tavalyi évben harmadik helyezett lett a szoftveróriásról elnevezett Intel Business Challenge-n, a kaliforniai Intel Global Challenge döntőn pedig húszezer technológiai projekt közül a legjobb tíz közé sorolták. A rendszert fejlesztő QuantisLabs Kft. az Uniós Horizon 2020 alapjából több mint egymillió eurós befektetéshez jutott, melyet a rendszer további növénykultúrákra való adaptálására használhat. Az idehaza Szőlőőr néven értékesített döntéstámogatási-rendszert ma már olyan borászatok használják, mint Bock Pincészet, Pannonhalmi Apátság Pincészete, Sausksa vagy a Royal Tokaji Borászat.

Maga a SmartVineyard technológia nem csak hazánkban, de világszerte is egyedülálló. A szőlőföldekre telepített készülékek precíziós szenzorok segítségével mérik azokat az időjárási, mikroklimatikus paramétereket, melyek szerepet játszanak az egyes szőlőbetegségek kialakulásában és terjedésében. A készülékben lévő GSM kártya feltölti a mért adatokat a szerverre, ahol algoritmusok és matematikai modellek segítségével a rendszer kiszámolja a fertőzés adott területen való kialakulásának valószínűségét. A szőlész szakember pedig a saját webes felületén keresztül tudja figyelemmel kísérni a szőlőjében lévő fertőzéseket.

Megosztás