Blogzine

Breaking news: újabb Jeremie exit – SequenceIQ

Újabb technológiai befektetését zárta sikerrel a Euroventures. A Santa Clara, Kalifornia központú Hortonworks megvásárolta a magyar adatspecialista SequenceIQ-t. A Euroventures az EU JEREMIE és a Svájci Hozzájárulás programok által nyújtott tőkével működő alapján keresztül fektetett a hazai big data startupba. Ezzel a Euroventures már a harmadik sikeres exit-et hajtotta végre e programok keretein belül.

Napjainkban a számítógépes eszközök, telefonok, kamerák, szenzorok és más digitális eszközök óriási adat mennyiséget generálnak. Eric Schmidt a Google vezérigazgatója szerint „manapság minden két napban annyi információt hoz létre az emberiség, mint a civilizáció kezdeteitől 2003-ig”* Az egyik legnagyobb kihívás az, hogy miként férjünk hozzá ehhez a tetemes adatmennyiséghez és hogyan elemezzük azt. Az ehhez szükséges képességek messze meghaladják a hagyományos számítógépes és adatbázis menedzsment technikák tudását. Egy a Euroventures portfóliójába tartozó magyar startup, a SequenceIQ jelentősen hozzájárult e probléma megoldásához. Olyan felhő alapú applikációkat fejlesztettek, amelyek képesek hatalmas adatmennyiséget strukturálni, ahhoz hozzáférést biztosítani, valamint az adatokat felhasználhatóvá tenni.

A SequenceIQ eszközei olyan hatékonynak bizonyultak, hogy felkeltették az érdeklődését több nemzetközi nagyvállalatnak, valamint az amerikai Szilícium-völgyben működő vezető ‘big data’ vállalatoknak. Végül a kaliforniai Hortonworks (NASDAQ: HDP) teljes egészében megvásárolta a SequenceIQ-t annak menedzsmentjétől és a Euroventures-től. A vételárat nem hozták nyilvánosságra.sequenceIQ-1

„Nagyon örülünk annak, hogy a Hortonworks részeként Budapesten folytathatjuk munkánkat, bővíthetjük csapatunkat, hozzájárulva a magyar technológiai szektor fejlődéséhez és világszínvonalú mérnökök képzéséhez” – mondta Mátyás János, a SequenceIQ vezérigazgatója.

„A SequenceIQ csapata úgy gondolta, hogy a legjobb esélyük akkor van a big data iparág élvonalában maradni, ha ezt egy nagyobb cég, egy már globális piacvezető vállalat részeként tehetik meg, mint amilyen a Hortonworks. Egyetértettünk az elképzelésükkel és együttműködtünk annak sikeres kivitelezésében” – tette hozzá Tom Howells a Euroventures-től.

A SequenceIQ-ról

A SequenceIQ a big data applikáció fejlesztést szolgáltatásként nyújtja. A vállalatot Mátyás János (CTO) és Papp Lajos alapította. Mindketten a Fathom Technology-nál dolgoztak korábban, ami az Euroventures egy korábbi befektetése volt. A cég 2004-ben összeolvadt az EPAM Systems, Inc. (NYSE:EPAM) nevű céggel. Mindketten az EPAM budapesti székhelyén dolgoztak 2014 elejéig.

A tranzakció során a SequenceIQ-t dr. Bóné lászló ügyvéd képviselte.

Web: sequenceiq.com, blog.sequenceiq.com
A Hortonworks-ről

A vállalat az Apache Hadoop nevezetű, 100%-ban nyílt forráskódú vállalati big data platform fejlesztője, disztribútora, szolgáltatója és technológiai támogatója.

A Hortonworks eredeti közleménye: http://hortonworks.com/blog/hortonworks-acquires-sequenceiq-to-provide-automated-deployment-of-hadoop-everywhere/

Web: hortonworks.com,

Megosztás