Blogzine

A 9-en felül akár 30 milliót is kaphatnak a sikeres kezdő startupok! – interjú

[wdps id=”1″]- A legjobb induló pre-seed csapatok nem csak kilencmilliós kezdő befektetést, de közülük a legjobbak – hozzávetőleg fél év sikeres működés után – újabb 30 milliós, konvertálható tagi kölcsönt is kaphatnak a Hiventurestől. Az új, idén januártól élő konstrukció az Inkubáció+ befektetési program, amiről Mikesy Álmossal (képünkön), a Hiventures befektetési igazgatójával beszélgettünk. Álmost a Hiventures MedTech Demo Day helyszínén (lásd a videót a cikkben) kaptuk mikrofonvégre. – Startupod van? Tőkét keresel? Itt jelentkezz az első kilenc milliós befektetésedért!

 

Startupod van? Tőkét keresel? Itt jelentkezz az első kilenc milliós befektetésedért!

– Soha nem látott különlegességet hozott a piacra 2017 elején a Hiventures, mivel végre a legkisebb innovatív csapatok is pénzhez juthatnak az inkubációs programban. Hogy áll ez a projekt?
– Az elmúlt másfél év alatt több mint 1500 projekt jelentkezett a Hiventuresnél tőkét keresve, ebből mintegy 800 csapat a legkisebb, kilencmilliós befektetésre. Az utóbbiak közül mintegy 15 százalék kapott is befektetést, ami több mint 120 pozitív befektetési döntést jelent. Igazi piaci rést töltünk be ezzel a termékünkkel.

– Hogyan működik a kiválasztás? Melyek a főbb állomásai?
– Ambíciózus célt tűztünk ki magunk elé, a következő években több száz csapatnak, cégnek szeretnénk megadni a lehetőséget arra, hogy részt vegyen az inkubációs programban. Ez csak úgy lehetséges, ha sztenderd és áramvonalas a befektetési folyamatunk – és ami szintén fontos: transzparens. Először az online jelentkezési lapot kell kitölteni, majd egy automatizált, online videointerjú rendszerben, egy videó keretében kell válaszolni néhány, a termékre, szolgáltatásra illetve a csapatra vonatkozó kérdésre. Ezt az Indivizo, az egyik befektetésünk HR toborzásra fejlesztett rendszerével végezzük egyébként – csak hogy egy jó példát említsek a szinergiák kihasználására.

– Oké, megvolt a videó, ott mennyire kell tekerni, hogy jó legyen valaki?
– Ez végső soron egy állásinterjúhoz hasonló bemutatkozás, csak inkább az ötletre, az elképzelésre koncentrálva. Szeretjük, ha valaki őszintén, a saját szavaival beszél arról, hogy mit szeretne elérni, illetve, hogy hogyan.

 

– Egy fős „csapatoknak” van esélye?
– Röviden: nincs. De azért, ha kellően erős az elképzelés, akkor mi magunk javasoljuk, hogy toborozzon az ötletgazda maga mellé legalább két tagot, és egészítse ki a jelentkezését. Fontos azonban: csapatot nem mi gründolunk az ötletgazdának, ez az ő feladata! Ezen a ponton is történik egy értékelés, a beérkezett jelentkezési anyag és a videós interjú alapján. Minden jelentkező automatikusan kiszignálásra kerül egy befektetési menedzserhez, akivel tarthatják a személyes kapcsolatot majd a következő lépések során.

– Miért, mi a következő lépés?
– Ki kell tölteni a pénzügyi és üzleti tervre vonatkozó sablonunkat. Itt azonban már a befektetési menedzser is javasolni szokta, hogy egy inkubátor vagy egy mentor segítségét vegyék igénybe a csapatok. Itt különösen fontos, hogy az üzleti terv átgondolt legyen, kiolvasható legyen belőle, hogy a csapat ismeri a piacát, a költségterv pedig jól alá legyen támasztva. Nem szeretjük, ha a csapattagok „fizetés” formájában veszik ki a tőkebefektetés jó részét, fontos, hogy a költségterv maximálisan a termékfejlesztést és a cég érdekeit szolgálja. Az első kilencmillió forint célja a prototípus elkészítése, amellyel érdemes már a piacot megszondázni.

– Eddig a pontig nincsen személyes találkozás a csapattal?
– Eddig 800 cég jelentkezett nálunk, amit egy kis csapat csak akkor tud hatékonyan kezelni, ha az előszűrésben is következetesek vagyunk. Ahhoz, hogy behívjunk egy csapatot, alaposan kidolgozott üzleti és pénzügyi tervre van szükség. Ha ez megvan, akkor utána gyorsan lehet haladni a befektetési folyamatban. Már a folyamat első lépéseiben is szigorú szűrést alkalmazunk, így aki a pitch-ig eljut, annak komoly esélye van a befektetésre is.

– Számszerűsítve mekkora?
– Hozzávetőleg a prezentációra, azaz éles pitch-re behívott csapatok közül kétharmaduk pozitív befektetési döntéssel távozik.

 

 

– Hogyan zajlik a pitch? Mi a döntési folyamat lényege?
– Egyszerre, minden héten 3-4 csapatot hívunk be. Egy háromfős bizottság előtt kell prezentáljanak, amely a beadott tervek, prezik és a személyes benyomások alapján dönt. A bizottság a Hiventures vezetőiből és egy külsős tagból áll.

– Mi történik, ha valakit elutasítanak, egy idő után jöhet újra?
– Igen, ha egy szintig eljut valaki, akkor megmondjuk, hogy min érdemes változtatni ahhoz, hogy egy későbbi körben nagyobb eséllyel tudjanak jelentkezni. A folyamat bármelyik pontján esik ki valaki, egy új vagy átdolgozott ötlettel jelentkezhet újra. Nincsenek fekete listáink.

– Mi van, ha valakinek nem jön be a számítása?
– Ez egy kockázatos, gyorsan változó iparág, a legjobb szándék esetén is rengeteg a krízispont, ahol elbukhat a projekt. Ha úgy látjuk nem fog sikerülni, akkor törekszünk arra, hogy végelszámolással szűnjön meg a projektcég, ne menjen felszámolásba a dolog, mert az egyik félnek sem jó. Volt is példa végelszámolásra, de ezzel nincsen semmi gond, az innováció világa ilyen: az egyik koncepció sikeres lesz, egy másik pedig nem.

– Mi van, ha nyer valaki? Kell megalapított cége legyen?
– Egyáltalán nem, a csapatok 80 százalékának még nincsen cége ebben az életszakaszban, van rá lehetőség, hogy közösen alapítsuk meg az első céget. A nyertes csapatok részéről minimum 300 ezer forintos „önerőt” kérünk, illetve kötelezően előírjuk, hogy egy inkubátor vagy egy mentor is részt vegyen a projektben. Mi kilenc százalékos üzletrészt kérünk, azaz egy alaposan kidolgozott, nekünk is megvalósíthatónak tűnő koncepciót egyből 100 millió forintos (post money) cégértéken értékelünk. Ebben a pre-seed fázisban egyébként Európa-szerte 20-50 ezer eurót szoktak befektetni, így a mi ajánlatunk nemzetközileg is erős, különösen a kedvezőbb hazai költségszintet is figyelembe véve.

– Hogyan történik a folyósítás, az elszámolás?
– Igyekszünk nem túlkomplikálni a dolgot. A cég megalakulása után egy összegben átutaljuk a pénzt és havi – negyedéves szinten egy egyszerű riportot kérünk a pénzfelhasználásról és az előrehaladásról. Az összeg jellemzően 6-8 hónapra elég, a legjobb, legaktívabb csapatoknál ennél rövidebb idő alatt is elfogyhat.

– Mi lesz ezután?
– Az első egy év tapasztalata az volt, hogy a 9 millió Ft-os befektetést sikeresen, a tervezett ütemben felhasználó cégeink sem tudtak még többségében megfelelni a következő (kb 100 millió Ft körüli) magvető befektetések által támasztott feltételeknek. Ezért indítottuk áthidaló megoldásként
Inkubáció+ befektetési programot.

– Ennek mi a lényege?
– Ez formailag egészen más, mint az első kilencmillió. Itt úgynevezett konvertálható, de kamatmentes tagi kölcsönt nyújtunk a cégnek. A tagi kölcsön konverziója tőkévé (és üzletrésszé) pedig a következő körös tőkebefektetési kör alkalmával kitárgyalt cégértéken (pre money valuation) történik, ill. annak a 25%-os diszkonttal csökkentett értékén. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó értékajánlat a cégek számára, hiszen ha a maximum 30 milliós forintos konvertálható tagi kölcsönt minél jobban felhasználják, azaz gyors ütemben nő a cégérték, annál kisebb tulajdonrészért konvertálódik a 30 millió forintos tagi kölcsön. Vegyünk egy példát: mondjuk a tagi kölcsön folyósítását követő fél-egy év múlva esedékes következő körös tőkekör alkalmával a cégérték 400 millió Ft (pre-money) kerül meghatározásra, akkor a konvertálás után, a 9 + 30 millió Ft-os folyósítást követően a Hiventures által kezelt tőkealap összesen 17,3%-os részesedéssel fog rendelkezni az adott cégben.

– Ki az, aki már a Hiventures portfóliójából élt az Inkubáció+ program lehetőségével?
Szerencsére sok jól teljesítő cég van a portfoliónkban, közülük 11 cégnek már folyósítottuk is a 30 millió Ft-os tagi kölcsönt. Ebbe a körbe tartozik többek között az Agroninja, a Fitpuli, a CAREonix és a ViddL.

 

Startupod van? Tőkét keresel? Itt jelentkezz az első kilenc milliós befektetésedért!

 

Megosztás