BlogzineHazai pálya

Magyarokkal indul a tiszta technológiára fókuszáló kelet-európai program

A Debreceni Egyetem és az InnoEnergy HUB Magyarország működtetője, a Startup Campus Inkubator bevonásával három éves, átfogó, a lengyel, a szlovák, a magyar, a horvát és a szerb piacot megcélzó, a tiszta technológiát érintő fejlesztésekre fókuszáló program indul még az idén az ezekben az országokban tevékenykedő energetikai vállalkozások támogatására. Az InNow névre keresztelt kezdeményezés három programot takar, amelyek különböző méretű és fejlettségi szinten álló cégeket, startupokat céloznak meg.

Az InNow részeként a Business Support Program néven jegyzett üzlettámogatási program középpontjában az induló vállalkozások és a kkv-k állnak, lehetővé téve számukra partneri kapcsolatok kialakítását az energiaágazatban működő nagyvállalatokkal. Az Innovation Support Program arra hivatott, hogy tudatosítsa a nagyvállalatokban azt, hogy mekkora lehetőségek rejlenek a technológiai jellegű startupok, valamint a kkv szektor képviselőivel való együttműködésben. Míg a Matchmaking Acceleration Program kapcsolatépítő programja olyan egyedi, személyre szabott megoldásokat kínál az érdekelt feleknek, amelyek célja az innovációkkal kapcsolatos együttműködés felgyorsítása.

„Az elmúlt évek tapasztalata alapján gyakorlatilag minden iparágban alapvető cél a minél gyorsabb piacra jutás, miközben a vásárlók igencsak rosszul tűrik a hibázást. Emiatt szükség van olyan integrált módszertanra és kapcsolatrendszerre, amely egyszerre nyújt lehetőséget a hiányzó kompetenciák pótlására és működőképes üzleti modell elindítására, ezáltal gyorsítva a piacra lépést és növelve az innovatív vállalkozás túlélését.” – hangsúlyozta az InNow kezdeményezés kapcsán Dervalics Ákos, az InnoEnergy HUB Magyarország vezetője.

A hároméves, az INTERREG CENTRAL EUROPE társfinanszírozásában futó projekt megvalósításáért egy nemzetközi konzorcium felel. Ebben az InnoEnergy Central Europe (Lengyelország) vezetése mellett az ABC Accelerator (Szlovénia), az Optimization (Horvátország), a Debreceni Egyetem (Magyarország), a Startup Campus Inkubator (Magyarország), továbbá a Civitta (Szlovákia) működik közre.

A három támogató programot kísérleti jelleggel mintegy 200 tiszta technológiával foglalkozó induló vállalkozás, kkv, továbbá öt nagyvállalat részvételével indítják útnak a résztvevő országokban. A kidolgozott keretrendszert később Közép-Európa és az Európai Unió egyéb vállalkozástámogató szervezeteinek kívánják továbbadni.

Megosztás