Hazai pálya

Öntanuló intelligens kereső a T-Systemstől

Uniós támogatással fejlesztettek magyar informatikusok.

A T-Systems Magyarország Zrt. (az IQSYS Zrt. teljes körű jogutódja) közel 51 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a „Vállalati innováció ösztönzése” című pályázati kiíráson uniós támogatásból. A 202 millió forintot meghaladó összköltségű beruházásból tanuló és értelmező adatkereső rendszert fejlesztettek ki.

A T-Systems Magyarország Zrt. az IQSYS Informatikai és Tanácsadó Zrt. vállalkozás jogutódjaként jött létre 2012. október 1-én, amelynek célja a hazai informatikai, infokommunikációs piac legszélesebb termék-, technológiai- és szolgáltatás portfolióját kínáló vezető szerep fenntartása.

A cég az ADVISE (Adaptive Data Warehouse – részletek itt és itt) rendszer (termék / alkalmazás / szolgáltatás) fejlesztésére fordította az elnyert támogatást a saját hozzájáruláson túlmenően, amelynek keretében a köz- és vállalati szféra számára egyaránt jelentős innovációt jelentő megoldást készített el, amely nagymértékben lerövidíti a rendezett és strukturálatlan adatokkal kapcsolatos információkereséssel töltött időt az információminőség biztosítása mellett. De miben más ez a rendszer?

Az ADVISE számos elemet örökölt az alapvetően internetes keresésre kifejlesztett motoroktól – például tanulási képesség adaptív logika alkalmazásával, vagy a fogalmak közötti asszociációk építése  és karbantartása -, amellett számos területen új megközelítést kell kialakítania. Ilyen például a vállalati rendszerek esetében természetes jogosultság kezelés, és ezzel szoros összefüggésben a  szerepkör vezérelt tanulási algoritmus. De az ADVISE szakít a hagyományos szekvenciális találati  listával is, egy újszerűnek mondható, a fogalmak közötti összefüggéseket hálószerűen ábrázoló  megjelenítő felületet vezetve be. Nem beszélve arról, hogy a rendszer célkitűzése az, hogy a vállalati  információ-menedzsment egyik legfontosabb infrastruktúra-eleme legyen, így hatálya kiterjed a teljes céges adatvagyon feltérképezésére. Ennek keretében nem csak a belső hálózaton található  strukturálatlan, szöveges tartalmakat kezeli, hanem a különböző vállalati rendszerekben, adatbázisokban és a kapcsolódó meta bázisokban található információkat is összegyűjti. A megoldás rugalmas adatforrás illeszthetőséggel bír, mely – igény esetén– lehetővé teszi további rendszerek bevonását is.

Az elkészült rendszer hatékony információkeresési megoldást jelent könyvtáraknak, múzeumoknak, levéltáraknak, egyetemeknek és kutatóintézeteknek csakúgy, mint az államigazgatásnak és a vállalati szférának, az adatvagyonban történő keresési képesség által, valamint azáltal, hogy használható az összefüggések felismerésére, analitikus statisztikák és a kereséshez használható keresőnyelvek automatikus előállítására.

Megosztás