Az MTA-n a szuperlézer

Már a tudományos programról gondolkondak a szakemberek. 

Nagy tudományos érdeklődés kísérte az ELI-ALPS Magyarországon címmel pénteken megrendezett szimpóziumot a Magyar Tudományos Akadémián. Az eseményen a megvalósuló ELI (Extreme Light Infrastructure) lézerközpont tudományos vonatkozásain túl a projekt aktualitásairól, gazdaságélénkítő hatásairól és infrastrukturális tervezéséről is szó esett. Remélhetőleg kezdő cégeket is útjára indíthat  a különleges kísérleti berendezés, és felpezdsülhet Szeged startup élete. Remélhetőleg a sok éves késlekedés után már nem az adminisztratív kötélhúzásról szólnak a hírek (részletek), hanem a tudományos és üzleti eredményekről.

Az ELI-ALPS iránti szakmai érdeklődés hívta életre az MTA Lézerfizikai Bizottsága és Fizikai Osztálya szervezésében az ELI-HU Nonprofit Kft., valamint az érintett egyetemek, intézmények részvételével ma lezajlott tudományos rendezvényt. A szimpózium keretében magyar kutatók, fizikusok, szakemberek a Szegedre tervezett lézerközpont számos vonatkozásáról adtak elő és folytattak tanácskozást.

A projekt gazdaságélénkítő hatásairól Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: „az ELI-ALPS fókuszában lévő tudományágak eredményei hosszú távon az összes gazdasági területeken eredményeket hozhatnak; úgymint elektronika, telekommunikáció, világítástechnológia, biztonságtechnika, automatizálás, gyógyszeripar és mezőgazdaság is. Az ELI-ALPS, mint nagy kutatási infrastruktúra beruházás elsősorban a helyi és regionális gazdaság számára generál közvetlen hatásokat: mint új munkahelyek teremtője, valamint az áruk és szolgáltatások jelentős megrendelője is hozzájárul majd a térség gazdasági fejlődéséhez. Nem szabad elfeledkezni a régióba betelepülő cégekről sem: a lézerközpont köré tervezett tudományos parkban dolgozó spin out vállalkozások jelentős beruházásokat vonzanak majd a térségbe és az ELI-ALPS tevékenységével kapcsolatos csúcstechnológiai iparágakba.”

Az előkészítő fázisban lévő projekt aktualitásairól szóló előadásában Dr. Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Kft. EU koordinációs igazgatója az engedélyezési eljárások jelenlegi állásával kapcsolatban elmondta, hogy a jogerős útépítési engedély valamint a jogerős építési engedély megszerzése 2012. december második felében megtörtént. Egyes vízügyi infrastrukturális elemek, illetve a záportározó tekintetében vízügyi létesítési engedélyre is szükség van, ezen engedélyek beszerzése folyamatban van. Kiemelte továbbá, hogy nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy Magyarországnak egyedülálló lehetősége, hogy európai összefogással, együttműködéssel egy ilyen jelentős rövidimpulzusos lézertechnológiára és ennek alkalmazására koncentráló kutatóközpontot hozzon létre.

A szimpóziumon elhangzott, hogy a tervek szerint 2015 végére elkészülő, összesen 24 500 m2 alapterületű épület speciális szerkezeteket kíván meg. A különleges épületspecifikáció és a gyenge talajterhelhetőség miatt összesen 14 km cölöpalapot építenek, a legmélyebb alapozási sík eléri majd a 45 métert. A rezgésmentes lézerkutatási feltételek biztosításához 5500 m2 rezgésmentes alap készül majd parafa és rugó elemekből. A légmozgások elkerülésére és a megfelelő hőmérsékleti viszonyok eléréséért 8000 m2 tiszta tér építésére lesz szükség.

A szegedi lézerközpont a tervek szerint két ütemben épül majd. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával megvalósuló, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás 85 százalékát az Európai Unió a Strukturális Alapokból finanszírozza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .