Blogzine

USA – Mass Challenge pályázat!

Takács Gábor, TÉT attasé (a Nemzeti Innovációs Hivatal nagykövete, aki az innovációban segít nekünk) hívta fel a figyelmünket a következő USA-beli lehetőségre. Köszönjük!

Januárban már lehet elő- regisztrálni a MassChallenge februárban induló 2014-es pályázati körére, amelyről bővebben a NIH oldalán is olvashattok: ITT. Bárhonnan, bármilyen témával lehet jelentkezni, ha az korai fázisú vállalkozás, és nagy hatású ötlet. A legjobb 120 cég 4 hónapos programon vesz részt, aminek végén 3 tucat cég előadhat a befektetőknek, és  a legjobb tucat 1 millió dollárt kap. A díj is fontos, de a lényeg a mentorálas, kapcsolatok, a piacra lépés, valamint a folyamat közben a 120 cég számára egyéb formában nyújtott több mint 10 millió dolláros segítség. Hajrá!

  

Magyar cégeknek is lehetőségük van részt venni a világ egyik legnagyobb, nemzetközi akcelerátor programjában: a bostoni MassChallengen. A 2014-es körre a jelentkezési februárban indul.

MassChallenge nem kér részesedést, és nagyobb kockázatot vállal mint mások.

tumblr_mxyajw8OzA1qbklpto1_500Ahogyan azt korábban írtuk , a MassChallenge sajátos modellt alkalmaz:  szponzori támogatásból működik, és más inkubátorokhoz, akcelerátorokhoz képest a vállalkozás non-profit, tehát sem a nyerség generálás, sem az inkubált/akcelerált cégekben részesedés szerzés nem cél. Az alapítók szerint így azzal együtt, hogy nagyobb kockázatot tudnak vállalni, mint más modelleket követők, sikerrel érik el a legígéretesebb, legmerészebb cégekhez és ötletekhez. Az alapítók szerint így „a kockázati tőkéből és üzletrészt kérő akcelerátoroknál jobb minőségű portfóliót tudnak kialakítani”.

A verseny és a lehetőség és óriási.

tumblr_mxy48x36EG1qbklpto1_500A világ bármely részéről lehet jelentkezni, bármilyen ötlettel, nincsen sem földrajzi, sem tematikus megkötés. 2013 több mint 1200 jelentkező volt Argentínától és Mexikótól, Kolumbián, Izraelen és Oroszországon keresztül az Egyesült Államokig, a világ minden részéről. Egészségügy, környezetvédelem, informatika-kommunikáció és sok egyéb témában érkeztek anyagok, amelyeket a MassChallenge sikeres üzletemberekből álló mentorhálózata, és bíráló bizottsága számos szempont szerint rangsorolt, hogy kiválassza a 4 hónapos programon részvevő legjobb 120 pályaművet, akiket aztán a 4. hónap végén rangsorolt, és a legjobbakat jutalmazta. A fő szempont: nagy-hatású (high-impact) ötlet legyen.

A kiválasztás-akcelerálás-nyerés 8 hónapja.

tumblr_my5q7esAQg1qbklpto1_500A 2014-es pályázati körre MassChallenge honlapján meghatározott formában kell februárban jelentkezni. A szűrés után a legjobbak Bostonban részt vesznek a 4  hónapos programon, amikor irodahelyet, fejlesztési infrastruktúrát, képzést, az adott témához legjobban értő, sikeres üzletemberekből álló mentori segítséget kapnak, hogy kidolgozzák az ötletüket. A 4. hónap végén (októberben) a kész termékeket/innovációt a zsűri összehasonlítja, és a legjobb három tucat a bostoni térség innovatív közösségének egy hatalmas ünnepség keretében előadhatja. A legjobb 12 között 1 millió dollár pénzdíjat osztanak ki. A díj azonban nem minden, mert a MassChallenge lényege, hogy a bostoni térség sikeres vállalkozásai, angyal-és kockázati tőke befektetői, és innovatív ötlet-felvevő nagyvállalatai szponzorálják és segítik a felkészülést, aminek van pénzben mérhető (2013-ban kb 10 millió dollár) és nem mérhető (kapcsolatrendszer, célzott igény-kielégítés) értéke.

Innovációs hatás szempontból óriási hatású műhelybe lehet bekerülni.

tumblr_mxsvl5uOcp1qz7lxdo1_500MassChallenge fantasztikus eredményeket ért el működése első 4 évében. Eddig 2 milliárd USD értékű vállalkozást segített a világra, melyek  összesen 470 millió dollár további tőkebevonást tudtak magukhoz vonzani, éves bevételük 200 millió USD, miközben 4000 high-tech munkahelyet teremtettek.  A bevonzott töke 37 %-a kockázati, 30 %-a angyal tőke volt. Az állami támogatás az első évben kb. 30 % volt, ez 2013-ra 10 % alá (250 000 USD/év) csökkent, bár maguk a cégek a megmozgatott beruházás 16 %-át valamilyen állami forrásból kapták. Az életre nevelést mutatja, hogy az eddig végezett cégek 89 %-a jelenleg is működik, és mindössze 9 %-a szűnt meg.

A MassChallenge-re itt lehet elő-regisztrálni több információért.

Bővebb infomáció pedig itt olvasható:

http://www.nih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/hirek-nagyvilagbol-tet/mar-lehet-elo

Hajrá!

 

 

Megosztás