Blogzine

Gépek hálózatán a kereskedelem

Hogyan lehet a gépek közötti kommunikáció az alapja egy olyan fejlesztésnek, amely minden elemében magyar és komoly mértékben hozzájárul a magyar nemzetgazdasághoz? (x)

Erre a kérdésre válasz az online pénztárgépek hálózata. Az évi nyolcezer milliárd forintos forgalmat bonyolító magyar kiskereskedelmet állították át szűk két éve erre a hálózatra. Az online kasszák kidolgozásának egyik legfontosabb piaci szereplője egy magyar közepes vállalkozás, a Tekinvest Kft. A cég „zöldmezős” fejlesztése az adó ügyi ellenőrző egység, amely a pénztárgép és a NAV szerverének biztonságos és folyamatos  kommunikációját biztosítja a Telekom minőségi mobilhálózatán keresztül. Ezt számos kasszában használják, de a Tekinvest saját pénztárgépet is fejlesztett a magyar kiskereskedők igényeire szabva, amelyhez számos olyan szolgáltatást is kínál, amely a modern technológiákkal és az adatok rendszerezésével segíti a kereskedőket.

Az online pénztárgépek rendszere egy olyan hálózat, amelyben mintegy 140 ezer gép csatlakozik egy központi szerverre, s mind számára mobil adatátvitel biztosítja a 24 órás kapcsolatot, a tapasztalatok szerint lényegében hibamentesen – mondja Temesfői Zsolt, a Tekinvest tulajdonosa. A cég mintegy ötvenvenezer adóügyi ellenőrző egységet szállított le a megrendelőinek, s több, mint huszonötezer saját fejlesztésű, modern formavilágú CashCube pénztárgépet adott el a kiskereskedőknek.

Az online pénztárgépek és adóügyi ellenőrző egységek fejlesztésénél a folyamatos rendelkezésre állás mellett a biztonság volt a fő szempont, azaz, hogy az azokon átmenő adatokhoz senki nem férhet hozzá, így nem is lehet manipulálni azokat. A modern rendszer jól vizsgázott, s felkészült a jövő kihívásaira. Mivel az adóügyi egységek a kasszákból „kirobbanthatatlanok”, a szoftverfrissítések is mobil kapcsolaton keresztül történnek, lényegében úgy, hogy a kiskasszákat használó vállalkozóknak semmit nem kell tenniük – mondja Temesfői Zsolt. Az online kasszák a folyamatos kapcsolat segítségével segítenek, többek között visszaszorítani a feketekereskedelmet, s biztosítják az egyenlő feltételeket, mivel minden adat, amelyet a gépbe beütöttek, azonnal bekerül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szervereire. A rendszer olyan hatékony, hogy külföldről is egyre többen érdeklődnek a magyar tapasztalatok és tudás iránt.

Ha ennyi adat keletkezik az online kasszákban, miért ne lennének azok a kereskedők hasznára? – tették fel a kérdést a Tekinvest fejlesztői, ezért a CashCube gépekhez olyan modulokat fejlesztettek, amelyek segítségével a vállalkozó egyrészt ellenőrizni tudja az alkalmazottait, másrészt folyamatosan nyomon tudja követni, hogy alakul az üzlet. Miből mennyi fogyott, milyen áruból kell esetleg sürgősen rendelni, vagy épp mennyi pénz van a kasszában? – ilyen kérdésekre is választ kaphat a tulajdonos, lényegében valós időben, ami segíti a jó üzleti döntésekben.

Más jellegű, de hasonló adatokat kérhetnek le egy adott üzletről a NAV ellenőrei is az ellenőrzés előtt és annak során – teszi hozzá Temesfői Zsolt. Nem csoda, hogy a tapasztalatok szerint nemcsak javult az ellenőrzések hatékonysága az online kasszáknak köszönhetően, de jó másfél évvel az indulás után a magyar vállalkozások életének természetes része lett a nyugtaadás, így az adófizetés is.

A Tekinvest M2M megoldásának hátterét is a Telekom kiváló minőségű, országosan elérhető mobil adathálózata biztosítja. A Telekom mint piacvezető telekommunikációs szolgáltató és a Tekinvest között partneri viszony épült ki, a két cég együtt gondolkodik a vállalati ügyfelek minél jobb kiszolgálásának újabb módjain.

A Telekom által kínált M2M megoldásokról további információ a http://www.uzletitelekom.hu/m2m linken érhető el.


Megosztás