Blogzine

Az Ericsson elsőként szállít 5G rádiórendszert

Az Ericsson elsőként szállít 5G rádiórendszert2017-ben érkezik a világ első kereskedelmi 5G New Radio (NR) rádiója a masszív MIMO és a többfelhasználós MIMO-technológiákhoz.

Az Ericsson Radio System új kiegészítései az 5G kulcsfontosságú követelményeit biztosítják a ma használt hálózatokban

Az „Úttörő iparosított hálózatkiépítési szolgáltatások” (Pioneering Industrialized Network Rollout ) megoldás egyetlen kiszállással teszi lehetővé a teljes kiépítést a konfigurálástól az ellenőrzésig

Az Ericsson (NASDAQ:ERIC) kereskedelmi forgalomban elérhetővé teszi a masszív MIMO-technológiához a világ első 5G NR-rádiószolgáltatását; az első telepítések 2017-ben valósulnak meg. Az Ericsson elsőként biztosítja egy 5G-hozzáférésű hálózat minden összetevőjét a júniusban bejelentett Ericsson 5G Plug-Ins és a már kereskedelmi forgalomban elérhető Ericsson Radio System Baseband 5216 (amely jelenleg a díjnyertes Ericsson Radio Test Bed alapja) segítségével.

Az AIR 6468 az első, kereskedelmi forgalomban elérhető NR-rádió. Támogatja az Ericsson masszív MIMO és többfelhasználós MIMO 5G Plug-In technológiáit.

ericsson-air-6468

 

Tom Keathley, az AT&T vezeték nélküli architektúrákért és tervezésért felelős alelnöke elmondta: „Amint egyre gyorsabban haladunk az 5G felé, előnyös lehet egy olyan rugalmas rádióplatform, amely nemcsak az LTE-hez, de a jövőbeli 5G NR szabványokhoz is telepíthető lesz.”

Az AIR 6468 a fejlett antennarendszereket és nagyszámú irányítható portot kombinálva támogatja az olyan 5G technológiákat, mint a nyalábformálás, a masszív MIMO és – erre építve – a MU-MIMIO néven bevezetett többfelhasználós MIMO. Ezek a képességek a felhasználói élmény növelése mellett javítják a hálózat kapacitását és lefedettségét, illetve csökkentik az interferenciát. Az új rádió LTE-támogatást is biztosít, így a ma használt hálózatokon is alkalmazható.

Huang Yuhong, a China Mobile Research Institute (CMRI) helyettes vezetője elmondta: „A masszív MIMO (másnéven 3D MIMO) egy fontos mérföldkő a China Mobile 4G-től 5G felé vezető technológiai menetrendben. Nagyon örülünk, hogy az Ericsson új rádiós terméke hamarosan piacra kerül, mivel lehetővé teszi számunkra, hogy a már meglévő hálózatainkba integráljuk az 5G-technológiákat, igazodva a szükségleteinkhez.”

Számos olyan új kiegészítés érkezik az Ericsson Radio System rendszerhez, amely az 5G kulcsfontosságú követelményeit biztosítja a ma használt hálózatokban.

Daniel Staub, a Swisscom Joint Mobile Csoportjának vezetője elmondta: „Az 5G felé vezető úton továbbra is figyelmet fordítunk az LTE-fejlesztésekre, amelyek 5G-hálózataink részévé válnak majd. Számunkra kulcsfontosságú, hogy az Ericsson olyan fejlesztésekre összpontosít, amelyek segítenek végighaladnunk ezen a fejlődési úton. Ezek a fejlesztések tovább javítják a felhasználói élményt.”

5G-technológiákra készítenek fel az Ericsson Radio System új eszközei

  • Három új rádió támogatja a gigabites sebességeket LTE esetében, illetve további rugalmasságot biztosítanak a kialakításra vonatkozóan: A Radio 4407 FDD-mód, a Radio 4412 pedig TDD-mód esetében támogatja egyetlen rádióegységen belül a 4×4 MIMO technológiát, a Radio 8808 pedig továbbfejlesztett TDD-nyalábformálási alkalmazások esetében.
  • A Radio 2205 mikrorádió megoldás a nem licencelt spektrumopciók iránti igényre és a kis cellák előtérbe kerülésére adott válasz, amely az Ericsson Radio System teljes mértékben integrált részeként nem licencelt spektrumban működik, és ugyanazt az alapsávi egységet, illetve hálózatmenedzsment rendszert használja.
  • Két új alapsávi egység támogatja az állomások sűrítésére vonatkozó növekvő igényeket: a kültéri Baseband 6502 mikromegoldás és Baseband 6303 makromegoldás, amelyekhez az Ericsson Rail System rendszere biztosítja a rugalmas helyszínkiépítést.
  • A sűrű kiépítéseknél jelentkező interferenciaproblémákra adott válaszként a Baseband P614 lehetővé teszi új sávok aktiválását a kihívást jelentő helyszíneken az antenna rendszeren belüli és kívüli statikus és dinamikus források okozta passzív intermoduláció csillapításával (PIM-csillapítás).
  • A spektrumoptimalizálásra egyre nagyobb szükség van, az Ericsson saját Uplink Spectrum Analyzer szoftvere pedig távolról képes azonosítani a külső interferenciát költséges mérőberendezések és helyszíni vizsgálatok nélkül.
  • A szélessávú Radio 2242 által alkalmazott pillanatnyi teljesítménymegosztást kizárólag az Ericsson használja. Ez a képesség lehetővé teszi a különböző vivőfrekvenciák, sávok és különböző szabványú kommunikációs kapcsolatok közötti azonnali teljesítménymegosztást, amely optimalizálja a rádiós erőforrások felhasználását.
  • A Cloud RAN egy fontos 5G-hálózatarchitektúra lesz, a Baseband C608 nagy teljesítményű kapcsolást biztosít az Elastic RAN-telepítésekhez.

Peter Jarich, a Current Analysis fogyasztói és infrastrukturális szolgáltatások alelnöke elmondta: „A mobilszolgáltatók ma egyértelműen az 5G kereskedelmi bevezetésére irányuló versenyre összpontosítanak, miközben továbbra is energiát fektetnek a már meglévő LTE-hálózataikba. A kulcsfontosságú 5G-technológiák felé mutató, az új 5G-rádió és az LTE nyújtotta lehetőségeknek – kis cellák, licencelt és nem licencelt sávok kombinációi, Cloud RAN-hálózatsűrítés, spektrumoptimalizálás – köszönhetően az Ericsson portfóliójának új elemei és az Ericsson Radio System innovációi lenyűgöző és előremutató utat jelölnek ki.”

Az új hálózatkiépítések támogatására az Ericsson létrehozta az iparág első „Iparosított hálózatkiépítési szolgáltatások” (Industrialized Network Rollout Services) megoldását. A hálózattelepítés-kivitelezési platform (Network Deployment Delivery Platform) az Ericsson úttörő eljárásával együtt lehetővé teszi egy teljesen ellenőrzött és használatra kész bázisállomás helyszín teljes konfigurálását, telepítését, integrálását, próbaüzemét és átadását egyetlen kiszállással.

Arun Bansal, az Ericsson Hálózati Termékek üzletágának vezetője elmondta: „Az Ericsson minden mobiltechnológiai generáció esetében meghatározó volt az innovációk szempontjából, mostani célunk pedig, hogy túlszárnyaljunk egy ambíciózus ígéretet. Bemutatjuk az új hardvert, amelyen a júniusban bemutatott 5G Plug-In technológiák futnak majd, hogy az első szolgáltatók megkezdhessék az 5G-infrastruktúra telepítését. Továbbá bevezetünk a mai hálózatok teljesítményét és hatékonyságát növelő innovációkat is, olyan koncepciókat használva, amelyek továbbfejlesztve az 5G részei lesznek.”

Új rádiók, alapsávi egység változatok, szoftveres funkció és egy célirányosan kialakított szolgáltatási platform teszik lehetővé a szolgáltatók számára, hogy a következő szintre lépjenek az Ericsson Radio System segítségével.

Megosztás