BlogzineHazai pályaRiportok

InnTechShow: egy hatékonyságnövelő program és a 3D erőmérő nyert

Cégeknek jó hatékonyságnövelő webes alkalmazás, a JobCTRL (Jobcontroll) kapta a leginnovatívabb találmánynak járó közönségdíjat a negyedik alkalommal megrendezett Innovációs TechShow-n (ITS), ahol 21 magyar csúcstechnológiai találmány mutatkozott be. A befektetőkből álló szakmai zsűri elismerését a Pázmány Egyetem laborja által fejlesztett háromdimenziós erőmérő szenzor kapta. 

 

Több száz résztvevő látogatta meg szerdán a negyedik alkalommal megrendezett Magyar Innovációs TechShow-t, ahol a legújabb hazai infokommunikációs fejlesztések, találmányok mutatkoztak be.  A pályázat útján kiválasztott kiállítók többek között a gyógyászat, a közlekedés, a játék, valamint az egészség területén mutattak be innovatív megoldást.

 

Idén a szakmai közönség szavazatai alapján a TcT Hungary Kft. által fejlesztett JobCTRL (Jobcontrol) kapta a leginnovatívabb megoldásnak járó díjat. A vállalatok számára fejlesztett alkalmazás a fejlesztők elmondása szerint 10-20 százalékos növekedést képes elérni a munkaerő-kezelés hatékonyságában. A kockázati tőkebefektetőkből álló zsűri díját az OptoForce (képünkön) nevű háromdimenziós erőmérő szenzor kapta, melyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kara fejlesztett. A legjobban prezentáló társaság a BME-Infokom Innovátor Kft. volt.

 

A leginnovatívabb fejlesztésért járó közönségdíj: JobCTRL

TcT Hungary Kft.

A TcT Hungary Kft. 1995-ös alapítása óta Magyarország vezető K+F vállalkozásai közé nőtte ki magát. Kutatóműhelyéből sorra kerülnek ki a magas innováció tartalmú sikeres termékek, ahogy a 2010-es TechShow győztes CallMix is. Idén a JobCTRL rendszer mutatkozik be, amely egy 3 éves K+F program eredményeként a vállalatok hatékonyságnövekedésére nyújt egyedülálló megoldást. A rendszert használó vállalatok a bevezetést követően 30%-os növekedést is realizálhatnak, továbbá oly módon támogatja a vezetői munkát, hogy a vezetők hagyományos tevékenységei akár a felére is csökkenhetnek.

 

A zsűri által odaítélt TechShow Nagydíj: Optoforce

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológia Kar

„Az OptoForce egy olyan háromdimenziós erőmérő szenzor, amely messze megelőzi képességeiben a piacon jelenleg elérhető hagyományos egydimenziós alapszenzorokat. A háromdimenziós erőmérő képességével pedig nem csak az erő nagyságát hanem annak irányát is képes érzékelni (például csúszás), ezáltal nemcsak felülmúlja ezen érzékelőket, hanem gyakorlatilag új kategóriát teremt a piacon. A háromdimenziós erőmérésen túl a rendkívüli mérési átfogása teszi egyedülállóvá az érzékelőt, ami képes akár egy tollpihe érintését detektálni, valamint az emberi tapintáshoz hasonlóan akár pulzusmérésre is használható, de emellett egy kalapácsütésnek is ellenáll, sőt még mérni is képes azt!”

 

A legjobb prezentációért járó díj: RemoteSense (BME-Infokom Innovátor Kft.)

A RemoteSense új szintre emeli a vezetéknélküli szenzorhálózatokat. Az alkalmazott rádiós technológiának és a korszerű protokollnak köszönhetően egy olyan átviteli rendszert hoztunk létre, mely önszerveződő módon, energia- és költséghatékonyan tud információt eljuttatni egy központi egységhez úgy, hogy a terjedési tulajdonságai lényegesen jobbak, mint más, hasonló technológiáknak. A rendszer szabadtéren 2-3 km-es körzetben, épületen belül pedig

3-5 szint között biztosít átvitelt, miközben hagyományos ceruzaelemről is több évig működik. A megoldás kiválóan alkalmazható vezeték nélküli smart metering feladatokra, segítségével víz-, villany-, illetve gázórák távoli leolvasása is megoldható. Környezetvédelmi monitoring és egészségügyi megfigyelő rendszereknél új lehetőségeket nyit a nagy hatótávolság, az energiahatékony működés és a state of the art biztonsági megoldások használatával. A kétirányú kommunikációnak, valamint az egyszerű és önműködő telepítésnek köszönhetően ipari létesítményekben és intelligens otthonokban egyaránt alkalmazható mind információgyűjtésre, mind beavatkozó egységek vezérlésére.

***

A szerdán megrendezett Magyar Innovációs TechShow-n összesen 21 magyar KKV vállalkozás által kifejlesztett találmány, technológiai alkalmazás mutatkozott be.

Az országos pályázaton kiválasztott újdonságok között egészségügyi, kereskedelmi, űrtechnológiai, kulturális valamint játékipari fejlesztések voltak láthatók.


A Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) által 2009 óta évente szervezett, egésznapos rendezvény célja a magyarországi info-kommunikációs iparág legújabb eredményeinek bemutatása a szakmai közönség, a potenciális befektetők, és az érdeklődő nagyközönség előtt. „A szervezet által idén kiírt nyílt országos pályázatra több mint 40 startup és KKV vállalkozás jelentkezett, ezek közül választotta ki a befektetőkből, sikeres fejlesztőkből, innovációs szakpolitikusokból álló szakmai zsűri a legjobb kezdeményezéseket” – mondta el Málnay Barnabás, a MMKlaszter igazgatója, az esemény szervezője.

 

A fejlesztés, mint kitörési pont

 

A budapesti Akvárium Klubban megrendezett Innovációs TechShow-n a kiállítás mellett szakmai konferencia is helyet kapott. Sztáray Péter, biztonságpolitikáért felelős helyettes külügyi államtitkár a megnyitó alkalmából elmondta: az innováció ösztönzése jelenti az egyik legfontosabb kitörési pontot Magyarország számára. Hozzátette: a Kormány célja, hogy a K+F támogatások elérjék a bruttó nemzeti jövedelem 1,8 százalékát.

„A kudarcot is díjazzák a Szilícium-völgyi befektetők“

Gigi Wang, az amerikai MIT és Stanford egyetemek közös innovációs laborjának igazgatósági tagja előadásában elmondta, hogy gyakran a befektetéseket övező nyitott kultúra, illetve a startup vállalkozás és vezetőinek átláthatóságán múlhat egy-egy találmány sikere. A marketingstratéga szerint a Szilícium völgyben a kudarc is erénynek számít: a kockázati tőkebefektetők jobban bíznak a kudarcot megélt vállalkozókban. Mark Iwanowski, kockázati tőkés, az Oracle nemzetközi szoftvercég egykori vezérigazgató-helyettese szerint a jövő a felhő-alapú technológia szolgáltatásoké, és kiemelt szerepet kapnak a fizikai és virtuális megoldások mögötti biztonsági megoldások.

 

Az Innovációs TechShow szervezőiről

 

Az Innovációs TechShow-t 2009 óta megrendező Mobilitás és Multimédia Klaszter (MMKlaszter) a magyarországi mobil és multimédiás technológiák szereplőinek és a hazai kutatás-fejlesztői kapacitásának összefogására jött létre 2007-ben. Az MMKlaszter Magyarország egyik legeredményesebb akkreditált innovációs klasztere, amely közel 70 tagot számlál, köztük telekommunikációs és informatikai nagyvállalatokat, kis- és középvállalkozásokat, valamint egyetemi partnereket. Az MMKlaszter kiemelt célja, hogy közös projektek katalizálásával, innováció-menedzsmenttel és forrásszervezéssel segítse a klasztertagok fejlesztéseinek piacra lépését. Az MMKlaszterben jelenleg több tucat innovációs projekt megvalósítása zajlik, közel 8 milliárd forint értékben.

Az idei esemény kiemelt támogatója a Magyar Telekom, védnökei a Külügyminisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH). Az esemény szakmai partnerei az Akkreditált Infokommunikációs Klaszterek Fóruma, a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és az Informatikai Vállalkozások Országos Szövetsége (IVSZ).

Megosztás