Külföld

London-Bp 2.: Imperial College

Folytatjuk a Taxi sofőr post után! Van kint egy magyar manager, aki hisz a magyar start-up-okban! És ezért dolgozik, nap mint nap London szívében! Nem hittem el! A nevét csak a post végén fogom elárulni! Pedig az Imperial College olyan helyen van, ahol a világ legdrágább ingatlanjai vannak! Egy négyzetméternyi iroda 40 ezer font!!! A sarkon rendszeresen fordul be egy Rolls Ghost, és ovi előtt sofőrök limóval várják a kicsiket… Magyar szemmel nézve egy más világban jártunk! Tényleg más bolygó!

És ez  magyar fiatalember Londonban olyan start-up programot csinál a Climate-KIC UK  égisze alatt, amilyet még nem  láttam előtte… Mert ha ide bejut egy start-up akkor várhatóan a világ jelentősebb (privát) befektetőivel írhat hamarosan alá egy szerződést! Mert a tavaly a Climate-KIC / Imperial College gondozásában inkubált start-up-okból mindenki tőkét kapott! Nálunk itthon ez az arány csak 20-25%-os…

Az Imperial Collage környéke ilyen, csupa hófehér vagy vörös téglás sorház... Hyde Park, és elit városlakók.
Az Imperial College környéke ilyen, csupa hófehér vagy vörös téglás sorház… Hyde Park, és elit városlakók.
Campus főépülete belülről
Campus főépülete belülről
A belső udvar, ahonnan a Climate-KIC főhadiszállás és az egyetem inkubátora is elérhető
A belső udvar, ahonnan a Climate-KIC főhadiszállás és az egyetem inkubátora is elérhető

Például milyen angol start-up-okról beszélünk? Nos néhány példa:

– /1/ például van egy start-up, aki kitalálta, hogy becsomagolja a mosóporban lévő hatóanyagokat egy furcsa kémiai burokba és abból a burokból csak akkor engedi ki, ha bizonyos hőmérséklet, nedvesség létrejön.

Screen-Shot-2013-12-07-at-16.53.37-1024x629

Gondoljunk csak bele, hogy mit jelenthet egy ilyen technológia nem  a mosóporoknál, hanem az orvostudományban! Például a rákos betegeknél bejuttatják az ellendózist (sajnos chemót…) a szervezetbe, de csak egy a daganatos sejtnél „élesedik” a gyilkos kapszula és nem roncsolja a többi szervet (pl. máj, vese)… Döbbenetes forradalmi ötlet! Belegondolva is irdatlan perspektívák!

Amit a Climate-KIC UK és a Imperial College támogatott és röpke egy év múlva azonnal a világ legnagyobb vegyipari cége jelentkezett be és egyből befektetés is lett belőle több millió font értékben (a neveket a bizalmasság miatt nem mondhatom el, de tényleg a legnagyobbak!) Szerintem a világ legnagyobb innovációi között van, és mindez egy egyetemi laborból indult el… A képen a tavaly ősze wrcolavi Climate-KIC Innovation Festival nyerteseként szerepel az AQDOT:

aqdot-prize

– /2/ aztán itt van a másik döbbenetes angol start-up-juk, amit tavaly inkubáltak és amiben szeretnék, ha akár magyar bázissal történne a gyártás! Van egy olyan modulrendszer, amely révén energia termelődik (mint egy PC-ben) és ezt amolyan „cloud”-ban értékesítve adnák át azoknak, akiknek nincs áramjuk. Bocs, többet nem írhatok róla, de döbbenetesen nagy ötlet, ami ha túljut a prototípus fázison, akkor akár a Google is érdeklődhet utána… Lásd anno a Szilícium völgyben jártunkkor csak ilyesmit kerestek a Google-osok! Mert a Google-nál az egyik kiemelt terület az. hogy mikét lehet Afrikában, Ázsiában áramot adni, ott ahol egyelőre nincs… mert akkor lehetne ott is mobilozni, internetezni!

Itt inkubálják ezeket a start-up-okat: 40 ezer fontos négyzetméterárú helyen, a föld alatt... egy kétszintes inkubátor
Itt inkubálják ezeket a start-up-okat: 40 ezer fontos négyzetméterárú helyen, a föld alatt… egy kétszintes inkubátor
Műhely munka, laborok
Műhely munka, laborok
Ja ez egy gokartos start-up az Imperial területén...
Ja ez egy gokartos start-up az Imperial területén…
Szintén Imperial műhely: egy mini "autógyár" a minusz 2-n... A Lotus új elektromos autóját fejlesztik éppen az egyetemen! Hűha!
Szintén Imperial műhely: egy mini „autógyár” a minusz 2-n… A Lotus új elektromos autóját fejlesztik éppen az egyetemen! Hűha!

 

Szóval ilyen dolgokat inkubálnak kis számban (évi 10-12 start-up)  a Climate-KIC UK / Imperial College színeiben. És – ahogy a magyar származású, kint dolgozó kollégánk elmondta – bizony sorban állnak ezekért a brit befektetők! Amin nem is csodálkozom! Ilyen hiper ötletek! Igazi példaképek!

Érdemes végignézni a UK start-up-okat, én teljesen le voltam taglózva: ITT  És végül a magyar evangelistánk, támogatónk nevét is elárulom: Gémesi Zsolt. Zsolt, köszönjük és hajrá Londonban!

gémesi

 

Megosztás