Blogzine

Új GE fényforrások Magyarországról

A GE Fényforrás üzletága hazai egyetemek kutatóival szoros együttműködésben három új, környezetbarát fényforrástípust fejlesztett ki.

Az egyik új termék a kereskedelemben és a közvilágításban használatos kerámia-fémhalogén lámpa, amely a már ma is Magyarországon, a GE Váci úti üzemében gyártott termékportfóliót bővítheti. A 3 éves, majd 600 milliós projektet keretében 50 százalékban EU-s támogatással hatékonyabb és környezetbarátabb világítási megoldásokat tudtak létrehozni. A legkorszerűbb termékek, a kompakt fénycsövek, nagynyomású kisülő lámpák és a LED fényforrások hatásfoka már megközelíti a fizika törvényei alapján elérhető értékeket. Ugyanakkor – éppen a hatékonyság maximalizálása érdekében – egyes fényforrástípusok csekély mennyiségű higanyt is tartalmaznak. A környezet védelme érdekében az elhasználódott, hulladékká vált, higanyt tartalmazó fényforrásokat szakszerűen, így költséges eljárásokkal kell kezelni, újrahasznosítani.

A GE budapesti globális technológiai központjában végrehajtott projekt célja az volt, hogy a korszerű lámpakonstrukciók fejlesztésével olyan új fényforrás típusokat hozzanak létre, amelyek jobban megfelelnek a felhasználói követelményeknek, és a kiemelkedő energiahatékonyságot, a minimális környezetszennyezést az elérhető legjobb vizuális hatással ötvözzék. Ennek érdekében a fényforrásokban lejátszódó bonyolult kisülés-fizikai folyamatokat kellett optimalizálni, méghozzá úgy, hogy a higanytartalom is csökkenjen, és a kibocsátott fény is az emberi szem és agy számára legkellemesebb legyen.

Az újonnan kifejlesztett kerámia-fémhalogén kisülőlámpa kevesebb, mint 1 milligramm (vagyis gombostűhegynyi) higanyt tartalmaz, mégis akár 50 százalékos energia-megtakarítást kínál a közvilágításban még ma is elterjedt, régi típusú fényforrásokhoz képest. A műszaki megoldás hamarosan megjelenhet a GE Lighting Budapesten gyártott CMH StreetWise™ termékcsaládjában. Ezek a már meglévő lámpatestekbe is beépíthetők, így nem igényel olyan nagy beruházást sem.  A GE lámpáit láthatjuk az Erzsébet hídon és a budai alsó rakparton is.


A köznyelvben neonként elterjedt kisülő lámpák épületek világítására igen hatékonyak, viszont a hagyományos izzóktól eltérő működési elvük miatt fényük eltér a megszokottól, kissé hidegebb, zavaró lehet a vibrálásuk. A másik fejlesztésnek köszönhetően ezek a kisülő lámpáknak a fénye lesz sokkal természetesebb.

A projektben a GE együtt dolgozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontja (MTA KKI) illetve Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) mellett a Pannon Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel és a szegedi Nanocolltech Kft. szakembereivel. Az elmúlt három év során 18 szabadalmat nyújtottak be, 6 előadást tartottak nemzetközi konferenciákon, és egy szakmai folyóiratban is publikáltak.

Megosztás