Blogzine

A világ legnagyobb panorámaképe

A British Telecom elkészítette a világ legnagyobb panoráma fényképét. A fotón London látható, és a kép a brit főváros szívében található BT Toronyból készült.

A BT megbízására a 360Cities készítse el London panoráma felvételét, és ezzel hivatalosan is befejezettnek nyilvánította a város részvételét a London 2012 rendezvénysorozatban. Ez a felvétel tükrözi ez idáig leginkább, hogy milyen volt London az emlékezetes olimpiai és paralimpiai évben.

A 320 gigapixeles felvételt a 360Cities.net alapítója, Jeffrey Martin és kollégái, Holger Schulze és Tom Mills készítették. 2012 novemberében több mint három napon át dolgoztak, hogy a BT Torony 29. emeletéről 48 600 felvételt készítsenek.

Steve Hercher, a 360Cities igazgatója elmondta: „Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a BT minket választott ennek a panoráma világrekordnak az életre hívásához, valamint hogy mi is hozzájárulhattunk a 2012-es Londoni Olimpia megörökítéséhez. Annyi ismeretlennel és változóval kellett számolnunk ennek az egyedülálló fotózásnak a tervezése során, amely a maga nemében valóban példátlan. A szoftvereket és hardvereket végső képességeikig kihasználtuk; esővel, széllel és más gátló tényezőkkel kellett megküzdenünk. A Jeffrey Martinból, Tom Millsből és Holger Schulze-ből álló fotós csapatunk fantasztikus munkát végzett, és a tervezett több mint 48 ezer kocka közül egyetlen egy sem hiányzott a munkából.”

13_detail_london_300_gigapixel_jeffrey-martin_360cities.net

A 360Cities.net egyébként a világ legnagyobb, helymeghatározásos panorámafelvétel gyűjteménye. Az oldalt a világ több ezer kiváló panorámafotósa hívta életre. Olyan együttműködő partnereknek köszönhetően, mint a Google Earth, a Microsoft, a Nokia Maps és a Flipboard a 360Cities.net tartalmát világszerte megismerték.

Hatalmas képgyűjteményét a 360Cities kereskedelmi licenc szerződés keretében olyan vezető digitális kiadóknak kínálja, mint a The Sunday Times Online, a Daily Mail vagy a McGraw-Hill, de együttműködik a világ vezető reklámügynökségeivel, mobil alkalmazás és játék fejlesztőivel, valamint film- és videóproducerekkel egyaránt. A 360 Cities Holding B.V. egy holland cég, ezen kívül Csehországban, Prágában van leányvállalatuk.

Négyán érdekes adat a londoni fotózásról:

42 000 font – A Canon felszerelés ára, amelyet a panoráma felvétel készítéséhez használtak
320 – a gigapixelek száma a fotón
48 640 – a különállóan készített képek száma
3 – a napok száma, amíg az összes kép elkészült
3 – a hónapok száma, amíg a számítógép a végső eredményre jutott
60 000 – ennyiszer nagyobb a felvétel egy iPhone 4-gyel készített képnél
323 – ennyi láb (98 méter) hosszú lenne a felvétel, ha normál felbontásban kinyomtatnák
77 – ennyi láb (24 méter) magas lenne a felvétel, ha normál felbontásban kinyomtatnák
29. – erről az emeletről készültek a képek a BT Toronyban
20 – ennyi mérfölddel (több mint 32 km) messzebbre nyúlik a látható horizonttól
Fotótechnikai adatok, és információk a kép készítéséről:
2012 novemberében a 360Cities csapata – Jeffrey Martin, Holger Schulze és Tom Mills – öt hűvös napon keresztül dolgoztak, és órákat töltöttek el a BT Torony 29. emeletének szabadtéri részén. Négy kamerával rögzítették a több mint 48 600 felvételt. A Clauss Rodeon VR Head ST robot panorámafejekre 400mm f2.8 MKII lencsével és 2x telekonverterrel felszerelt Canon 7D kamerákat rögzítettek, és ezeket négy biztonságos helyre rögzítették a 29. emeleten. A Clauss robot panorámafejek 72 000 lépés megtételére képesek egy egyszerű 360 fokos ív mentén, és ez esetben úgy állították be őket, hogy egy másodperc alatt négy kockát készítsenek. Laptopok figyelték élőben a London feletti fotózást, amely fagypont alatti hőmérsékleten és esetenként 50 mérföld/órás (80 km/óra) szélben zajlott. A nyers felvételeket több hét alatt dolgozták fel a Fujitsu Technology Solutions Celsius R920 munkaállomáson, 256GB RAM-mal és 16 tárolóval 3.1GHz-en, egy Kolor Autopano Giga panoráma-összeállító szoftver segítségével. A fotó végső, online interaktív verzióját multilayered mozaik felbontásban mutatták be. A mozaik több millió egyedi képből áll, így akár az egészen apró részekre is rá lehet zoomolni.

Megosztás