Forbes a régiós start-up-okról

A hazai start-up világban tavaly tűnt fel és azóta sikert sikerre halmoz az InVendor és Szabó Balázs, a cég egyik vezetője. Balázsnak legutóbb egy cikke jelent meg a Forbes-ban, amelyet 4 nap alatt csaknem 6.000-en olvastak. Éljen és gratulálunk, ez igen!

Balázs a cikk elején kiemeli a magyar tudományos tudásban rejlő potenciált. Majd felsorolja a régió start-up sikersztorijait, akikről még alig hallottunk, de nem árt tanulni gondolom: Nordeus (Szerbia), Filestube (PL), BitDefender és Soft32 (RO). És akik számomra is ismertek: AVG és Avast (CZ) + magyarok (utóbbit nem sorolom fel… már unásig tudjuk).

Majd megemlíti az észt világsiker a Skype-ot és kihangsúlyozza, hogy a Skype alapítói visszaforgatták sikerük hozamát az új belépőkbe és a helyi ökoszisztémába. Azt hiszem ezt itthon még nem mondhatjuk el, igaz – a LogmeIn kivételével – egyik sikersztorink sem csinált még exit-et. A LogmeIn csinált egy nagy tőzsdei kibocsátást (Nasdaq) és ugyan támogatja a Budapest Bridge ösztöndíjas programot, de más jótéteményéről vagy közösségi tetteiről nem tudunk. Sőt többen is számos közösségi eseménnyel kerestük már meg, és egységes tapasztalat, hogy folyamatosan elzárkózott azok támogatásától… A Prezi és Ustream folyamatosan támogat ilyeneket, az IndexTools-ról nem tudunk, őt még szerintem “cégként” senki nem látta itthon.

A cikkben a magyar szerző a legfontosabb kihívásnak a mentalitás megváltoztatását nevezi. És ebben számos nyilatkozót megszólaltat. Szerintem ebben itthon nagy szerepe lehetne a “nagy triumvirátusnak” is. Legalábbis, ha a Skype mintájára akár a befektetésekben és a napi szintű közösségi aktivitásokban is szerepet tudnának vállalni. Persze ha a napi üzlet mellett még marad idejük. (A Skype alapítóinak maradt.)

Szóval klassz a cikk és javaslom mindenkinek elolvasni. A szerzőnek gratulálunk, szuper ilyet olvasni! Hajrá és várjuk a folytatást!

A Forbes cikk olvasható: ITT.

 

Kapcsolódó posztok:

A bejegyzés kategóriája: Külföld
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

6 hozzászólás

  1. Kovács Péter hozzászólása:

    Szeretném megvédeni a LogMeIn-t, az általam szervezett http://www.internationalgeektogether.com-ot mindig támogatják, ami egy teljesen közösségi, non-profit megmozdulás.

  2. Bor Gergely hozzászólása:

    Az IndexTools-t felvásárolta a Yahoo 2008-ban.

  3. Visszajelzés: SZAVAZZ! 2013-as start-up évértékelő | Insider Blogzin

  4. Visszajelzés: 2013 top: Oszkó, Böszörményi, Szabó | Insider Blogzin

  5. Visszajelzés: SZAVAZZ! 2013-as start-up évértékelő | MyCo Incubation

  6. Visszajelzés: VOTE! 2013 start-up year of assessment | MyCo Incubation

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.