BlogzineHazai pályaPiaci füles

Meglesz – azóta meglett – az első Jeremie exit!

Szeptember végére meglehet az első sikeres Jeremie cégeladás (exit)! A PortfoLion minimum 5 millió euróért, azaz 1,4 milliárd forintért eladja a Cryo Innovation Kft.-t. A magyar embrió fejlődés figyelőt a Virtofon biotech cég vásárolná fel – erősítették meg a PortfoLion cégnél.

És most jöjjön a részletes beszámoló. 

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán doktorált Pribenszky Csaba és tudományos kísérletei során szerette volna hatékonyabbá tenni az inkubátorban fejlődő embriók megfigyelését. Egy digitális kamerával felszerelt kompakt inverz mikroszkópot készített, amivel a lombikprogram keretében megtermékenyített petesejtek fejlődése is kiválóan nyomon követhető. A PrimoVision segíségével  eldönthető, melyik a legéletrevalóbb embrió, melyet az anyaméhbe vissza kell ültetni. Ennek a két éve kifejejlesztett, világújdonságnak számító eszköznek köszönhetően tehát sokkal eredményesebb lett a mesterséges megtermékenyítés, csökkentve az anyák megterhelését és a klinikák költségeit. Az ötlet nagyon jó volt, de az eszközt fejlesztő cég belátta, hogy ez nem elég a piaci sikerhez, tőke és megfelelő menedzsment ismeretek nélkül nem lehet áttörést elérni. A válság jelentősen szűkítette a hitelezési feltételeket, de emiatt pont jókor jött a Jeremie alapok pénze, mely felpezsdítette a hazai kockázati tőke piacot. Az eszközt fejlesztő Cryo cégcsoportba pedig beszállt a PortfoLion Zrt., aminek köszönhetően jutott elég forrás a megfelelő szakember gárda  foglalkoztatására, 5-ről 13 főre nőtt a cég létszáma.

Most pedig rövidesen megszületik a Jeremie I. program első sikeres exitje is, mivel a Virtolife közleménye szerint szeptemberre minimum 5 millió eurórért (kb. 1,4 millirád Ft) megvásárolja az Cryo Management Kft.-t, mely a Cryo Innovation Kft. leányvállalat céget! Az ár ráadsául 9 millió euróra nőhet, amennyiben bizonyos célkitűzéseket siekrül a magyar kutatócégnek elérnie 2015-ig.

Az értesülést megerősítették a PortfoLionnál is, azzal, hogy a szeptember végére várható az ügylet zárása. Akkor részletesebb tájékoztatás adnak majd.

A Virtolife egy svéd, göteborgi székhelyű bitoechnológiai és orvosi műszerekkel foglalkozó vállalkozás, amely a szervtranszplantációra és a termékenységre fókuszál. A 220 alkalmazottat foglalkoztató cég a világ 90 országában van jelen. Részvényeit a stockholmi tőzsde mellett a NASDAQ-on is jegyzik.

A Cryo Innovation nem marad projektek nélkül,  évek óta dolgoznak a sejtek életképességét és funkcionalitását, illetve egyéb biotechnológiai eljárások hatékonyságát megnövelő eljárásukon. Ennek során a sejteket egy pontosan kontrollált  stressz hatásnak teszik ki, felkészítve őket a szükséges biotechnikai eljárások nehézségeire Ennek megismertetése a piacokkal és elterjesztése a következő évek feladata, amire most már biztosan lesz elegendő forrás..

A legfrissebb infók ITT találhatók a deal állásáról.

FRISSÍTÉS:  Az üzletet nyélbe is ütötték: részletek angolul itt.

Megjegzyés: a Cryo elindulását a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Baross programja segítette, amit az innovációs járulékból finnanszíroztak. Ezt a forrást az elmőlt két évben elsorvasztották, pedig számos hasonló innovative kutató céget segítetett pályára állítani.

Megosztás

7 thoughts on “Meglesz – azóta meglett – az első Jeremie exit!

Comments are closed.