BlogzineHazai pálya

Finn modell a BGF-en

A jövő vállalkozói valós üzleti környezetben, valódi projekteken dolgoznak, nem a hagyományos magyar elméleti oktatás modelljében.  

Éppen ilyenek a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Team Business szakirányán tanulók, akik a finn Team Academy oktatási modellben tanulnak-dolgoznak – állítja az intézmény.

A ’90-es évek Finnországából eredő, világszerte elterjedt „learning by doing” módszer sajátossága, hogy a hallgatók rendhagyó módszerekkel, a gyakorlati életben sajátítják el a vállalkozói készségeket. A hallgatók csoportjai eseti vagy folyamatos együttműködési megállapodásokat kötnek a munkájukra igényt tartó vállalatokkal, így nem elméleti síkon modellezik, hanem a projekteken dolgozva valós üzleti környezetben tapasztalják meg mindazt, ami a diploma megszerzése után vár rájuk. A hallgatók a tudást nem a magyar oktatásra hagyományosan jellemző „frontális” módszerekkel szerzik meg, hanem az együtt végzett csapatmunka során, amelyben ún. team coach-ok támogatják őket.

finn-tajkep
A módszer szülőhazája, Finnorszéág

 

A képzési módszert Budapesten első alkalommal a BGF Pénzügyi és Számviteli Karán honosították meg.  Dr. Heidrich Balázs, a Kar dékánja a képzéssel kapcsolatban elmondta: „Örömmel vezettük be Főiskolánkon ezt a nagyon praktikus finn módszert, amely kiválóan illeszkedik a BGF azon célkitűzései közé, hogy gyakorlatorientált, a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő képzéseket nyújtson, amely növeli hallgatóink elhelyezkedési esélyeit, karrierépítési lehetőségeiket. Úgy véljük, hogy ez az innovatív oktatási modell is segít majd abban, hogy hallgatóink hasznosítható tudást szerezzenek nálunk, és értékes diplomát kapjanak kézhez a Főiskola elvégzése után.”

A hallgatók a képzés első félévében számos izgalmas projekten dolgozhattak: segédkeztek egy marketing- és reklámügynökség rendezvényeinek megszervezésében és lebonyolításában; kézikönyvet készítettek a legismertebb levelezőprogram használatához; honlapot szerkesztettek és üzemeltettek, és hasonlók. A képzési módszer rendhagyó abban a tekintetben is, hogy a hallgatók munkájukért valós bevételeket könyvelhetnek el: áraikat versenyképességre törekedve a piachoz igazítják.

Megosztás