Blogzine

Magyar sikerek az innovatív minőség-fejlesztésében

Kilenc éve a finn államelnök a minőség-innováció témakörében a szervezetek és vállalatok nemzetközi megmérettetését tűzte ki zászlajára. Az azóta nemzetközivé váló mezőnyben idén is számos magyar cég végzett előkelő helyen. Kíváncsi rá, kiket díjaztak? (x)

Kilenc éve indította útjára a finn államelnök a „Minőség-Innováció” elnevezésű pályázatot a finn minőségügyi partnerszervezet (Excellence Finland) kezdeményezése alapján.

E tág témakörben mérkőzhetnek meg azóta is a vállalatok nemzeti fordulókban, majd nemzetközi szinten is. E pályázat nemzeti fordulójában ismét nagy-, kis-, közép- és mikrovállalatok mérik össze a minőség fejlesztésére irányuló innovációban elért eredményeiket.

A hazai, nemzeti fordulót tehát az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága (EOQ MNB) rendezte, hozzájuk 2016. szeptember 30-ig kellett beérkeznie a pályázatoknak.

Tíz kategóriában pályázhattak a cégek és egyesületek. A pályázat konkrét célja olyan megoldások díjazása, amely az ügyfél, illetve felhasználóbarát szolgáltatások és termékek minőségi fejlesztéséhez, illetve a versenyképesség erősítéséhez vezet.

A nemzeti elbírálás alapján az idei, november 10-én tartott értékelésen Nemzeti díjat kapott kategóriájában:

– Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet;

– a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.;

– az Echo Nonprofit Network, amely ingyenes tanácsadással, esetenként képzéssel segíti a civil- és önkormányzati szervezetek, valamint állami és magánvállalkozások eligazodását a jogszabályi változások között és a pályázatkészítésnél;

– a Do-Q-Ment Kft., amely digitális irattároló és iratarchiváló rendszereket épít és GreenArchive nevű, felhő alapú dokumentumkezelő szolgáltatásával nyert;
(a céget a Magyar Nemzeti Kereskedőház segítette a pályázat beadásában);

– a DAK Acélszerkezeti Kft., amely acélszerkezeti épületelemeket, tornyok, nagyméretű táblák acéltartót gyártja, valamint bérhorganyzással is foglakozik;

– a Pick Szegedi Szalámigyár és Húsüzem Zrt.;

– a Vajda Papír Kft., amely az alappapír-gyártáson kívül háztartási termékek, valamit tesztekhez szükséges különleges termékek fejlesztésével, gyártásával foglalkozik;

– valamint az OTP Bank Nyrt.

***
Mivel lehet pályázni a díjra?

– Magasabb minőségi színvonalú vagy környezetbarát termékkel;
– a minőségfejlesztést vagy környezetvédelmet elősegítő technológiai megoldással, illetve gyártási folyamattal;
– magasabb minőségi színvonalú vagy környezetbarát szolgáltatással, illetve
közszolgáltatással;
– minőség-orientált ipari formatervezéssel vagy új magasabb minőségi színvonalú márkával;
– a minőségfejlesztést elősegítő üzleti koncepcióval vagy menedzsmentmodellel.

***

Miért lényeges a Minőség-Innováció díj?

Rendkívül fontos, hogy a minőséget emelő és a folyamatosan, minden partnernek és vevőnek azonos szintű kiszolgálást, illetve megoldásokat biztosító eljárások, szervezési módok, technológiák rendszeresen megújuljanak. A Nemzeti Díj nemcsak az ezeket kidolgozó és alkalmazó vállalkozások elismerését jelenti. Az EOQ MNB Közhasznú Társaság szándékai szerint a pályázatban díjazott módszereket azonos, vagy adaptált formában ajánlja pilot jelleggel integrálni más társaságok működésébe is. Ez nagymértékben segítheti a magyar vállalkozások nemzetközi versenyhelyzetének erősödését. Sok esetben kiderül: nem a feltétlen takarékoskodás – vagy mondhatjuk: spórolás – lehet a versenyképes termék, szolgáltatás alapja.

A pontosan felismert – például az áttekinthető adattárolásban rejlő – szinergiák beépítése az egész szervezet munkájába, a folyamatos ellenőrzés mellett az önellenőrzés, a saját tevékenység önálló korrigálásának lehetősége legtöbbször kézzelfogható anyagi haszonnal is jár a gazdálkodó szervezet – és ezzel az egész nemzetgazdaság számára.

A Nemzeti Díjat nyert társaságok listája itt:

http://www.eoq.hu/mdijas.htm

A nemzeti jelölést követő nemzetközi fordulóban eddig két magyar szervezet nyert elismerést. A G&G és Társai Kft. két esetben is. 2013-ban az építőipai kész-elemes fém állványrendszer elemeinek ellenőrzéséhez használt szisztémája, 2015-ben pedig a homlokzati állványon függőlegesen mozgatható munkaszintje kapott díjat.

Az Unicomp Informatikai Kft. az úgynevezett síktárolókhoz használható, hőmérséklet és pára mérésére épülő, vezeték nélküli terménymonitorozó rendszere került a nemzetközi legjobbak közé.

Az idei nemzetközi díjakat 2017 januárjában adják át Prágában, a közel tucatnyi tagország együttes jelenlétében zajló, lassan globálissá váló gálán.

***

finnorszag-eoq-mnb-excellence-finnland

Hogyan lehet pályázni?

A pályázatokat a nemzeti szervezetek bírálják el, majd a nemzetközi zsűri értékeli a beérkezett jelöléseket. A nemzeti díjnyertesek az EOQ MNB elismerő oklevelét vehetik át.
A magyarországi pályázatokat az EOQ MNB Egyesülethez kell benyújtani, magyar nyelven, elektronikus úton az info@eoq.hu címre.

Pályázni lehet magas minőségű, környezetbarát termékkel, gyártási folyamattal, szolgáltatással, ipari formatervezéssel, magasabb minőséget biztosító üzleti tervvel, menedzsmentmodellel.

A pályázati űrlap letölthető:
http://www.eoq.hu/akt16/inno.htm

Az idei pályázatok beküldési határideje szeptember 30. volt, a jövő évre szóló felhívás hamarosan megjelenik az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság honlapján(www.eoq.hu).

***

Hány ország vesz részt a versenyben?

A programban többek között a kezdeményező Finnország mellett Magyarország, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Spanyolország, Svédország, Izrael, Kazahsztán vesz részt, valamint az idei évben csatlakozott Kína és Thaiföld is. Magyarország 2013 óta tagja a csoportnak, az idén tehát negyedszer lesznek jelen magyar vállalatok és szervezetek a nemzetközi mezőnyben.

Már megjelent cikkek a témában:

http://www.farmit.hu/uzletvitel/2016/11/10/atadtak-minoseg-innovacio-2016-palyazat-elismereseit

http://iveszpremlap.hu/belfold/atadtak-minoseg-innovacio-2016-palyazat-elismereseit/

Megosztás