BlogzineHazai pálya

9,2 százalékon áll a Jeremie I.

Szeptember végéig a Jeremie alapok összesen 27 befektetést valósítottak meg. A Start Zrt. becslése szerint az eddig befektetett, a céltársaságok számlájára tőkeként befizetett összeg 4,1 milliárd forint, a program teljes összegének 9,2%-a.

A Start Zrt. negyedévente jelentkezik a Start Jeremie Kockázati Tőke Monitor című jelentésével, amelyben bemutatja és értékeli az Új Széchenyi Terv keretében létrejött nyolc kockázati tőkealap befektetési tevékenységének alakulását. Az említett kockázati tőkealapok 70%-ban az EU-s Jeremie program forrásait használják fel. Az alapok által befektethető teljes összeg 44,5 milliárd forint.

EMLÉKEZTETŐÜL: A JEREMIE PROGRAM KERETEI

A Jeremie alapok kizárólag hazai KKV-kba fektethetnek be, amelyek alapítására az elmúlt öt évben került sor és amelyek éves árbevétele nem haladja meg az 1,5 milliárd forintot. A források mindössze 9%-a fektethető be a Közép-Magyarországi Régióban, míg a többi forrást a Közép-Magyarországi Régión kívül székhellyel rendelkező társaságokba kell befektetni.

A befektetésekkel kapcsolatban elvárás, hogy a portfolióban az innovatív és/vagy kezdeti fázisú befektetések együttes aránya legalább 30% legyen.

Egy adott vállalkozásba három egymást követő évben legfeljebb évi 1,5 millió EUR-t fektethetnek be az alapok.

A nyolc kockázati tőkealapnak 2013 végéig kell befektetniük a rendelkezésükre álló tőkét.

Az alapok által befektetett tőke pontos értéke nem minden esetben ismert, ezért a befektetések egy részét az ismert befektetések átlagán, 150 millió forint értéken vettük figyelembe.

A JELEN ÁLLÁS

A Start Zrt. számítása szerint, mely az alapkezelőktől és nyilvános forrásból elérhető adatokra épül, megközelítőleg 4,1 milliárd forint értékben jutottak friss tőkéhez a befektetéseket fogadó társaságok, ami 9,2%-át teszi ki az alapok által befektethető 44,5 milliárd forintnak.

Az alapok 2010 II. negyedévében kezdték meg befektetési tevékenységüket. 2011. szeptember 30-áig összesen 27 befektetést valósítottak meg. A befektetések számát negyedévi bontásban az alábbi grafikon mutatja.

Forrás: Opten

Látható, hogy a tavaly év végi hajrában, 2010 utolsó negyedévében született a legtöbb befektetés, az összes eddigi befektetés közel fele, 44%-a. 2011. első két negyedévében csökkent az alapok aktivitása. Ez év III. negyedévében ismét emelkedett az új befektetések száma, de az még messze elmarad a 2010. IV. negyedévi csúcstól.

A befektetések értéke 2011. szeptember végére elérte a 4,1 milliárd forintot. A harmadik negyedévben összesen 900 millió forint volt az új befektetések értéke, ami 28%-os növekedést jelent egyetlen negyedév alatt.

Forrás: Alapkezelői információk, Start becslés

Míg az előző negyedévben a befektetések száma 17%-kal, azok értéke pedig 28%-kal nőtt, amit az új befektetések átlagos értékének növekedése okozott.

Az eddig eltelt időszakban az egy alapra jutó befektetések átlagos száma 3,5. A legtöbb befektetést a Finext Startup valósította meg, de az átlagnál jobban teljesített a négy befektetést jegyző Biggeorge’s-NV, a CenTech, a DBH Investment és az OTP Equity.

Forrás: Opten

A befektetést fogadó vállalkozások szinte mindegyike tavaly vagy az idén alakult.

A befektetést fogadó társaságok fő tevékenysége alapján látható, hogy a nagy növekedési potenciállal rendelkező, innovatív, technológia központú vállalkozások iránt van a legnagyobb befektetői érdeklődés.

Az információtechnológia/szoftverfejlesztés területén hét, a biotechnológia/élettudomány szektorban pedig négy befektetés valósult meg. Ugyanakkor a kereskedelem és a szolgáltatások is előkelő helyen állnak négy, illetve hat befektetéssel.


Forrás: Opten, alapkezelők, Start saját gyűjtés

Némileg meglepő, hogy az alapok által a céltársaságokban szerzett részesedés a befektetések több mint felénél 50% alatti, azaz a befektetők kisebbségi részesedést szereztek. Szükséges megemlíteni, hogy mivel az alapok több lépcsőben fektetnek be, jelenleg még azért sok a kisebbségi részesedés, mert még csak az elsőkörös befektetés valósult meg. Várható, hogy a másodkörös befektetésekkel a befektetők magasabb, akár többségi részesedéshez is juthatnak.

Forrás: Opten



Mit érdemes tudni a Start Zrt-ről?

A Start Tőkegarancia Zrt. pénzügyi termékeket kínál, melyek a magyarországi kis- és középvállalkozások fejlesztési tőkéhez, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatáshoz és beruházási hitelhez jutását segítik elő. A Start Zrt. kezességvállalásainak teljesítését a 7 milliárd forint értékű Start Garancia Alap biztosítja. A Start Tőkegarancia Zrt. szerződésállományának értéke 2011. szeptember végén meghaladta a 4,6 milliárd Ft-ot.

Megosztás