BlogzineKülföldPiaci fülesSocial MediaTechbulvár

A Facebook áldozata lett Zuckerberg

Feltehetően a világ vezető közösségi weboldalának hibája miatt kerültek a nyilvánosság elé a éppen a Facebookon Mark Zuckerberg bizalmas, magánjellegű képei.

(Széles Róbert írása)

(Az ominózus fotók a cikk végén bukkannak elő…)

A Daily Mail brit napilap vezető sztorit faragott a pár nappal ezelőtti malőrből, megjegyezve hogy nem az alapító atya az első felhasználó akivel ilyen kínos eset történt.

Mark Zuckerberg és Priscilla Chan

A fotókon azt tekintheti meg a nagyközönség hogy a 27 éves milliárdos és barátnője, Priscilla Chan hogyan ünnepli a rezidencián a legutóbbi Hálaadás Napját.

Néhány fotón Zuck pirítóst eszik, más képeken Priscillára mosolyog, de van olyan is, amelyen kutyájával játszik.

Az alábbi képen pedig szerény, bérelt házuk előtt váltanak csókot Channal.

Egy fotót gyanúsnak találtak a zsurnaliszták, mivel Mark nemrég jelentette hogy csak olyan állatok húsát eszi, amiket ő vágott le és a képen nem a tradicionális hálaadásnapi eledelt, pulykát, hanem egy jól megtermett tyúkot tart a kezében…

A Daily Mail szemfüles munkatársai gyorsan kiderítették hogy ki a bűnös. November 27-én a bodybuilding.com anonim  felhasználója lépésről lépésre tudatta a nagyközönséggel, hogy miként lehet letölteni a Facebookra feltett fotókat, akkor is, ha a felhasználó privátnak minősítette őket.

Bár gyorsan megtalálták a biztonsági rést, ily módon mégis kiszivárogtak az említett fotók. Ugyanis nem túl komplikált manipulációkkal, éppen ilyen visszaélésekre ad módot az a rendszer, amelyet a pornográf, illetve illegális, törvényellenes tartalmak kiszűrésére iktattak be.

A Daily Mail ironikus megjegyzése szerint továbbra sincs garancia arra, hogy a Facebook mintegy 800 millió regisztráltja nem lehet kitéve hasonló orvtámadásoknak.

A Facebookot már korábban is érték kritikák a biztonsági rések miatt, amelyek illetéktelenek kezére játszhatnak privát, bizalmas adatokat.

A közösségi hálózat szakemberei éppen a napokban küszöbölik ki a hibát, amelyre az amatőr webkukkoló rájött.

Az átprogramozás azonban nem elég a hatóságoknak. A Facebook vállalta a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) instrukcióját és visszamenőleges hatállyal beszerzi a felhasználók hozzájárulását privát adataik kezelését illetően.

A tőzsdére készülő cég abba is beleegyezett, hogy 20 évig független szervezeten keresztül ellenőrzi a személyes adatok védelmét.

***

***

Megosztás