Blogzine

Startup walzer, avagy tudósítás egy bécsi konferenciáról

Bécsi konferencián jártunk. Élő tudósítás következik, hús-vér kollégánktól.

Míg Budapesten úton-útfélen a régiós startup főváros szereplő beszélnek, egy bécsi egyetemi startup konferencia után az ilyen ábrándozások igen csak álomszerűnek tűnnek. Ausztria  nem csak azért tölt be fontos szerepet a régióban, mert ott rendezik meg a legnagyobb konferenciát (Pioneers), hanem mert jóval szervesebb fejlődési folyamatban alakult ki a helyi ökoszisztéma, amit elkerülnek a politikai befolyások.

2014-06-10 14.59.30A bécsi Gazdasági Egyetem (WU) a Praterben felépült hipermodern campusán Az Entrepreneurship Avenue konferencia résztvevői alaposan bemutatták a vállalkozás iránt érdeklődő diákoknak a lehetőséget, finanszírozási lehetőségeket, de kiemelték, hogy nem kell mindenkinek vállalkozásba fognia, és főként az ne vágjon bele egy startupba, aki a pénzért szeretné csak csinálni. Egy angyal befeketető, aki korábban magas rangú állami hivatalokban és cégeknél is dolgozott ki is emelte:   most kevesebbet keres, mint korábban, de jobban élvezi a munkát.

Míg Magyarországon az európai uniós támogatásoknak köszönhetően túlkínálat is van már kockázati tőkéből, nyugati szomszédunknál inkább hiány van tőkebefektetőből – tartják helyi vállalkozók. Talán ennek is köszönhető, hogy helyben közösségi befektetési oldal is indult, a Conda már több millió tőkét tudott cégeknek szerezni.

2014-06-10 15.21.05Bár európai uniós források Ausztriában nem igazán vannak, állami és önkormányzati források is segítik a vállalkozókat, különösen technológiai és kutatási projekteknél. Ennél is fontosabb, hogy a munkaügyi központok is segítik a vállalkozóvá válást, a képzések mellett munkanélküli segélynek megfelelő, 700-1000 eurós összeget kapnak a fiatalok, amíg cégüket pályára állítják. A kereskedelmi kamara (Wirtschaftskammer) pedig ingyenes piaci információkat, képzéseket és partnerkeresést biztosít. Csak az AWS nevű befektetési bank 100 millió eurót szán startupokkal kapcsolatos befektetésekre – piaci alapon, nem eu-s támogatásból.

2014-06-10 15.25.13Bár a kokcázati tőkések alacsony számáról már volt szó, az iparági szakemberek szerint ez nem igazi probléma, hiszen jó projektek mindig találnak nemzetközik tőkebefektetőt. Így tett a CityMaps2Go, akik az Ulmon nevű utazási appot készítik. A Rocket Internet alapítóinak, a Oilver és Marc Samwer Global Founders Capital alapja hírek szerint több millió euróval szállt be.

Üzleti angyalokkal beszélgetve hasonló szempontok fontosak a befektetésnél ott is: elkötelezettség, jó csapat, nemzetközi növekedési esélyek. Viszont a befektetési összegek eltérőek: a seed esetében 100-500 ezer euróról van szó, természetesen mérföldkövekhez kötve. Ezért jellemezően 10-12 százalékot kérnek a cégből, és kiemelték, hogy még az első körös tőkebevonás után sem normális, ha az alapítók részesedése 50 százalék alá csökken – egy befektető azt is elmondta, olyan cégbe nem is fektet, ami a tőkéért cserébe a kisebbségi tulajdont is bevállalná.

A seed fázis után Ausztriában egyébként a bankhitel is könnyen járható útnak számít, ezért is kevesebben fordulnak kockázati tőkéhez. Ennek bevonása mellett a nemzetközi tapasztalatok és a befektető ismeretei, látásmódja ösztönzi inkább a cégeket. Florian Kandler, Unlmon társalapító szerint a Rocket Internet tudásbázisa óriási segítség nekik, néhány órás beszélgetéssel több heti munkát tudnak megtakarítani. Akinek pedig meg jön a kedve az osztrák vállalkozáshoz, minden részletet tartalmaz az alábbi oldal: https://www.gruenderservice.at/Content.Node/gruenden/GS_Startseite.html

Megosztás