Külföld

Viva’la Startup Chile! – exkluzív interjú

Magyarok világsikerei másképpen: Forgács Simonék , Kipu Linguas startup-ja és a SmartVineyard után a héten a Brickflow, harmadikként (!) kijutott a Startup Chile programba, amely a startup világunk legkillerebb inkubációja! Exkluzív interjú.

DSCN5541
(Forrás: kedvenc blogom Ív and Candie)

Simó Gyuri (most épp’ Day1) mondta egy őszi konf-on, ahol közösen nyomtuk egy kerekasztalban, hogy „a Startup Chile-ben részt NEM venni bűn egy mai startup-nak”. És, hogy „ha ezt nem csináljuk meg Budapesten,  akkor bizony hülyék vagyunk”… És valójában Simónak ismét nagyon igaza volt! Mérges is voltam, hogy az egyik ötletemet így, nyílt színen lelőtte. Brrr.

De aztán persze megnyugodtam, mert azóta senki nem akaródzott ezt lenyúlni vagy megcsinálni. Mert persze elég sok pénz kell hozzá. Maximum azóta piacilag az iCatapult jött ki (mondjuk ők is New York-ra kihegyezve) és egy furcsa alapítvány vagy tanácsadó (?) indult kissé „copy-gyanús” néven…

No megnyugodtam… huuu.

Kökény Tamás (korábban Prezi.com, most Brickflow) kilőve Tallinnban 13 óra munka után (forrás: FB Brickflow fotói)
Kökény Tamás (korábban Prezi.com, most Brickflow) kilőve Tallinnban 13 óra munka után (forrás: FB Brickflow fotói)

 

De térjünk vissza a valóság talajára, a lokál-víziós projektektől! Szóval itt vízionálok egy ideje a helyi (= budapesti) Chile Startup-ról (mondjuk ezt nemcsak én teszem, hanem azóta az NGM és NIH páros is nagyban próbál egy „Gazella” pályázati programot kormányzatilag és kontrolláltan kiírni, ami ugyan nem „Chile”, hanem inkább „izraeli 20 éves mintára” épül… és már páran szakvéleményeztük vagy inkább opponáltuk… és nagy milliárdos keret lenne ismét startupokra kiírva… és eddig mind hiába persze… és még mindig nem jelent meg… de mégis NE kalandozzunk!) Szóval van a nemzetközileg hiper sikeres Chile-i program, mint „isteni” fogalom és követendő minta a nálunknál ezerszer menőbb startup világban. És akkor a Brickflow (egyik kedvenc induló startup-om) végre bebocsátást nyert az ottani seed-szentélybe! Éljen! És erről meg is jelent most egy FB-fotó (ez egyszer talán startup történelem lesz):

 chile brickflow_0219

És nem azt hittem, hogy mindez az első és akkor Langmar Péterék a Facebook-on felhívták a figyelmemet rá, hogy voltak itt rajtuk kívül más „elsők” is. És ezekről én nem hallottam semmit. Ez szégyen. Tehát nem a Brickflow minapi megjelenése volt az első magyar aktivitás Chile-ben. Hanem.

Nos Péterék figyelmeztetése alapján megkerestem az nagy elsőket! És az elsőkkel egy exkluzív és „azon melegében” még éjjel létrehozott e-mail interjú következik. (Azaz előre is elnézést, ha elütések vagy rossz mondatok vannak benne.)

 

FAST FACEBOOK INTERJÚ FORGÁCS SIMONNAL (Kipu Linguas)

1 – mit jelentett Nektek Chile? (mikor voltatok? Ti voltatok ott az első magyarok?)

Nagyon sokat jelentett nekünk bekerülni és még többet ott lenni. A www.smartvineyard.com -al (egy másik Magyar Start-Up) egyszerre érkeztünk 2012 március végén a 3. generáció tagjaiként Chilébe és szeptember végén ért véget a program. Minden generáció durván 100 Start-Up-ot jelent. A mi csapatunkból csak én vagyok magyar, a munkatársaim brazilok, chilei-ek és amerikaiak (USA), ettől függetlenül a csapatot magyarnak címkézték mert én voltam a pályázó.

2 – él ott vmi kép a magyar startup-okról? Prezit, Ustreamet, ilyen sztorikat ismernek ott?

Amikor megérkeztem akkor már néhányan láttak korábban Prezit, de még így is többen odajöttek érdeklődni az első Pitch után amit Prezi-ben csináltam, hogy mi volt ez. Ezen felbuzdulva és a Prezitől kapott nélkülözhetetlen támogatásnak köszönhetően megszerveztem, hogy a Start-Up Chile program vezetők megismerjék és elkezdjék használni a Prezit, valamint még csináltam pár belsős és külsős Prezi Workshop-ot is az ott létem alatt. A Ustream-et is szerettem volna közelebb hozni Chile-hez, ezért a 2012 decemberében tartott Santiago TEDx szervezőivel hoztam őket össze, de arról sajnos már nincs infóm, hogy végül sikerült-e megvalósítaniuk a rendezvénnyel kapcsolatos terveiket vagy sem. A korábban említett www.smartvineyard.com -nak iha jól tudom pedig már vannak is Chile-i megrendelői.

3 – érdemes oda menni? (mármint Chile-be?)


Röviden: igen, szerintem érdemes!
Hosszan: Ez sok mindentől függ, de talán leginkább attól, hogy milyen szinten van a Start-Up-od és mire van szüksége, és itt a fejletség lehet hátrány is, a kérdés az, hogy a program adta keret rendszer segít vagy már gátolja a fejlődésedet? Például egy „nagyobb méretű” Start-Up-ot ami egy teljesen másik piacra fókuszál már nehezebben lehet úgy mozgatni ahogy azt néha a program megkívánja, de ez csak személyes benyomás. Valaki már egy működő üzlettel érkezett, mi – ahogy a nagy többség – egy ötlettel.

Ami egyértelműen pozitív a 0% equity, 40.000 USD, más startupok megismerése, nemzetközi network és a Demo Day, de ennek az „árát” az időddel kell megfizetni.

Ilyen például, hogy az egyik alapítónak elvileg végig ott kell lennie. Országot váltani egy fél évre pedig legalább 2 hét előkészület és 2 hét beilleszkedéssel indul (érkezés után azonnal személyi kiváltása, albérlet, közlekedés, ottani apeh regisztráció, bankszámla nyitás, stb.)

Ha már ott vagy akkor általában havonta találkozol az Account Executive-oddal akivel átnézitek az előző havi kiadásokat, persze a meeting előtt mindent gondosan elő kell készítened, mert sok a hiba lehetőség de a javításra már nincs sok tér. Ez összességében újabb pár hetet is elvehet az idődből.

Ezen felül pedig a Return Value Agenda (RVA) keretében gondoskodnod kell, hogy a jelenléted értékes legyen a Chile-i Startup ökoszisztéma számára. Mi főként rendezvényeket szerveztünk (Santiago Valley, Start-Up Design Connect, TEDx Santiago) és workshopokat tartottunk. Ez is tovább veszi el az időt amit a Start-Up-oddal töltenél.

A fenti okokból fakadóan nem egy „fogd a pénz és fuss” helyzet, azért adni is kell valamit, de ez így van rendjén.

4 – a brickflownak milyen tanácsotok van, mit érjenek el ott vagy miben legyenek az elsőők? Chile-ben és máshol?

A Brickflow egy nagyon érdekes startup amit egy erős és felkészült csapat irányít ezért azt kívánom nekik, hogy a következő San Francisco-i Techcrunch Disrupt-on kint legyenek a Chilei Pavilonban! Hajrá Brickflow!

5 – végül: mit tanultatok és mire volt jó?

Erre a kérdésre a legnehezebb válaszolnom, mert legszívesebben azt mondanám, hogy: mindent és mindenre!
Lassan egy év távlatából is még mindig teljesen zavarba jövök, amikor visszagondolok arra, mennyire felkészületlenül érkeztünk Chilébe – mind tudásban, mind mentalitásban. Steve Blank, Naval Ravikant, Eric Rees, Lean Startup, MVP, Customer Development, Pivot, Pitch, VC, Angel, Fundraising Series A, stb… Ezek a nevek és szakkifejezések semmit sem mondtak és az egyik legnagyobb aggodalmam az volt anno, hogy valaki majd szépen „lenyúlja” az ötletünket. Aminél nagyobb ostobaságot így utólag nem is tudnék kívánni magamnak, és nem azért mert az ötletünk nem volt „jó” hanem azért mert már megtanultam, hogy az ötlet önmagában nem számít, a megvalósítás viszont annál inkább, aminek a lelke a jó csapat.

Hála a szorgalomnak és más founderek nyitottságának hamar sikerült behozni ezt kettős lemaradást.

A program egyik legnagyobb előnye amellett, hogy teret, pénzt és időt kapsz az ötleted megvalósítására, más foundereknek köszönhetően egy hihetetlenül értékes közösség része lehetsz. Ahol mindenki próbál segíteni más projektjében és közben egymástól tanulni.

A program így kiválló terep is a networkingre amire érdemes előre felkészülni, mert rengeteg emberrel fogsz találkozni. Egyszer kiszámoltuk szórakozásból és fél év alatt átlagosan napi 2 új embert vettem fel vagy Linkedin-en vagy Facebook-on. Ez azt jelentette a gyakorlatban, hogy a telefonomra minden új embert lementettem fotóval és jegyzettel amiben az állt, hogy mikor és hol találkoztunk. Esténként pedig tanultuk a neveket és az arcokat.

Az egymástól tanulás egyik manifesztációja a különböző tematikára épülő önszerveződő törzsek. A program vezetők csak azt kérik, hogy mindenki válasszon egy törzset, aminek a heti meetingjére elmegy. Eric barátommal (https://chefsurfing.com) közösen a Design törzset vezettük, ahol heti rendszerességgel voltak design, usability, UX, UI előadások, de volt/van még Social Media, Financial, Education stb. törzs is.

Érdekes tanulság volt az is, hogy program vezetők a pénzügyi elszámoláson kívül, csak akkor vannak ott, ha segítségre van szükséged, nem csinálnak úgy mintha mindenhez értenének. Azzal is tisztában vannak, hogy a programban (mint minden más programban vagy befektető portfólióban) résztvevő startupok körülbelül 10-20%-a fog egy év múlva is működni.

Disclaimer: mivel a Start-Up Chile is egy Start-Up így időről időre, generációról generációra változik, ezért ha érdekel a program látogass el a www.startupchile.org oldalra ahol megtalálod a legfrissebb információkat.

Lejegyezve: 2013. február 19. 23:44 – február 20. 01:42 (est-hajnali meló)

(Fotók forrása: Brickflow FB, Ív and Candie blog – a címlap fotón Gazsi Rap Show látható élete első lemezével)

 

Megosztás

2 thoughts on “Viva’la Startup Chile! – exkluzív interjú

Comments are closed.